Print

Maatregelen coronavirus COVID-19

Het lokaal bestuur van Rijkevorsel neemt de nodige maatregelen om de verspreiding van het coronavirus (COVID-19) te vertragen. Met het nemen van deze maatregelen wil het bestuur de meest kwetsbare personen beschermen en de actoren binnen volksgezondheid (huisartsen, ziekenhuizen, ...) helpen in het beheer van de epidemie. 

Het lokaal bestuur van Rijkevorsel volgt hierbij de richtlijnen van de overheid nauwgezet op. Eventuele wijzigingen zullen we zo snel mogelijk communiceren via onze communicatiekanalen.

 

Belangrijke info en links

Vragen of info m.b.t. corona?

Lokale info of vragen m.b.t. corona?

BE-Alert

 • Schrijf je in op het alarmeringssysteem BE-Alert voor belangrijke updates van de federale overheid: www.be-alert.be/nl

❌ Bel voor vragen over corona niet naar Lokale Politie Noorderkempen, behalve als je de politie echt nodig hebt.
❌ Bel voor vragen over corona niet naar de huisartsen, behalve als je symptomen van het coronavirus vertoont.

 

Oproepen

VOLG DE RICHTLIJNEN OP

RIJKEVORSEL HELPT

 

Maatregelen

Hieronder vind je een overzicht van de maatregelen en/of informatie m.b.t. het coronavirus:

 

Diensten lokaal bestuur

Laatst bijgewerkt op 6 mei 2020 om 14.30 uur

Het lokaal bestuur start stapsgewijs de dienstverlening opnieuw op. Vanaf maandag 11 mei kun je - op afspraak - terecht bij de diensten burgerzaken, omgeving, vrije tijd, mobiliteit, de technische dienst en de sociale dienst. Een afspraak maken doe je telefonisch tijdens de openingsuren.

Voor meer info over de administratieve diensten, de bibliotheek, het recyclagepark, ... kun je terecht op de pagina www.rijkevorsel.be/dienstverlening.

terug naar boven

 

Mondmaskers

Laatst bijgewerkt op 29 mei 2020 - 22.00 uur

Het lokaal bestuur van Rijkevorsel heeft 12 000 herbruikbare mondmaskers voor haar inwoners besteld. Daarmee wil de gemeente iedere Rijkevorselnaar tijdens deze coronacrisis een gelijke kans op bescherming garanderen, zodra de exitstrategie duidelijk is. 

Vrijdagavond hebben we een eerste deel van de bestelde mondmaskers via Think Pink ontvangen. Het betreft een lading van 7200 mondmaskers. 
Na het weekend vliegen onze medewerkers en vrijwilligers er meteen in om alle mondmaskerpakketten per adres klaar te maken. 
In de loop van volgende week verwachten we de rest van de mondmaskers en start de bedeling. Alle inwoners ouder dan 2,5 jaar mogen rekenen op een mondmasker vanwege de gemeente.
Nog heel even geduld dus... We doen er alles aan om ze zo snel mogelijk tot bij jullie te krijgen!

Alle actuele info over mondmaskers vind je op www.rijkevorsel.be/mondmasker.

Zelfgemaakte mondmaskers

In afwachting hiervan kunnen we jullie hulp nog steeds gebruiken voor het maken en doneren van maskers. Je kunt deze bezorgen bij de kinderclub centrum, Molenstraat 22 - 2310 Rijkevorsel.

Chirurgische mondmaskers voor hulpverleners

Op vrijdag 24 april ontvingen 81 Rijkevorselse hulpverleners (verplegers, tandartsen, kinesisten en vroedvrouwen) per persoon 50 chirurgische mondmaskers. Medewerkers van het lokaal bestuur bedeelden deze aan huis op vrijdag en maandag. Met deze actie willen we onze zorgverleners helpen om zich te beschermen bij het uitoefenen van hun job.

terug naar boven

 

Openbaar domein

Laatst bijgewerkt op 26 mei - 15.35 uur

Vanaf woensdag 27 mei gaan de buurtspeelpleintjes in Rijkevorsel terug open. 

Respecteer volgende richtlijnen:

 • enkel voor kinderen tot en met 12 jaar
 • maximum 3 personen per toestel
 • geen samenscholing
 • respecteer de sociale afstand

Het skate- en sportpark Sonsheide is open, maar onder strenge voorwaarden. Er mogen slechts drie skaters tegelijkertijd aanwezig zijn (personen die onder hetzelfde dak wonen of maximum twee - steeds dezelfde - personen). Er is enkel toegang voor skaters. Samenscholing en rondhangen is verboden.

Het sportveld aan de Bavelstraat is toegankelijk, maar sporten kan er enkel mits het naleven van volgende richtlijnen:

 • sociale afstand van 1,5 meter te allen tijde respecteren
 • geen gebruik maken van toiletten en kleedkamers
 • alleen sporten of in het gezelschap van personen die onder hetzelfde dak wonen of max. twee (dezelfde) andere personen
 • sporten in openlucht in clubverband met maximaal 20 personen is toegelaten vanaf maandag 18 mei, dit moet onder begeleiding van een trainer
 • enkel sporten zonder fysiek contact
 • na het sporten ga je meteen terug naar huis

Sociale contacten

Sinds 10 mei mag elk gezin thuis maximaal vier personen - altijd dezelfde - ontvangen. Om het aantal contacten te beperken om de verspreiding van het virus niet te bevorderen, verbinden de bezoekers zich ertoe slechts met één gezin af te spreken. Het doel is om het aantal gezinnen (mensen onder hetzelfde dak) die mekaar ontmoeten tot een minimum te beperken en een zo groot mogelijke wederkerigheid te garanderen.

En dit onder de volgende voorwaarden:

 • De veiligheidsafstand moet uiteraard worden nageleefd met de bezoekers.
 • Als mensen een tuin of terras hebben, is het beter om dit bezoek buiten te organiseren.
 • Het is duidelijk dat geen bezoek kan worden toegestaan als een gezinslid of één van de bezoekers ziek is.
 • Speciale aandacht moet worden besteed aan oudere en kwetsbare mensen.

Dit systeem maakt het ook makkelijker om op te sporen wie met wie contact heeft gehad mocht één van de personen besmet zijn met Covid-19.

Daguitstapjes en toeristische activiteiten blijven verboden. Ook bijeenkomsten zijn nog altijd verboden. De lokale autoriteiten zullen ervoor zorgen dat de veiligheidsafstand in de openbare ruimte wordt gehandhaafd en zullen de nodige maatregelen nemen. 

terug naar boven

 

Ondernemers en bedrijven

Laatst bijgewerkt op 15 mei 2020 om 11.25 uur

Werken op afstand + social distancing

Sinds 4 mei mogen bedrijven en B2B-diensten terug opengaan. Net als voorheen zullen de ontwikkelingen dagelijks worden beoordeeld.

Bedrijven worden nog steeds aangemoedigd om telewerk te organiseren waar dit mogelijk is.

 • Voor degenen voor wie deze organisatie niet mogelijk is, zal de social distancing (1,5 meter afstand houden van elkaar) strikt worden gerespecteerd. Deze regel geldt zowel voor de uitoefening van het werk als voor het door de werkgever georganiseerde vervoer. Als het voor bedrijven onmogelijk is om aan deze verplichtingen te voldoen, moeten zij hun deuren sluiten.
 • Indien de autoriteiten vaststellen dat de social distancing-maatregelen niet worden nageleefd, wordt de onderneming in eerste instantie een zware boete opgelegd. In geval van niet-naleving na de sanctie zal de onderneming moeten sluiten.
 • Deze bepalingen zijn niet van toepassing op de cruciale sectoren en essentiële diensten. Die zullen er echter voor moeten zorgen dat de regels inzake social distancing in de mate van het mogelijke in acht worden genomen.

Winkels en handelszaken

Sinds 11 mei zijn de winkels terug open. Dit gebeurt - net als altijd - met strikte inachtneming van de volgende regels:

 • Slechts 1 klant per 10m² wordt toegestaan en dit voor maximaal 30 minuten. Een uitzondering wordt gemaakt voor kleinere winkels.
 • Elke klant wordt ten zeerste aanbevolen om in de winkels bescherming te dragen die de neus en de mond bedekt. In ieder geval moet de veiligheidsafstand worden gerespecteerd.
 • Werkgevers zijn verantwoordelijk voor de gezondheid en de veiligheid van hun werknemers en moeten alles in het werk stellen om veilige werkomstandigheden te garanderen.

Om drukte te vermijden, zal iedereen zijn boodschappen alleen moeten doen. Een uitzondering wordt gemaakt voor kinderen jonger dan 18 jaar – zij mogen door een ouder worden begeleid - en voor mensen die hulp nodig hebben. Het is ook aan te raden om naar de winkels te gaan die zich in een stad of gemeente in de buurt van jouw huis of werkplek bevinden. 

Er moet voorrang worden gegeven aan mensen ouder dan 65 jaar, mensen met beperkte mobiliteit en aan het zorgpersoneel.

Markten in openlucht kunnen terug doorgaan vanaf maandag 18 mei:

 • De markt kan terug doorgaan vanaf maandag 18 mei, van 8.00 tot 13.00 uur. Om alles zo veilig mogelijk te laten verlopen wordt er door het lokaal bestuur een circulatieplan opgesteld. Net zoals bij andere winkels, moet je ook op de markt de nodige afstand houden en de hygiënemaatregelen naleven. Draag voor jouw eigen veiligheid en deze van de mensen rondom jou zoveel mogelijk een mondmasker.
 • Ambulante handelaars (braadkippenkraam, ijskar, ...) mogen wel nog aan huis leveren bij de klant, voor zover dit niet verwordt tot een deur-aan-deur verkoop. Verkoop vanuit een mobiele kraam die op privéterrein is geplaatst, is voorlopig evenmin toegelaten. Individuele kramen die voorheen vanuit (een) vaste standplaats(en) verkochten, mogen vanaf 11 mei terug verkopen, maar enkel indien ze daar toestemming voor hebben van het lokaal bestuur, en enkel vanuit die vaste standplaats(en).
 • De Buurderij in Sint-Jozef wordt in aangepaste vorm verdergezet. Er wordt gewerkt met tijdssloten. Als je een bestelling plaatst, ontvang je alle info via buurderijverantwoordelijke Sally (0492 51 86 09 of buurderij.rijkevorsel@hotmail.com).

Overige

 • Contactberoepen mogen hun activiteiten hervatten vanaf maandag 18 mei, weliswaar onder strikte voorwaarden.
 • Onder andere discotheken, cafés en uitgaansgelegenheden blijven gesloten. Restaurants moeten hun eetzaal sluiten. Cafés zijn verplicht om hun terrasmeubilair binnen te zetten.
 • Hotels blijven open, behalve hun eventuele restaurant
 • Restaurants die aan thuislevering doen, een traiteurdienst of drive-in aanbieden, mogen hun keuken wel openen. Als je eten afhaalt, moet je de sociale afstandsregels respecteren. Eten afhalen en leveren mag enkel tussen 7.00 en 22.00 uur. 
 • Alle dringende herstellingen voor veiligheid, hygiëne en ICT kunnen uitgevoerd worden. Loodgieters, garagisten, telecomleveranciers, … kunnen dringende herstellingen doen. 
 • PMD-zakken zijn verkrijgbaar in het recyclagepark en in vier Rijkevorselse winkels: Carrefour, De Joma, Framanneke en Funco.
 • Autokeuring: een deel van de activiteiten in de keuringscentra werd opnieuw hervat. Op de webpagina Coronamaatregelen voor technische keuring lees je welke voertuigen wel en welke nog niet terechtkunnen in het keuringscentrum.  De toegelaten keuringsactiviteiten gebeuren nog steeds alleen op afspraak. Zo wordt er rekening gehouden met de strenge veiligheidsmaatregelen en kan de veiligheid worden gegarandeerd. 

Hulplijn voor ondernemers en bedrijven of telefoonnummer 0800-20 555.

Steun onze lokale economie

Benieuwd welke handelaars nog open zijn in Rijkevorsel?

 • Surf naar de website https://wijblijvendoorgaan.be/
 • Het platform Wijblijvendoorgaan biedt een overzicht van de handelaars food / non-food die in deze crisis blijven doorwerken.
 • Handelaars kunnen zich via de website registreren.

Wil je jouw café of restaurant steunen?

 • Surf naar de website https://supportyourbar.be
 • Hier kun je al je pintjes op voorhand bestellen of een donatie doen aan je favoriete café of restaurant.
 • Horecazaken kunnen zich registreren op de website.

Steunmaatregelen 

Om de zelfstandigen en ondernemers te ondersteunen voorzien zowel de Federale als de Vlaamse overheid een aantal steunmaatregelen alsook een versoepeling van verschillende bestaande subsidies.

Wij hebben ze opgelijst: zie nieuwsbericht 'Steunmaatregelen corona voor ondernemers'.

terug naar boven

 

Woonzorgcentra, assistentiewoningen en thuisdiensten

Laatst bijgewerkt op 19 mei om 17.25 uur

Bezoekersregeling WZC en assistentiewoningen Prinsenhof

Vanaf dinsdag 19 mei is er een bezoekersregeling van kracht in het woonzorgcentrum Prinsenhof. Je kunt een familielid bezoeken op het terras, achter plexiglas. Dit is gedeeltelijk mogelijk op afspraak en via vrije inloop. Een knuffel of hand geven kan helaas nog niet.

Wat de assistentiewoningen betreft mogen er vanaf vandaag vier familieleden op bezoek komen. Volgende maatregelen zijn van kracht:

 • afstand houden
 • in de gangen een mondmasker dragen
 • geen fysiek contact

Het bezoek wordt geregistreerd: zo kunnen we contact opnemen moest er een probleem zijn.

Met deze maatregelen willen we de bewoners van het Prinsenhof op een veilige manier uit hun sociale isolement halen. We bedanken hen voor hun geduld en doorzettingsvermogen

Post voor de bewoners van onze woonzorgcentra

Stuur jouw mooie tekening per post naar jouw oma of opa of naar de andere bewoners in onze woonzorgcentra! (WZC Prinsenhof, Helhoekweg 18 - 2310 Rijkevorsel + WZC Den Brem, Bremstraat 26 - 2310 Rijkevorsel)

Thuisdiensten

De aanvullende zorg aan huis blijft doorgaan. Uiteraard is voorzichtigheid hier ten zeerste aangewezen. Dit geldt ook voor de bedeling van de warme maaltijden. De poetshulp wordt tijdelijk niet meer aangeboden.

Minder Mobielen Centrale (MMC)

De minder mobielen centrale blijft haar taken uitvoeren, met name de ritten voor noodzakelijk transport (bv. naar het ziekenhuis). Vanuit het woonzorgcentrum gaan de ritten niet door, tenzij ze dringend zijn.

terug naar boven

 

Scholen

Laatst bijgewerkt op 28 mei 2020 om 10.00 uur

Sinds 15 mei kunnen leerlingen van het eerste, tweede en zesde leerjaar een paar dagen per week terug naar school. De andere leerjaren van het lager onderwijs hervatten de lessen ten vroegste vanaf 5 juni. Kleuters kunnen vanaf 2 juni volledig herstarten. 

De Rijkevorselse scholen doen er alles aan om de lessen en de opvang veilig te houden. Communicatie over de afspraken en de richtlijnen verloopt via de scholen.

Is er voor of na de schooluren nog opvang nodig, dan wordt dit voorzien via de buitenschoolse kinderopvang.

Informatie voor ouders is terug te vinden op https://onderwijs.vlaanderen.be/nl/coronavirus-voor-ouders.

terug naar boven

 

Kinderopvang en crèches

Laatst bijgewerkt op 19 mei 2020 - 16.25 uur

Buitenschoolse Kinderopvang

Het departement onderwijs en Kind en Gezin hebben de richtlijnen tijdens de corona-epidemie op elkaar afgestemd. Kind en Gezin heeft ons aangepaste richtlijnen doorgegeven hoe we de opvang kwaliteitsvol en verantwoord kunnen organiseren in deze coronatijd.

Een belangrijke aanpassing is dat we ook in onze buitenschoolse kinderopvang dienen te werken met contactbubbels, aparte contactbubbels voor kleuters en kinderen van de lagere school. Sinds maandag 18 mei worden de kleuters opgevangen op het gelijkvloers van de kinderclub en de kinderen van de lagere school op de eerste verdieping. De tuin werd eveneens in twee speelzones worden ingedeeld.

Kinderbegeleid(st)ers die de groep lagere schoolkinderen begeleiden dragen een mondmasker. Bij het begeleiden van de kleuters wordt er door de kinderbegelei(st)ers geen mondmasker gedragen.

We willen jullie medewerking vragen i.v.m. de breng- en haalmomenten van jullie kinderen. De kinderen worden gebracht en opgehaald aan de deur en dit blijft voorlopig zo. We vragen om de social distancing van 1,5 meter te respecteren. Het dragen van een mondmasker is een aanvulling op deze maatregel. Tijdens de breng- en haalmomenten dragen de kinderbegeleid(st)ers een mondmasker.

We willen aan jullie ouders vragen om:

 • een mondmasker te dragen als je je kind komt brengen en ophalen, hoe kort het contact ook is. Het bedekken van hun neus en mond met een sjaal of bandana kan ook.
 • kom je kind alleen ophalen. En indien mogelijk zoveel mogelijk dezelfde persoon.

Indien je noodopvang nodig hebt voor- of naschools of op woensdagnamiddag dien je in te schrijven via het online inschrijvingsprogramma van i-school.

Het algemene principe blijft dat kinderen zo veel als mogelijk thuis worden opgevangen.

Noodopvang voor volgende kinderen:

 1. Kinderen van wie ouder(s) een job hebben in een cruciale sector of essentiële dienst
 2. Kinderen in een kwetsbare situatie
 3. Kinderen waarvoor er geen andere opvangmogelijkheid is

Voor- en naschools en op woensdagnamiddag (de hele namiddag) zullen de kinderen van het Kompas worden opgevangen in locatie Sint-Jozef. Kinderen van het Moleke, Sint-Luciaschool en GLS de Wegwijzer zullen worden opgevangen in locatie centrum.

 

Speelpleinwerking Kiekeboe

Steeds vaker krijgen we de vraag hoe de opvang tijdens de zomervakantie er uit zal zien. Gaat speelpleinwerking Kiekeboe zijn 25e jaargang tegemoet? Worden de kinderen per locatie opgevangen in de Kinderclub centrum en Sint-Jozef?

Jammer genoeg kunnen wij deze vragen ook nog niet beantwoorden. Eind mei zal de Veiligheidsraad (de bevoegde ministers en de experts) meer informatie bezorgen aan ons, de lokale besturen, over hoe de opvang er deze zomervakantie uit zal (moeten) zien. Van zodra wij meer weten over de beslissingen van de Veiligheidsraad, kunnen we ons opvangplan verder uitwerken en zal dit ook duidelijk gecommuniceerd worden.

We willen jullie vragen om nog even geduld te hebben. Deze uitzonderlijke tijden vragen uitzonderlijke oplossingen en soms kosten die wat meer tijd om op een goede en veilige manier uit te werken.

Twijfel niet om de kinderclub of de jeugddienst te contacteren indien je nog vragen en/of opmerkingen zou hebben!

 

Overige maatregelen m.b.t. kinderopvang

De opvangsystemen die reeds bestonden, kunnen blijven doorgaan. Er kunnen evenwel geen nieuwe initiatieven van opvang worden opgezet. Het is noodzakelijk te voorkomen dat de kinderen die vooraf niet in contact kwamen met elkaar, worden samen gezet. 

Contact tussen kinderen en oudere personen wordt afgeraden. Oudere personen behoren immers tot de risicogroepen voor het coronavirus. Andere familieleden, vrienden, de school van jouw kind of een onthaalmoeder kunnen ook in opvang voorzien. Mensen die behoren tot de risicogroepen wordt afgeraden om in contact te komen met kinderen. 

Het algemene principe blijft dat kinderen zo veel als mogelijk thuis worden opgevangen.

terug naar boven

 

Diensten Lokale Politie Noorderkempen

Laatst bijgewerkt op 20 mei 2020 om 14.30 uur

Politiezone Noorderkempen blijft voorlopig werken op afspraak.

Vanaf maandag 25 mei openen alle wijkkantoren opnieuw (beperkt) de deuren. Maar ook de wijkinspecteurs moeten werken volgens de ‘corona-voorschriften’. Dat wil zeggen dat er in de meeste wijken maar één persoon binnen mag wachten (behalve in Merksplas: drie personen). Om die reden vragen de wijkinspecteurs om, zowel voor een gesprek als een aangifte, zoveel als mogelijk een afspraak te maken. Zo hoeven de bezoekers niet nodeloos buiten te wachten tot de wijkinspecteur vrij is om te bekijken of je onmiddellijk kunt geholpen worden.

Een afspraak maken kan via het algemene nummer 03 340 88 00 of via het nummer van het wijkkantoor (03 340 88 50) tijdens de nieuwe openingsuren:

 • maandagvoormiddag -en avond: 9.00 tot 12.00 uur + 17.00 tot 20.00 uur
 • woensdagnamiddag: 13.00 tot 17.00 uur
 • vrijdagvoormiddag: 9.00 tot 12.00 uur

Het hoofdkantoor van Hoogstraten is iedere weekdag geopend van 8.00 tot 17.00 uur en op donderdag van 8.00 tot 20.00 uur. Ook hier is het belangrijk om vooraf een afspraak te maken.

Voor een dringende hulpvraag blijft je natuurlijk bellen naar het nummer 101.

Verder vragen we aan alle bezoekers om de volgende veiligheidsvoorschriften na te leven bij een bezoek aan de politie:

 • Neem een mondmasker mee en draag dit zeker tijdens verplaatsingen in het politiegebouw én daar waar de afstand van 1,5 meter niet verzekerd kan worden.
 • Breng jouw eigen pen mee
 • Blijf thuis als je je ziek voelt en annuleer jouw afspraak telefonisch
 • Volg de andere hygiënische voorschriften nauwgezet: was de handen voor je naar het kantoor komt én ontsmet ze nog eens bij aankomst.

Bel voor vragen over corona niet naar de politie, maar naar het nationale noodnummer 0800 14 689. Bel enkel naar de politie als je politiehulp nodig hebt.

terug naar boven

 

Evenementen

Laatst bijgewerkt op 15 mei 2020 om 12.05 uur
 • Alle bijeenkomsten, culturele, sociale, feestelijke, folklorische, sportieve of recreatieve activiteiten worden verboden t.e.m. 30 juni, ongeacht of ze privé of publiek zijn.
 • Alle indoor- en outdoorevenementen zijn geannuleerd tot en met 30 juni, ongeacht het aantal bezoekers.
 • Sporthallen (inclusief personal training), zwembaden, fitnesszalen en golfclubs zijn momenteel gesloten.
 • Activiteiten in het kader van jeugdbewegingen, sportwedstrijden, sportieve en recreatieve kampen, groepsactiviteiten (groepsfietstochten, groepswandelingen,…), gocarts voor één of meerdere personen, privé paardrijlessen, brandingssporten (surfen, …),  speelpleinen (in- en outdoor), … zijn geannuleerd.
 • Massa-evenementen zijn afgelast tot en met 31 augustus. Het lokaal bestuur bekijkt welke evenementen hieronder vallen.
terug naar boven

 

Informatie over het coronavirus Covid-19

Samen tegen het coronavirus

Om de verspreiding van het virus af te remmen, vraagt de FOD Volksgezondheid aan iedereen om de hygiënemaatregelen strikt toe te passen. Naast aandacht voor je eigen gezondheid en persoonlijke hygiëne, kun je ook verschillende tips toepassen die je contact met anderen beperken. Zo verlicht je het werk van dokters en ziekenhuizen en help je mee om kwetsbare personen te beschermen.

Iedereen heeft dus een rol om ervoor te zorgen dat het coronavirus zo weinig mogelijk verspreidt.

Wat kun je doen ?

Je kunt volgende maatregelen toepassen, om je persoonlijke hygiëne te verbeteren:

 1. Blijf thuis als je ziek bent.   
 2. Was regelmatig je handen met water en zeep.
 3. Gebruik elke keer een nieuw papieren zakdoekje en gooi het weg in een afsluitbare vuilnisbak.
 4. Geen zakdoek? Hoest of nies in je elleboogholte.

Vermijd sociale contacten en activiteiten, zeker als je tot een risicogroep behoort: personen ouder dan 65 jaar, diabetici, personen met hart-, long- of nieraandoeningen, kinderen jongeren dan 6 maanden, zwangere vrouwen, personen met een verzwakt immuunsysteem, ...

Vertraag de verspreiding van het virus met volgende tips:

 1. Vermijd om handen te geven, te kussen of te knuffelen als je iemand begroet.
 2. Wees aandachtig voor risicogroepen: personen ouder dan 65 jaar, diabetici, personen met hart-, long- of nieraandoeningen, kinderen jonger dan 6 maanden, zwangere vrouwen, personen met een verzwakt immuunsysteem, …
 3. Kinderen worden niet ernstig ziek van het coronavirus, maar kunnen het wel makkelijk verspreiden. Contact tussen kinderen en ouderen is dus af te raden.
 4. Vermijd contact met mensen die zichtbaar ziek zijn of hou voldoende afstand.

Wat moet je doen bij ziektesymptomen (koorts, hoest, ademhalingsmoeilijkheden)? 

 1. Neem telefonisch contact op met jouw huisarts. Ga niet naar de wachtzaal of het ziekenhuis! Ga enkel naar spoed wanneer je dringend medische hulp nodig hebt.
 2. Jouw huisarts geeft je de nodige richtlijnen.
 3. Indien je een ziekteattest nodig hebt, spreek af met jouw huisdokter hoe je dit kunt bekomen (per post, digitaal, laten ophalen door een gezond persoon, …). Door de coronacrisis mogen huisartsen uitzonderlijk een ziekteattest bezorgen aan patiënten na een telefonisch contact, terwijl dat normaal enkel mag na een fysiek onderzoek.
 4. Heb je symptomen van het coronavirus neem dan opnieuw contact op met de huisarts als de toestand erger wordt en ook op het einde van het ziekteverlof voor een evaluatie.

Meer informatie over het coronavirus is beschikbaar via:

terug naar boven

 

Huisartsen en Huisartsenwachtpost

Laatst bijgewerkt op 29 mei om 15.45 uur

Om de verspreiding van het coronavirus in te dijken, vragen de huisartsen in onze regio de hulp van de bevolking. Zowel in de huisartspraktijken als in de huisartsenwachtpost op Campus Blairon gelden daarom enkele tijdelijke maatregelen.

Bij je huisarts:

 • Neem altijd eerst telefonisch contact op, ongeacht welke klachten je hebt. De dokter zal samen met jou bekijken wat er moet gebeuren.
 • Patiënten met luchtweginfecties mogen in geen geval naar de praktijk komen. De huisarts zal in het telefonische contact uitleggen hoe hij werkt.
 • Tijdens het weekend dien je je aan te melden bij de huisartsenwachtpost op Campus Blairon (zie onder).

In de huisartsenwachtpost (Campus Blairon) - ☎️ 014 409 609 

 • Tijdens het weekend dien je je aan te melden bij de huisartsenwachtpost op Campus Blairon (Campus Blairon 410, 2300 Turnhout).
 • De huisartsenwachtpost is actief vanaf vrijdag om 20.00 uur tot maandag 8.00 uur.
 • Patiënten moeten allemaal telefonisch contact opnemen met de wachtpost.
 • Afhankelijk van de klachten zal ook hier de dokter van wacht beslissen wat er dan moet gebeuren.
 • Indien de telefoonlijnen van de huisartsenwachtpost overbelast zijn, kan het even duren vooraleer je verbinding krijgt. We begrijpen dat dat moeilijk en stresserend is, maar wacht af en probeer telkens na een paar minuten opnieuw.

Ga in geen geval naar de huisarts, wachtpost of de dienst spoedgevallen zonder dat je eerst telefonisch contact hebt gehad. De huisartsen doen hun uiterste best om iedereen zo snel mogelijk te helpen en te woord te staan. Om onze zorgverstrekkers, maar ook jezelf en je naasten, te beschermen: volg alsjeblieft de richtlijnen van de artsen!

Bel het federale infonummer voor vragen over het coronavirus: 0800 14 689. Bel enkel naar de huisarts of de huisartsenwachtpost als je je ziek voelt of een dokter nodig hebt. Gelieve de lijn vrij te houden voor patiënten die effectief medische hulp nodig hebben.

terug naar boven

 

Triagepunt De Valk

Laatst bijgewerkt op 29 mei 2020 om 15.45 uur

De huisartsen van Rijkevorsel hebben besloten het corona-triagepunt in De Valk vanaf zaterdag 30 mei stop te zetten wegens het dalende aantal patiënten.

Vanaf nu kan iedereen dus gewoon weer bij zijn huisarts terecht. Een afspraak maken kan telefonisch en/of online.

Het triagepunt werd op korte tijd opgericht en heeft bijna 2,5 maand dienst gedaan. Heel wat Rijkevorselse patiënten met symptomen van het coronavirus konden er terecht.

Hulde aan de huisartsen voor de vakkundige aanpak en voor de goede samenwerking!

terug naar boven

 

Rijkevorsel Helpt!

Laatst bijgewerkt op 27 maart - 11.15 uur

We merken dat er steeds meer acties opgestart worden in Rijkevorsel om andere inwoners te helpen en dit juichen we alleen maar toe. Zoveel solidariteit appreciëren we enorm. Om alles mee in goede banen te leiden, vragen wij aan alle vrijwilligers om zichzelf en hun eventuele acties bekend te maken.

Registreer je als vrijwilliger op:

Extra vragen? Contacteer dan de de sociale dienst:

Ook de oudere bevolking of burgers met een hulpvraag kunnen op dit nummer terecht. Zo kan er op een snelle en efficiënte wijze een vrijwilliger aan een hulpbehoevende gekoppeld worden.

Het gaat bijvoorbeeld over boodschappen doen voor een oudere buur, telefoneren, skypen of mailen met iemand die alleen is, ...

De 75 plussers hebben reeds een infobundel ontvangen en worden ook actief opgebeld. We polsen hoe het met hen gaat, vragen of ze bepaalde noden hebben en informeren hen over de maatregelen n.a.v. het coronavirus. Waar nodig bieden we hen de juiste hulp aan.

Veiligheid voor alles

Vrijwilligers die zich aanmelden, moeten in goede gezondheid zijn. Het spreekt voor zich dat van zodra de vrijwilliger ziektesymptomen vertoont, het vrijwilligerswerk wordt stopgezet. Ook mensen vanaf 65 jaar of mensen die een verhoogd gezondheidsrisico hebben, komen niet in aanmerking om te helpen. Deze voorschriften zijn natuurlijk niet van toepassing voor mensen die telefonisch vrijwilligerswerk van thuis uit doen.

Voor iedereen die vrijwilligt, volg deze instructies van het Rode Kruis Vlaanderen op. Handen wassen, opnieuw en opnieuw. Hou rekening met de hygiënische veiligheidsvoorschriften en hou voldoende afstand met andere bewoners.

Volg de instructies van de overheid op!

Vrijwilligersverzekering

De vrijwilligersverzekering werd onlangs uitgebreid naar iedereen die zich wil inzetten voor de medeburger. Dat wil zeggen dat niet enkel verenigingen, maar ook individuele initiatieven (zoals de hond van de buurvrouw uitlaten) daaronder vallen. Al deze initiatieven worden gratis verzekerd door de Vlaamse regering. Registreer je op vlaanderenvrijwilligt.be en verzeker jezelf op burgerlijke aansprakelijkheid, rechtsbijstand en lichamelijke schade.

Samen staan we sterker dan alleen!

Meer info

Sociale dienst
03 340 39 65
socialedienst@ocmwrijkevorsel.be

 

Blijf thuis

Zorg voor jezelf

Zorg voor anderen

Hou vol!

terug naar boven