Print

Mondmaskers in Rijkevorsel: hoe, wat en wanneer?

Nieuwsbericht 29 april 2020 --> bijgewerkt op 29 mei 2020

Het dragen van een mondmasker wordt aanbevolen door de overheid en in sommige gevallen zelfs verplicht. Mondmaskers zijn een extra beschermingsmiddel in de strijd tegen de verspreiding van het coronavirus. Ze zorgen voor die extra bescherming wanneer de afstand tussen mensen niet gegarandeerd kan worden (1,5 meter). Maar let op, ze beschermen vooral de andere personen in een drukke omgeving. Correct gebruik is essentieel.

Omdat we heel wat vragen krijgen over mondmaskers, hebben we alle info waarover we momenteel beschikken hieronder verzameld. Deze pagina zullen we regelmatig bijwerken, zodat jullie steeds over de meest actuele informatie beschikken. 

 

Krijg ik als inwoner van Rijkevorsel een mondmasker?

Ja, het lokaal bestuur van Rijkevorsel heeft op woensdag 22 april - als één van de eerste gemeenten - bij Think Pink een bestelling van 12000 herbruikbare mondmaskers geplaatst. De mondmaskers zijn bestemd voor alle inwoners ouder dan 2,5 jaar. 80 % van de opbrengst van de aankoop gaat rechtstreeks naar Think Pink België en dus ook naar de strijd tegen borstkanker. 

 

Wanneer worden de mondmaskers bedeeld?

Update donderdag 29  mei - 21.30 uur

Zojuist hebben we een eerste deel van de bestelde mondmaskers via Think Pink ontvangen. Het betreft een lading van 7200 mondmaskers. 
Na het weekend vliegen onze medewerkers en vrijwilligers er meteen in om alle mondmaskerpakketten per adres klaar te maken. 
In de loop van volgende week verwachten we de rest van de mondmaskers en start de bedeling. Alle inwoners ouder dan 2,5 jaar mogen rekenen op een mondmasker vanwege de gemeente.
Nog heel even geduld dus... We doen er alles aan om ze zo snel mogelijk tot bij jullie te krijgen! 
 

Update maandag 18 mei

Jammer genoeg hebben we van onze leverancier de melding gekregen dat de levering van de mondmaskers van Think Pink vertraging heeft opgelopen. De nieuwe richtdatum van levering is 28 mei. 

Onze vrijwilligers, het Rode Kruis van Rijkevorsel en medewerkers van het lokaal bestuur stonden reeds klaar om de mondmaskers deze week tot bij jullie te brengen. Deze bedeling moeten we dus noodgewongen uitstellen. 
Zodra we de mondmaskers ontvangen, zullen we er alles aan doen om deze onmiddellijk in jullie brievenbus te steken. Aan deze huis-aan-huis bedeling zijn geen kosten verbonden voor de inwoners.

We hopen op jullie begrip. Ook wij hadden het graag anders gezien. We houden ons echter aan onze belofte om alle inwoners ouder dan 2,5 jaar een mondmasker te bezorgen.

 

Welk type van mondmasker heeft de gemeente besteld?

De mondmaskers van het lokaal bestuur zijn herbruikbaar en wasbaar, en beschikken over een Europees certificaat. Ze zijn licht, goed aansluitend en gemaakt in drie lagen:

 1. buitenste laag bestaande uit 100 % micro-polyester
 2. centrale laag gemaakt uit een anti-bacteriële stof (op basis van zilveren ions)
 3. interne laag (dicht bij mond): 100 % uit katoen

Er worden drie formaten bedeeld: small, medium en large. Think Pink gaf mee dat er voor mannen best gekozen wordt voor een large-formaat, voor vrouwen medium en voor kinderen small. Op basis van deze gegevens heeft het bestuur de verschillende formaten besteld.

De mondmaskers voor de Rijkevorselse inwoners zullen een lichtgrijze kleur hebben en voorzien zijn van het logo van Rijkevorsel. 

De maskers kun je tot 50 keer hergebruiken door ze in de wasmachine te wassen op 60°C. Meer info over hoe het mondmasker te dragen, hoe lang en hoe het te wassen vind je hieronder bij de vraag 'Hoe draag ik mijn mondmasker?'

 

Is het nog nodig om zelfgemaakte mondmaskers binnen te brengen?

Absoluut! Rijkevorsel doet mee aan de Nationale Naaiactie, de grootste Belgische mondmaskeractie ooit. Onder het motto 'Ik bescherm jou, jij beschermt mij' roepen we op om mondmaskers te naaien en deze te doneren bij het inzamelpunt in Rijkevorsel: Kinderclub centrum, Molenstraat 22 - 2310 Rijkevorsel.

Maak je je eigen mondmaskers, weet dan dat vanaf 4 mei de stoffen- en garenwinkels terug openen zodat iedereen de nodige materialen kan aankopen.

Alle richtlijnen voor het maken van mondmaskers vind je op www.maakjemondmasker.be

 

Ben ik volledig beschermd met een mondmasker?

Nee, de aanbeveling om een mondmasker te dragen is een aanvulling op de eerdere richtlijnen. Het beste wat je kunt doen om jezelf te beschermen is je handen regelmatig wassen en een fysieke afstand van 1,5 meter houden van anderen. Als je moet hoesten of niezen, doe je dit in een papieren zakdoek of in je elleboog.

Hoesten mag in het masker, maar wie moet niezen, doet bij voorkeur eerst het masker af, niest in een papieren zakdoek die daarna wordt weggegooid, en zet het masker weer op na het wassen van de handen.

Het dragen van een stoffen mondmasker doe je niet om jezelf te beschermen, maar vooral om anderen te beschermen. Het mondmasker moet vooral op een correcte manier en op de juiste plaatsen gebruikt en gedragen worden. 

Een stoffen mondmasker is dus geen wondermiddel. Het is een extra middel om de verspreiding van COVID-19 tegen te gaan en iedereen te helpen bij de terugkeer naar een zo normaal mogelijk leven.

 

In welke omstandigheden draag ik mijn stoffen mondmasker ?

Zieke personen en professionele zorgverleners dragen bij voorkeur een chirurgisch mondmasker of een FFP2-masker. De chirurgische en de FFP2-maskers blijven evenwel gereserveerd voor de professionele zorgverleners, de woonzorgcentra, de veiligheidsdiensten en gemeenschappelijke diensten zoals scholen.

Een mondmasker dragen is sterk aanbevolen op openbare plaatsen wanneer de fysieke afstand niet gegarandeerd kan worden. Het wordt verplicht op het openbaar vervoer voor alle reizigers vanaf 12 jaar en in bedrijven waar de fysieke afstand niet gegarandeerd kan worden. Dit geldt ook wanneer je bijvoorbeeld alleen op de bus bent. Er zullen achteraf andere mensen in de bus zitten en wanneer jij een mondmasker draagt, vermindert het risico dat je oppervlakken besmet die anderen daarna aanraken.

De lagere scholen en crèches zijn specifieker: de jonge leeftijd van de kinderen kan ervoor zorgen dat ze de mondmaskers niet op de juiste manier gebruiken. Het is dus niet aangeraden dat jonge kinderen er een dragen. Voor leerlingen van het secundair onderwijs, leerkrachten en andere en andere personeelsleden van scholen is het dragen van een mondmasker waarschijnlijk verplicht. Voor actuele info over de richtlijnen voor het onderwijs verwijzen we naar de website van de Vlaamse Overheid.

 

Hoe draag ik mijn mondmasker?

Het dragen van een stoffen mondmasker helpt om de verspreiding van Covid-19 te beperken, maar alleen wanneer je het masker correct draagt. Opzetten, afzetten, dragen, wassen en bewaren zijn handelingen die je met de nodige zorg moet doen. 

Belangrijke info voor het gebruik van jouw mondmasker:

 • Het mondmasker moet elke 8 uur of elke 4 uur bij intensief gebruik (bijvoorbeeld een leerkracht die lesgeeft voor de klas) veranderd worden of sneller wanneer het vochtig of zichtbaar vuil is.
 • Het mondmasker moet na elk gebruik gewassen worden.
 • Het mondmasker moet gewassen worden met wasmiddel in de wasmachine op 60°C met de rest van de was of het kan gekookt worden in een kookpot die enkel hiervoor gebruikt wordt. Wanneer je het masker op een te lage temperatuur wast, bijvoorbeeld door te wassen met de hand, moet je het daarna wel op hoge temperatuur strijken.
 • Nadat je een vuil masker hebt aangeraakt, bijvoorbeeld om het in de wasmachine te plaatsen, was dan zeker grondig je handen.
 • Het masker moet helemaal droog zijn voor je het opnieuw kan gebruiken.

Het masker bewaren:

 • Laat je mondmasker niet rondslingeren. Kies een vaste en propere plaats voor je maskers en bewaar je gebruikte mondmaskers bij voorkeur in een gesloten stoffen zak die je samen met het masker wast.
 • Raak het propere mondmasker enkel aan nadat je je handen hebt gewassen en raak het nooit aan de binnenkant aan.
 • Stop je masker niet in de diepvries of frigo. De koude doodt het virus niet en het masker riskeert je voeding te besmetten.

Hieronder vind je enkele handleidingen hoe je een mondmasker moet op- en afzetten, dragen, wassen en bewaren:

Of bekijk onderstaande instructiefilmpjes: