Print

Poortje Pik: hou het ludiek!

Update 2 mei 2019

Alle spullen die na Poortje Pik op de rotonde zijn blijven staan, zullen door de gemeentelijke technische dienst opgehaald worden.

Denk je dat er van jou nog zaken zijn blijven liggen? Dan kun je hiervoor terecht in het recyclagepark aan de Ambachtsweg op:

  • dinsdag 7 mei van 8.00 tot 12.00 uur en van 12.30 tot 19.00 uur
  • woensdag 8 mei van 8.00 tot 12.00 uur en van 13.30 tot 15.30 uur.
Nieuwsbericht 26 april 2019

Poortje Pik is in Rijkevorsel een traditie waarbij jongeren in de nacht van 30 april op 1 mei losse zaken uit straten en voortuinen naar een centrale plek in het dorp brengen. Het lokaal bestuur van Rijkevorsel stelt geen verbod in voor Poortje Pik, maar doet wel een oproep om de traditie ludiek te houden. 

Poortje Pik zou vroeger ontstaan zijn als sociale controle, om de mensen duidelijk te maken dat ze niet te veel spullen moeten laten rondslingeren. De laatste jaren werd deze traditie in Rijkevorsel nieuw leven ingeblazen, waarbij spullen op de rotonde aan de kerk werden verzameld. Jammer genoeg moesten we de vorige jaar soms vaststellen dat er iets te overijverig te werk was gegaan. Het kan uiteraard niet de bedoeling zijn dat inwoners schade aan hun eigendommen oplopen of dat voorwerpen behorend tot het openbaar domein (vb. verkeersborden) worden weggenomen.

De gemeente stelt geen verbod in voor Poortje Pik, maar doet wel een oproep om de traditie ludiek te houden. Om incidenten te vermijden zal er in de nacht van 30 april op 1 mei verhoogd toezicht zijn door de lokale politie en zullen de mobiele camera’s geplaatst worden ter voorkoming van diefstal door derden.

Inwoners die iets oneigenlijks of verdacht vaststellen ter hoogte van hun perceel, raden we aan om contact op te nemen met de politie. Indien er opzettelijke beschadigingen worden vastgesteld of als de bevelen en richtlijnen van de politie niet worden nageleefd, zal een Gemeentelijke Administratieve Sanctie of GAS-boete opgelegd worden.