Print

Oproep: stuur phishingmails naar de overheid

Het Centrum voor Cybersecurity (CCB) van de Belgische overheid roept alle internetgebruikers op om verdachte e-mails, zogenaamde phishingmails, door te sturen naar het adres verdacht@safeonweb.be en vervolgens te wissen. Het CCB zal de mails automatisch onderzoeken en desnoods maatregelen nemen om andere mensen ertegen te beschermen.

Belgen vaker slachtoffer door phishing

Uit Eurostat-cijfers van 2015 blijkt dat 9 % van de Belgische internetgebruikers al eens geld heeft verloren door internetfraude. Daarmee zit België een stuk boven het Europese gemiddelde van 2 %. Reden voor het Centrum voor Cybersecurity om prioriteit te geven aan het fenomeen. Er start deze maand een grote campagne om de bevolking te leren hoe verdachte berichten te herkennen. Links openen, bijlagen bekijken of software downloaden uit zo'n phishingbericht is een slecht idee.

Stuur je verdachte e-mail naar de overheid

Vooraleer op de delete-knop te drukken, is het wel een goed idee om de mail door te sturen naar het CCB via het adres verdacht@safeonweb.be. De e-mails gaan dan automatisch door een detectiesysteem. Als er een verdachte link in zit, komt die via een Europees systeem op een zwarte lijst terecht van de vier belangrijkste browsers. Als er kwaadaardige bijlages bij zouden zitten, worden de gegevens via een centraal platform ter beschikking gesteld van de producenten van antivirussoftware.

Test of je valse berichten kunt onderscheiden van echte

Via safeonweb.be kunnen alle internetgebruikers zelf testen hoe goed ze valse van echte berichten kunnen onderscheiden. Op de website vind je bovendien ook heel wat info over computervirussen en virusscanners, wat je moet doen als je je smartphone of tablet bent kwijtgeraakt en wanneer jouw account gehackt is.