Print

Stroomschaarste: afschakelplan Rijkevorsel 2018-2019

Nieuwsbericht 19 december 2018

Net zoals de vorige jaren heeft de federale regering in geval van stroomtekort een afschakelplan klaar. Indien de elektriciteitsbevoorrading niet verzekerd kan worden, zal - om een totale black-out te voorkomen - het afschakelplan in werking treden. In Rijkevorsel zijn er zeven straten opgenomen in het afschakelplan.

Van schijf 8 naar schijf 1

Om de afschakeling georganiseerd te laten verlopen, heeft de overheid het land in 8 schijven verdeeld. Als het plan in werking treedt, dan zullen eerst de gemeenten (of delen van) in schijf 8 worden afgeschakeld. Blijkt dat niet te volstaan, dan zal er overgegaan worden tot schijf 7. Daarna volgt schijf 6, en zo verder.    

De federale regering beslist steeds de dag voor een eventueel tekort in welk schijf de elektriciteitstoevoer tijdelijk onderbroken wordt. Als het gebied van jouw woning voor een tijdje afgeschakeld wordt, weet je dat dus steeds een dag op voorhand. De stroomonderbrekingen zullen ongeveer drie uur duren, tussen 17.00 en 20.00 uur. Al liggen die tijdstippen niet vast, en kan de overheid ook besluiten om meerdere schijven tegelijk van het net te halen.

De gemeente Rijkevorsel heeft naar aanleiding van de stroomschaarste een Bijzonder Nood- en Interventieplan Elektriciteit opgemaakt. Met dit plan is de gemeente voorbereid in het geval van een afschakeling. 

Afschakelplan in Rijkevorsel

Hieronder het volledige overzicht van straten in Rijkevorsel die opgenomen zijn in het afschakelplan:

Schijf 1Brandgravenweg, Oostmalsesteenweg, Populierenweg, Senator Coolsdreef
Schijf 5Achtelsestraat, Hees, Leemputten

De distributienetbeheerders benadrukken dat de energiestromen via het distributienet constant evolueren. Dit betekent concreet dat de stroom bij de netgebruikers niet elke dag vanuit dezelfde cabine of vertreklijn komt. Dit belet de distributienetbeheerders om voor elke adres of straat exact en met 100 % zekerheid op voorhand te zeggen of er tijdens een afschakeling wel of geen stroom zal zijn. De stratenlijst is bijgevolg indicatief, maar is voor de gemeenten een belangrijke informatie om hun bijzonder nood- en interventieplan op te maken.

Hoe brengen we je op de hoogte van een stroomuitval?

De gemeente Rijkevorsel informeert je over een eventuele stroomuitval via de gemeentelijke website www.rijkevorsel.be en de elektronische informatieborden in het Dorp en aan de Meir. 

Je kunt ook een sms, een e-mail of een gesproken bericht over een stroomuitval krijgen via BE-Alert, het alarmeringssysteem van de federale overheid. Wens je via dit systeem een sms te ontvangen, dan kun je je inschrijven op de website van BE-Alert. De gegevens die je verstrekt, worden enkel voor noodwaarschuwingen gebruikt. 

Eerst minder verbruiken, dan pas afschakelen

Wanneer blijkt dat de elektriciteitsreserve niet voldoet, onderneemt de federale overheid actie om het verbruik van elektriciteit te beperken. Aan de bevolking wordt gevraagd om minder elektriciteit te verbruiken. Samen minder verbruiken kan immers een stroomuitval voorkomen. Wanneer sensibiliseren en verbieden niet helpt, wordt het afschakelen van elektriciteit in bepaalde gebieden een allerlaatste maatregel. 
Enkele praktische tips om je voor te bereiden op de stroomuitval vind je onderaan bij de bijlages.

Meer info

Onderaan deze pagina vind je enkele websites terug met info over de stroomschaarste en het afschakelplan.

Heb je elektriciteit nodig om gezondheidsredenen? Neem dan contact op met de dienst noodplanning. Wij zoeken samen met jou naar een oplossing. Ook voor andere vragen, helpen wij je graag verder. 

Dienst noodplanning 
Molenstraat 5 - 2310 Rijkevorsel 
03 340 00 28
noodplanning@rijkevorsel.be