Print

Mond-neusmaskers

Nieuwsbericht laatst bijgewerkt op 7 juli - 10.15 uur

Het dragen van een mond-neusmasker wordt aanbevolen door de overheid en in sommige gevallen zelfs verplicht. Mond-neusmaskers zijn een extra beschermingsmiddel in de strijd tegen de verspreiding van het coronavirus. Ze zorgen voor die extra bescherming wanneer de afstand tussen mensen niet gegarandeerd kan worden (1,5 meter). Maar let op, ze beschermen vooral de andere personen in een drukke omgeving. Correct gebruik is essentieel. 

Bandana's, nekwarmers en sjaals mogen niet langer als beschermingsmiddel gedragen worden omdat ze minder doeltreffend zijn. Aan het begin van de epidemie werden ze gedoogd omdat er toen nog onvoldoende mondmaskers beschikbaar waren. Maar intussen is dat probleem opgelost.  

 

Waar en voor wie is het verplicht om een mond-neusmasker te dragen?

Update 21 juni 2021 

Het dragen van het mond-neusmasker blijft verplicht wanneer de veiligheidsafstand van 1,5 meter niet kan worden gegarandeerd. Het dragen is verplicht op drukbezochte plaatsen waar de veiligheidsafstand niet kan worden gerespecteerd (bepaald door de lokale autoriteiten) en op specifieke overdekte plaatsen, zoals op het openbaar vervoer, in winkels of bioscopen en ongeacht het aantal mensen. Hieronder vind je een overzicht waar het verplicht is om een mond-neusmasker te dragen.

Concreet moet je een mond-neusmasker dragen op volgende plaatsen:

😷 Winkels: tijdens het volledige bezoek
😷 Kapsalon/schoonheidsspecialisten: gedurende het volledige bezoek
😷 Bankkantoor/garages/wasserijen: gedurende het volledige bezoek
😷 Horeca: altijd, behalve gezeten aan tafel
😷 Markt: tijdens het volledige bezoek
😷 Ambulante handel/ijskar: aan de kramen
😷 Bioscopen, theater-, concert- en conferentiezalen: altijd, behalve tijdens eten en drinken
😷 Gemeentelijke gebouwen: gedurende het volledige bezoek
😷 Recyclagepark: tijdens het volledige bezoek
😷 Openbaar vervoer: altijd, vanaf betreden bushalte/station/luchthaven
😷 Huwelijk: vanaf betreden terrein gemeentehuis (ook buiten)
😷 Gebedshuizen: gedurende het volledige bezoek
😷 Werk: waar de fysieke afstand van 1,5 meter niet kan worden gewaarborgd .  

Er wordt geadviseerd om ze voortaan ook te dragen op kantoor of in een gesloten ruimte die we delen met mensen van buiten het gezin. Zeker als we daar langer dan 15 minuten samen zijn en de ruimten slecht verlucht zijn. 
Als we het masker tijdens de werkdag moeten afzetten, bijvoorbeeld om te lunchen of een koffie te drinken, dan doen we dat het best als we alleen zijn. Is apart lunchen niet mogelijk, dan is het belangrijk dat alle aanwezigen voldoende afstand van elkaar houden.  Bij voorkeur wordt een "maskerpauze" (pauze waarin het masker wordt afgezet) ook buiten gehouden.  

 

Ben ik volledig beschermd met een mondmasker?

Nee, de aanbeveling om een mondmasker te dragen is een aanvulling op de eerdere richtlijnen. Het beste wat je kunt doen om jezelf te beschermen is je handen regelmatig wassen en een fysieke afstand van 1,5 meter houden van anderen. Als je moet hoesten of niezen, doe je dit in een papieren zakdoek of in je elleboog.

Hoesten mag in het masker, maar wie moet niezen, doet bij voorkeur eerst het masker af, niest in een papieren zakdoek die daarna wordt weggegooid, en zet het masker weer op na het wassen van de handen.

Het dragen van een stoffen mondmasker doe je niet om jezelf te beschermen, maar vooral om anderen te beschermen. Het mondmasker moet vooral op een correcte manier en op de juiste plaatsen gebruikt en gedragen worden. 

Een stoffen mondmasker is dus geen wondermiddel. Het is een extra middel om de verspreiding van COVID-19 tegen te gaan en iedereen te helpen bij de terugkeer naar een zo normaal mogelijk leven.

 

Hoe draag ik mijn mondmasker?

Het dragen van een stoffen mondmasker helpt om de verspreiding van Covid-19 te beperken, maar alleen wanneer je het masker correct draagt. Opzetten, afzetten, dragen, wassen en bewaren zijn handelingen die je met de nodige zorg moet doen. 

Belangrijke info voor het gebruik van jouw mondmasker:

  • Het mondmasker moet elke 8 uur of elke 4 uur bij intensief gebruik (bijvoorbeeld een leerkracht die lesgeeft voor de klas) veranderd worden of sneller wanneer het vochtig of zichtbaar vuil is.
  • Het mondmasker moet na elk gebruik gewassen worden.
  • Het mondmasker moet gewassen worden met wasmiddel in de wasmachine op 60°C met de rest van de was of het kan gekookt worden in een kookpot die enkel hiervoor gebruikt wordt. Wanneer je het masker op een te lage temperatuur wast, bijvoorbeeld door te wassen met de hand, moet je het daarna wel op hoge temperatuur strijken.
  • Nadat je een vuil masker hebt aangeraakt, bijvoorbeeld om het in de wasmachine te plaatsen, was dan zeker grondig je handen.
  • Het masker moet helemaal droog zijn voor je het opnieuw kan gebruiken.

Het masker bewaren:

  • Laat je mondmasker niet rondslingeren. Kies een vaste en propere plaats voor je maskers en bewaar je gebruikte mondmaskers bij voorkeur in een gesloten stoffen zak die je samen met het masker wast.
  • Raak het propere mondmasker enkel aan nadat je je handen hebt gewassen en raak het nooit aan de binnenkant aan.
  • Stop je masker niet in de diepvries of frigo. De koude doodt het virus niet en het masker riskeert je voeding te besmetten.

Hieronder vind je enkele handleidingen hoe je een mondmasker moet op- en afzetten, dragen, wassen en bewaren:

Of bekijk onderstaande instructiefilmpjes: