Print

Mondneusmaskers

Nieuwsbericht laatst bijgewerkt op 24 september 2020

Het dragen van een mondneusmasker wordt aanbevolen door de overheid en in sommige gevallen zelfs verplicht. Mondneusmaskers zijn een extra beschermingsmiddel in de strijd tegen de verspreiding van het coronavirus. Ze zorgen voor die extra bescherming wanneer de afstand tussen mensen niet gegarandeerd kan worden (1,5 meter). Maar let op, ze beschermen vooral de andere personen in een drukke omgeving. Correct gebruik is essentieel.

Voor wie en waar is het verplicht om een mondneusmasker te dragen?

Update 24 september - 8.40 uur 

Het dragen van het mondneusmasker blijft verplicht wanneer de veiligheidsafstand van 1,5 meter niet kan worden gegarandeerd. Het dragen is verplicht op drukbezochte plaatsen waar de veiligheidsafstand niet kan worden gerespecteerd (bepaald door de lokale autoriteiten) en op specifieke overdekte plaatsen, zoals op het openbaar vervoer, in winkels of bioscopen en ongeacht het aantal mensen. Hieronder vind je een overzicht waar het wel nog verplicht is om een mondneusmasker te dragen.

Ter herinnering: mondneusmaskers zijn nooit verplicht voor kinderen jonger dan twaalf. Er zijn bijzondere bepalingen voor mensen die om medische redenen geen masker kunnen dragen.

Concreet moet je een mondneusmasker dragen op volgende plaatsen:

😷Winkels: tijdens het volledige bezoek
😷Kapsalon/schoonheidsspecialisten: gedurende het volledige bezoek
😷Bankkantoor/garages/wasserijen: gedurende het volledige bezoek
😷Horeca: altijd, behalve gezeten aan tafel
😷Markt: tijdens het volledige bezoek
😷Ambulante handel/ijskar: aan de kramen
😷Bioscopen, theater-, concert- en conferentiezalen: altijd, behalve tijdens eten en drinken
😷Gemeentelijke gebouwen: gedurende het volledige bezoek
😷Recyclagepark: tijdens het volledige bezoek
😷Openbaar vervoer: altijd, vanaf betreden bushalte/station/luchthaven
😷Huwelijk: vanaf betreden terrein gemeentehuis (ook buiten)
😷Gebedshuizen: gedurende het volledige bezoek
😷Werk: waar de fysieke afstand van 1,5 meter niet kan worden gewaarborgd

Handhaving gebeurt op basis van risico-inschatting. Neem best altijd je mondneusmasker mee, maar je wordt niet beboet wanneer je geen mondneusmasker draagt op een plaats of moment waar(op) je mensen slechts kortstondig of zeer occasioneel kruist of passeert. Let wel: op verschillende plaatsen moet je op basis van het Ministrieel besluit altijd een mondneusmasker dragen: in de winkel, op het openbaar vervoer, op markten, in overheidsgebouwen, bibliotheken, musea, …  (zie opsomming boven).

Wie een inbreuk doet op het dragen van mondneusmasker , riskeert een boete van € 250. Wie niet akkoord gaat met de zogenoemde minnelijke schikking van € 250 of nog eens betrapt wordt, kan tot € 4 000 boete krijgen en/of een gevangenisstraf van acht dagen tot drie maanden. Handelaars of uitbaters die geen mondneusmasker dragen, kunnen een boete van € 750 krijgen.

 

Krijg ik als inwoner van Rijkevorsel een mondmasker?

Update 6 augsutus - 16.55 uur 

Herbruikbare mondmaskers via lokaal bestuur Rijkevorsel

Ja, het lokaal bestuur van Rijkevorsel heeft in het voorjaar 12 000 mondmaskerpakketten bedeeld aan de inwoners van Rijkevorsel ouder dan 2,5 jaar. Het lokaal bestuur heeft de herbruikbare mondmaskers besteld bij de organisatie Think Pink. 80 % van de opbrengst van deze aankoop gaat rechtstreeks naar Think Pink België en dus ook naar de strijd tegen borstkanker. 

Het mondmaskerpakket bestaat ui:

 • Eén of meerdere mondmaskers met geïntegreerde filter
 • Eén of meerdere filters voor zelfgemaakte mondmaskers
 • Een begeleidende brief
 • Een informatiebrochure

Het aantal maskers en filters in het pakket varieert naargelang de gezinssituatie. De filter is voor personen ouder dan 12 jaar.

Heb je een vraag over de levering van de mondmaskers, dan kun je terecht via het e-mailadres bevolking@rijkevorsel.be of het telefoonnummer 03 340 00 30 (tijdens de openingsuren).

Stoffen mondmaskers federale overheid

Sinds 15 juni stelt de federale overheid stoffen mondmaskers ter beschikking aan de inwoners. Je kunt ze afhalen bij je apotheek. Alle beschikbare informatie over wie de mondmaskers kan afhalen, wat je moet meebrengen, het verdeelschema, type mondmasker en kwaliteit, ... vind je terug op www.info-coronavirus.be.

Belangrijk: ben jij gezinshoofd en ga je langs bij de apotheek om de mondmaskers op te halen? Neem dan zeker jouw identiteitskaart (eID) mee.​ Één persoon kan de maskers ophalen voor het hele gezin.

 

Wat voor type mondmasker zijn de herbruikbare mondmaskers van de gemeente?

De mondmaskers van het lokaal bestuur zijn herbruikbaar en wasbaar, en beschikken over een Europees certificaat. Ze zijn licht, goed aansluitend en gemaakt in drie lagen:

 1. buitenste laag bestaande uit 100 % micro-polyester
 2. centrale laag gemaakt uit een anti-bacteriële stof (op basis van zilveren ions)
 3. interne laag (dicht bij mond): 100 % uit katoen

Er worden drie formaten bedeeld: small, medium en large. Think Pink gaf mee dat er voor mannen best gekozen wordt voor een large-formaat, voor vrouwen medium en voor kinderen small. Op basis van deze gegevens heeft het bestuur de verschillende formaten besteld.

De mondmaskers voor de Rijkevorselse inwoners zullen voorzien zijn van het logo van Rijkevorsel. 

De maskers kun je tot 50 keer hergebruiken door ze in de wasmachine te wassen op 60°C. Meer info over hoe het mondmasker te dragen, hoe lang en hoe het te wassen vind je hieronder bij de vraag 'Hoe draag ik mijn mondmasker?'

 

Is het nog nodig om zelfgemaakte mondmaskers binnen te brengen?

Absoluut! Rijkevorsel doet mee aan de Nationale Naaiactie, de grootste Belgische mondmaskeractie ooit. Onder het motto 'Ik bescherm jou, jij beschermt mij' roepen we op om mondmaskers te naaien en deze te doneren bij het inzamelpunt in Rijkevorsel: Kinderclub centrum, Molenstraat 22 - 2310 Rijkevorsel.

Alle richtlijnen voor het maken van mondmaskers vind je op www.maakjemondmasker.be

 

Ben ik volledig beschermd met een mondmasker?

Nee, de aanbeveling om een mondmasker te dragen is een aanvulling op de eerdere richtlijnen. Het beste wat je kunt doen om jezelf te beschermen is je handen regelmatig wassen en een fysieke afstand van 1,5 meter houden van anderen. Als je moet hoesten of niezen, doe je dit in een papieren zakdoek of in je elleboog.

Hoesten mag in het masker, maar wie moet niezen, doet bij voorkeur eerst het masker af, niest in een papieren zakdoek die daarna wordt weggegooid, en zet het masker weer op na het wassen van de handen.

Het dragen van een stoffen mondmasker doe je niet om jezelf te beschermen, maar vooral om anderen te beschermen. Het mondmasker moet vooral op een correcte manier en op de juiste plaatsen gebruikt en gedragen worden. 

Een stoffen mondmasker is dus geen wondermiddel. Het is een extra middel om de verspreiding van COVID-19 tegen te gaan en iedereen te helpen bij de terugkeer naar een zo normaal mogelijk leven.

 

Hoe draag ik mijn mondmasker?

Het dragen van een stoffen mondmasker helpt om de verspreiding van Covid-19 te beperken, maar alleen wanneer je het masker correct draagt. Opzetten, afzetten, dragen, wassen en bewaren zijn handelingen die je met de nodige zorg moet doen. 

Belangrijke info voor het gebruik van jouw mondmasker:

 • Het mondmasker moet elke 8 uur of elke 4 uur bij intensief gebruik (bijvoorbeeld een leerkracht die lesgeeft voor de klas) veranderd worden of sneller wanneer het vochtig of zichtbaar vuil is.
 • Het mondmasker moet na elk gebruik gewassen worden.
 • Het mondmasker moet gewassen worden met wasmiddel in de wasmachine op 60°C met de rest van de was of het kan gekookt worden in een kookpot die enkel hiervoor gebruikt wordt. Wanneer je het masker op een te lage temperatuur wast, bijvoorbeeld door te wassen met de hand, moet je het daarna wel op hoge temperatuur strijken.
 • Nadat je een vuil masker hebt aangeraakt, bijvoorbeeld om het in de wasmachine te plaatsen, was dan zeker grondig je handen.
 • Het masker moet helemaal droog zijn voor je het opnieuw kan gebruiken.

Het masker bewaren:

 • Laat je mondmasker niet rondslingeren. Kies een vaste en propere plaats voor je maskers en bewaar je gebruikte mondmaskers bij voorkeur in een gesloten stoffen zak die je samen met het masker wast.
 • Raak het propere mondmasker enkel aan nadat je je handen hebt gewassen en raak het nooit aan de binnenkant aan.
 • Stop je masker niet in de diepvries of frigo. De koude doodt het virus niet en het masker riskeert je voeding te besmetten.

Hieronder vind je enkele handleidingen hoe je een mondmasker moet op- en afzetten, dragen, wassen en bewaren:

Of bekijk onderstaande instructiefilmpjes: