Print

Rijkevorsel herdenkt 75 jaar bevrijding

Nieuwsbericht 9 september 2019

Het is in september 75 jaar geleden dat de bevrijding werd ingezet in Rijkevorsel. Dit kunnen we niet ongemerkt voorbij laten gaan. Het lokaal bestuur heeft extra financiële middelen vrijgemaakt voor de organisatie van activiteiten. Een werkgroep heeft de voorbije maanden gewerkt aan een herdenkingsprogramma.

Alle activiteiten en info vind je op de webpagina www.rijkevorsel.be/bevrijding.

Een greep uit de activiteiten

  • 10 september - 10.00-11.00 uur: passage bevrijdingscolonne
  • 20-22 september: Camp Plumbridge aan de Zuiderdijk
  • 20 september - 20 uur: lezing ‘September 1944: De bevrijding een feest of een ruwe confrontatie met de werkelijkheid en de onzekere toekomst' in de voetbalkantine van FC Sint-Jozef
  • 21 september - 13.30 uur: rondrit militaire voertuigen door Rijkevorsel
  • 21 september - 14.00 uur: wandeling 'in het spoor van onze bevrijders'
  • 21 september - 18.00 uur: bevrijdingsrit militaire voertuigen + static show aan spiegeltent Klessens
  • 21 september - 19.00 uur: bevrijdingsbal in de spiegeltent van Klessens (beauty corner, Decap orgel, optreden The Army Stars, DJ, ...)
  • 22 september - 14.00 uur: herdenkingscermonie aan het Plumbridge monument
  • 19 oktober: daguitstap naar Arnhem

75 jaar geleden in Rijkevorsel

Eind september 1944, na meer dan 4,5 jaar nazi-bezetting, werden onze Kempense kanalen opnieuw gebruikt als verdedigingslinie. Deze keer door de Duitse ‘Wehrmacht’. Tijdens de nacht van 24 op 25 september 1944 stak de Britse 146ste Infanterie Brigade van de 49ste Infanterie Divisie echter het kanaal over bij Sas 1 en brak door de vijandelijke posities. Alle andere pogingen faalden, maar bij Sint-Jozef draaide het uit op een succes. Het gros van de 49ste divisie en de tanks van de Canadese Sherbrooke Fusiliers volgden snel in hun voetsporen om het kleine bruggenhoofd te behouden en zo mogelijk uit te breiden.

Drie dagen lang werd er rond Rijkevorsel keihard gevochten omdat de Duitsers kost wat kost de ‘Polar Bears’ terug over het kanaal wilden hebben, maar ze hielden stand. Vanaf 28 september werd het bruggenhoofd veelvuldig gebruikt voor de bevrijding van de omliggende gemeenten. Het werd echter een tijdrovende en moordende onderneming. Pas op 23 oktober 1944, na bijna een volle maand in de frontlijn, konden ook de noordelijke gehuchten van Rijkevorsel hun bevrijders verwelkomen.