Print

Maatregelen coronavirus COVID-19

Het lokaal bestuur van Rijkevorsel neemt de nodige maatregelen om de verspreiding van het coronavirus (COVID-19) te vertragen. Met het nemen van deze maatregelen wil het bestuur de meest kwetsbare personen beschermen en de actoren binnen volksgezondheid (huisartsen, ziekenhuizen, ...) helpen in het beheer van de epidemie. Het lokaal bestuur van Rijkevorsel volgt hierbij de richtlijnen van de overheid nauwgezet op.

Maatregelen voor Rijkevorsel vanaf 5 augustus

Laatst bijgewerkt op 5 augustus 2020 om 15.00 uur

Op maandag 27 juli 2020 werden een aantal federale, provinciale en lokale maatregelen genomen om de verspreiding van het coronavirus tegen te houden. Enkele  van de bijkomende coronamaatregelen in de provincie Antwerpen werden vervolgens op 5 augustus bijgestuurd (zie nieuwsbericht).

We zetten de maatregelen voor het grondgebied Rijkevorsel op een rijtje:

 • Jouw sociale bubbel wordt verkleind naar 5 vaste contacten voor een heel huishouden (personen die onder hetzelfde dak wonen) voor 1 maand (kinderen onder 12 jaar niet meegerekend).
 • Voor uitstapjes, bijeenkomsten, ... geldt een maximumaantal van 10 personen die niet noodzakelijk tot je sociale bubbel behoren. Op publiek domein moet je de afstand van 1,5 meter houden en een mondneusmasker dragen. Op niet-publiek terrein hoef je geen mondneusmasker te dragen, maar de afstandsregel is ook daar strikt van toepassing. Samenscholingen van meer dan tien personen zijn verboden in de openbare ruimte.
 • Iedereen vanaf 12 jaar is verplicht om een mondneusmasker te dragen op het openbaar domein en elke private maar voor het publiek toegankelijke plaats. Dit betekent dat je een mondneusmasker draagt van zodra je niet-publiek terrein verlaat. Er geldt een uitzondering voor de mondmaskerplicht voor mensen met een beperking, tijdens zwaar fysiek werk of tijdens intensief sporten.
 • Winkelen en naar de markt gaan wordt ingeperkt. Je gaat alleen naar de winkel of de markt (of slechts in het gezelschap van minderjarige kinderen of je begeleider als je hulpbehoevend bent) en mag er max. 30 minuten blijven. Een mondneusmasker is verplicht, ook als klant van de ambulante kramen en de ijskarren.
 • Een avondklok wordt ingevoerd zodat je verplicht thuis moet zijn tussen 23.30 en 6.00 uur. Een noodzakelijke verplaatsing (werk, ziekenhuis, vertrek naar of terugkeer van vakantie …) is wel toegestaan. Je kunt hiervoor een attest vragen aan je werkgever.
 • Het gezelschap aan een tafel moet strikt beperkt worden tot 4 personen uit dezelfde sociale bubbel, behalve als 1 huishouden bestaat uit meer dan 4 personen. In alle cafés en horecazaken wordt de fysieke afstand van 1,5 meter tussen de gezelschappen te allen tijde gegarandeerd. Individuele registratie is verplicht. Cafés en restaurants sluiten de deuren ten laatste om 23.00 uur.
 • Telewerk wordt verplicht, behalve wanneer dit volstrekt onmogelijk is.
 • Voor sporten in georganiseerd verband geldt een verschillende regeling per leeftijdsgroep. Voor kinderen onder de twaalf is sporten toegelaten in een groep tot maximaal 50 personen, met een verantwoordelijke, maar contact is dan wel toegelaten. Jongeren tot 18 jaar mogen sporten in groepen tot maximaal 10 personen. Dat moeten steeds dezelfde zijn, behalve op sportkampen of wanneer de sport door de lokale overheid wordt georganiseerd. Ook voor hen is contact toegelaten. Bij contactsporten als judo en karate is voor die jongeren wel een mondmasker verplicht. Voor volwassenen zijn de regels strenger: de groepen zijn beperkt tot maximaal 10 personen (steeds dezelfde) en enkel contactloos sporten mag. Er wordt geen publiek toegelaten bij sportactiviteiten.
 • Alle evenementen met uitzondering van jeugd- en sportkampen op het grondgebied van Rijkevorsel worden geannuleerd tot en met 31 augustus. Ook de kermis en de randactiviteiten zijn dus afgelast.

Op de website van de Gouverneur vind je een overzicht van veelgestelde vragen over de bijkomende maatregelen van de provincie, met daarbij telkens de respectievelijke antwoorden.

 

Belangrijke info en links

Vragen of info m.b.t. corona?

Lokale info of vragen m.b.t. corona?

BE-Alert

 • Schrijf je in op het alarmeringssysteem BE-Alert voor belangrijke updates van de federale overheid: www.be-alert.be/nl

❌ Bel voor vragen over corona niet naar Lokale Politie Noorderkempen, behalve als je de politie echt nodig hebt.
❌ Bel voor vragen over corona niet naar de huisartsen, behalve als je symptomen van het coronavirus vertoont.

 

Maatregelen

Hieronder vind je een overzicht van de maatregelen en/of informatie m.b.t. het coronavirus:

 

Diensten lokaal bestuur

Laatst bijgewerkt op 28 juli 2020

Je kunt op afspraak terecht bij de diensten burgerzaken, omgeving, vrije tijd, mobiliteit, de technische dienst en de sociale dienst. Een afspraak maken doe je telefonisch tijdens de openingsuren.

Voor meer info over de administratieve diensten, de bibliotheek, het recyclagepark, ... kun je terecht op de pagina www.rijkevorsel.be/dienstverlening.

terug naar boven

 

Evenementen

Laatst bijgewerkt op 29 juli 2020 om 16.45 uur

Alle evenementen met uitzondering van jeugd- en sportkampen op het grondgebied van Rijkevorsel worden geannuleerd tot en met 31 augustus. Ook de kermis in het centrum en de randactiviteiten zijn dus afgelast.

De organisatie van evenementen vanaf september wordt later bekeken.

terug naar boven

 

Mondneusmaskers

Laatst bijgewerkt op 5 augustus 2020 om 15.00 uur

Iedereen vanaf 12 jaar is verplicht om een mondneusmasker bij zich te hebben en te dragen op het openbaar domein en elke private maar voor het publiek toegankelijke plaats. Dit betekent dat je een mondneusmasker draagt van zodra je niet-publiek terrein verlaat. Deze maatregel werd getroffen om duidelijkheid te scheppen.

Deze verplichting geldt niet tijdens het nuttigen van eten en drinken en in de private sfeer (thuis). Het dragen van een mondneusmasker is ook niet verplicht tijdens het intensief sporten voor zover en in de mate deze sport beoefend wordt in daartoe bestemde sportinfrastructuur en/of op plaatsen en momenten waarop het risico op overdracht van het virus nagenoeg onbestaande is door kortstondig kruisen of passeren van andere personen. Een andere uitzondering geldt voor personen die voor hun beroep fysiek zware arbeid moeten verrichten.

Wanneer het dragen van een mondmasker of elk alternatief in stof niet mogelijk is om medische redenen, mag een gelaatsscherm worden gebruikt.

Uit de persconferentie bleek ook dat het dragen van een mondneusmasker in de auto niet nodig is, ervan uitgaande dat je alleen of met iemand van je sociale bubbel in de auto zit.

Concreet moet je een mondneusmasker dragen op volgende plaatsen:

😷Openbaar domein: overal en te allen tijde, tenzij om te eten/drinken/roken of tijdens intensieve sporten (bv. alleen koersen, sporten op een verlaten pad, ...), voor mensen met een beperking of bij zware arbeid.
😷Winkels: tijdens ganse bezoek
😷Kapsalon/schoonheidsspecialisten: gedurende het ganse bezoek
😷Bankkantoor/garages/wasserijen: gedurende het ganse bezoek
😷Horeca: altijd, behalve gezeten aan tafel
😷Markt: tijdens ganse bezoek
😷Ambulante handel/ijskar: aan de kramen
😷Bioscopen, theater-, concert- en conferentiezalen: altijd, behalve tijdens eten en drinken
😷Gemeentelijke gebouwen: gedurende het ganse bezoek
😷Recyclagepark: tijdens ganse bezoek
😷Openbaar vervoer: altijd, vanaf betreden bushalte/station/luchthaven
😷Huwelijk: vanaf betreden terrein gemeentehuis (ook buiten)
😷Gebedshuizen: gedurende het ganse bezoek
😷Werk: waar de fysieke afstand van 1,5 meter niet kan worden gewaarborgd

Wie geen mondneusmasker draagt, riskeert een boete van € 250. Wie niet akkoord gaat met de zogenoemde minnelijke schikking van € 250 of nog eens betrapt wordt, kan tot € 4 000 boete krijgen en/of een gevangenisstraf van acht dagen tot drie maanden. Handelaren of uitbaters die zelf geen mondneusmasker dragen, kunnen een boete van € 750 krijgen.

Ter herinnering: mondneusmaskers zijn nooit verplicht voor kinderen jonger dan twaalf. Er zijn bijzondere bepalingen voor mensen die om medische redenen geen masker kunnen dragen.

Mondneusmaskers lokaal bestuur en federale overheid

Begin juni heeft het lokaal bestuur van Rijkevorsel herbruikbare mondneusmaskers van Think Pink bedeeld aan alle inwoners van Rijkevorsel ouder dan 2,5 jaar. De filter is voor personen ouder dan 12 jaar. Heb je een vraag over de levering van de mondneusmaskers, dan kun je terecht via het e-mailadres bevolking@rijkevorsel.be of het telefoonnummer 03 340 00 30 (tijdens de openingsuren).

Ook de federale overheid stelt sinds 15 juni stoffen mondneusmaskers ter beschikking aan de inwoners. De maskers maken deel uit van de versoepeling van de maatregelen. Je kunt ze afhalen bij je apotheek. Ben jij gezinshoofd en ga je langs bij de apotheek om de mondneusmaskers op te halen? Neem dan zeker jouw identiteitskaart (eID) mee.​

Alle actuele info over mondneusmaskers vind je op www.rijkevorsel.be/mondmasker.

Zelfgemaakte mondneusmaskers

In afwachting hiervan kunnen we jullie hulp nog steeds gebruiken voor het maken en doneren van maskers. Je kunt deze bezorgen bij de kinderclub centrum, Molenstraat 22 - 2310 Rijkevorsel.

terug naar boven

 

Reizen

Laatst bijgewerkt op 29 juli 2020 om 16.30 uur

Je verplaatsen in België

 • Je mag vrij rondreizen.
 • Gebruik je het openbaar vervoer (bus, tram of trein)? Vanaf 12 jaar draag je een mondmasker of een sjaal over je mond en neus.

Op vakantie in het buitenland

Reizen wordt momenteel sterk afgeraden. Eventuele repatriëring kan niet worden gegarandeerd.

Check de huidige regels per land op https://diplomatie.belgium.be/nl/Diensten/Op_reis_in_het_buitenland/reisadviezen of op de website van de Europese Unie.

Kijk zeker na welke kleurcode het land heeft waar je naartoe gaat om problemen achteraf te vermijden!

Registreer je reis altijd op https://travellersonline.diplomatie.be/

Aan alle reizigers die voor een periode van meer dan 48 uur van of naar België reizen wordt gevraagd om over hun reis een formulier in te vullen en door te sturen via https://dofi.ibz.be/sites/dvzoe/FR/Documents/BELGIUM_PassengerLocatorForm.PDF
Vanaf 16 jaar dient een afzonderlijk formulier ingevuld te worden. De gegevens van een -16-jarige worden ingevuld op het formulier van de begeleidende volwassene. Indien ze alleen reizen wordt een afzonderlijk formulier ingevuld.
Op de dag van aankomst in België dient het formulier verstuurd te worden naar PLFBelgium@health.fgov.be

Heb je een vraag over verplaatsingen ?

Surf naar

Raadpleeg de veelgestelde vragen op de website info-coronavirus.be --> rubrieken 'Openbaar leven' en 'Internationaal'.

Mag ik vertrekken of aankomen tussen 23.30 en 06.00 uur?

Als je kan vermijden om op vakantie te vertrekken of ervan terug te komen tijdens de uren waarvoor de avondklok geldt, dan wordt dit uitdrukkelijk aangeraden. Is dit niet mogelijk, bijvoorbeeld omdat je met het vliegtuig of de trein op reis gaat, dan kan je verplaatsingen maken tussen 23.30 en 06.00 uur.

terug naar boven

 

Openbaar domein

Laatst bijgewerkt op 29 juli 2020 om 16.50 uur

Op openbaar domein draag je een mondneusmasker, tenzij tijdens het nuttigen van eten en drinken en tijdens het intensief sporten. Deze verplichting geldt voor iedereen vanaf 12 jaar.

De buurtspeelpleintjes in Rijkevorsel zijn open. Respecteer volgende richtlijnen:

 • enkel voor kinderen tot en met 12 jaar
 • geen samenscholing
 • respecteer de sociale afstand
terug naar boven

 

Sociale contacten

Laatst bijgewerkt op 28 juli 2020

Je sociale bubbel wordt verkleind naar 5 vaste contacten voor een gans huishouden (personen die onder hetzelfde dak wonen) voor 1 maand (kinderen onder 12 jaar niet meegerekend).

Voor uitstappen, recepties en privé-feestjes geldt dat de bubbel van je gezin en bijkomende vaste contacten beperkt wordt tot een maximum van 10 personen (kinderen jonger dan 12 jaar niet meegerekend).

Op het grondgebied van de provincie Antwerpen wordt een avondklok ingesteld tussen 23.30 en 6.00 uur.

terug naar boven

 

Sporten

Laatst bijgewerkt op 5 augustus 2020 om 15.20 uur

Bewegen blijft belangrijk, maar de ongunstige evolutie van de verspreiding van het coronavirus vereist maatregelen, ook met betrekking tot de sportactiviteiten. Best sport je zoveel mogelijk alleen en in openlucht. Zo kun je blijven sporten, maar vermijd je ook de verdere verspreiding van het virus.

Voor sporten in georganiseerd verband geldt een verschillende regeling per leeftijdsgroep. Voor kinderen onder de twaalf is sporten toegelaten in een groep tot maximaal 50 personen, met een verantwoordelijke, maar contact is dan wel toegelaten. Jongeren tot 18 jaar mogen sporten in groepen tot maximaal 10 personen. Dat moeten steeds dezelfde zijn, behalve op sportkampen of wanneer de sport door de lokale overheid wordt georganiseerd. Ook voor hen is contact toegelaten. Bij contactsporten als judo en karate is voor die jongeren wel een mondmasker verplicht. Voor volwassenen zijn de regels strenger: de groepen zijn beperkt tot maximaal 10 personen (steeds dezelfde) en enkel contactloos sporten mag. 

Alle evenementen, inclusief sportevenementen (uitgezonderd jeugd- en sportkampen), zijn afgelast tot en met 31 augustus 2020. Kleinschalige competities en wedstrijden kunnen doorgaan mits voldaan aan de voorwaarden en zonder publiek. Tornooien zijn niet toegelaten.

Bij andere sportactiviteiten moet je rekening houden met volgende maatregelen:

 • Je sport niet tussen 23.00 en 06.00 uur.
 • Je houdt steeds 1,5 meter afstand van anderen (vanaf 12 jaar). Samen sporten is toegestaan met maximum 10 personen en enkel als daarbij de afstand bewaard kan blijven.
 • Vertoon je ziektesymptomen? Ga dan niet sporten.
 • Er wordt geen publiek toegestaan bij sportactiviteiten.
 • Tijdens het sporten op publiek domein of voor publiek toegankelijk privédomein of wanneer de afstand van 1,5 meter niet gegarandeerd kan worden, is een mondneusmasker verplicht. Deze verplichting geldt niet bij intensief sporten voor zover en in de mate deze sport beoefend wordt in daartoe bestemde sportinfrastructuur en/of op plaatsen en momenten waarop het risico op overdracht van het virus nagenoeg onbestaande is door kortstondig kruisen of passeren van andere personen. Je moet het mondneusmasker te allen tijde bij je hebben.
 • Probeer zoveel mogelijk te sporten in openlucht.
 • Voor sporten in vereningsverband geldt een registratieplicht. De contactgegevens van alle deelnemers worden verzameld. De sportvereniging is hiervoor verantwoordelijk.
 • Alle kleedkamers & douches zowel in openbare als in privé sportgebouwen mogen niet open. Bij jeugdtrainingen -18 jaar mag de kleedkamer als stockageplaats dienen voor de spullen van de jeugdsporters.

Alle sportverenigingen werden uitgebreid geïnformeerd over de maatregelen die van toepassing zijn op hun sportactiviteiten. Volg dus ook nauwgezet de richtlijnen van je vereniging.

Het skate- en sportpark Sonsheide is open, maar onder voorwaarden. Er is enkel toegang voor skaters. Samenscholing en rondhangen is strikt verboden. De openingsuren van het skatepark zijn:

 • 1 april t/m 30 september: van 9 uur tot 21 uur
 • 1 oktober t/m 31 maart: van 9 uur tot 19 uur

Daarnaast zijn het sportveld aan de Bavelstraat en sportcentrum De Valk ook toegankelijk. Er gelden strikte voorwaarden. Gelieve deze steeds toe te passen.

terug naar boven

 

Ondernemers en bedrijven

Laatst bijgewerkt op 29 juli 2020 om 17.00 uur

Werken op afstand + social distancing

Thuiswerk is verplicht,  behalve wanneer dit gezien de aard van de activiteit en functie volstrekt onmogelijk of duidelijk niet wenselijk is. Voor diegenen voor wie deze organisatie niet mogelijk is, wordt de social distancing (1,5 meter afstand houden van elkaar) strikt gerespecteerd. Deze regel geldt zowel voor de uitoefening van het werk als voor het door de werkgever georganiseerde vervoer.

Winkels en handelszaken

Winkels en handelszaken dienen volgende regels in acht te nemen:

 • Slechts 1 klant per 10 m² wordt toegestaan. De tijdslimiet van 30 minuten is terug van toepassing.
 • Je gaat alleen naar de winkel, of slechts in het gezelschap van minderjarige kinderen of je begeleider als je hulpbehoevend bent.
 • Elke klant moet in de winkels bescherming dragen die de neus en de mond bedekt. De veiligheidsafstand moet worden gerespecteerd.
 • Werkgevers zijn verantwoordelijk voor de gezondheid en de veiligheid van hun werknemers en moeten alles in het werk stellen om veilige werkomstandigheden te garanderen.

Er moet voorrang worden gegeven aan mensen ouder dan 65 jaar, mensen met beperkte mobiliteit en aan het zorgpersoneel.

Op het grondgebied van de provincie Antwerpen is het verplicht een mondmasker te dragen op volgende plaatsen:

 • Openbaar domein: overal en ten allen tijde, tenzij om te eten/drinken/roken of tijdens het intensief sporten
 • Winkels: tijdens ganse bezoek
 • Kapsalon/schoonheidsspecialisten: gedurende het ganse bezoek
 • Bankkantoor/garages/wasserijen: gedurende het ganse bezoek
 • Horecazaken: altijd, behalve gezeten aan tafel
 • Markt: tijdens ganse bezoek
 • Ambulante handel/ijskarren: aan de kramen
 • Bioscopen, theater-, concert- en conferentiezalen: altijd, behalve tijdens eten en drinken
 • Gemeentelijke gebouwen: gedurende het ganse bezoek
 • Recyclagepark: tijdens ganse bezoek
 • Openbaar vervoer: altijd, vanaf betreden bushalte/station/luchthaven
 • Huwelijk: vanaf betreden terrein gemeentehuis (ook buiten)
 • Gebedshuizen: gedurende het ganse bezoek
 • Werk: waar de fysieke afstand van 1,5 meter niet kan worden gewaarborgd

Markten in openlucht

 • De wekelijkse markt is elke maandag open van 8.00 tot 13.00 uur. Om alles zo veilig mogelijk te laten verlopen, heeft het lokaal bestuur een circulatieplan opgesteld. Net zoals bij andere winkels, moet je ook op de markt de nodige afstand houden en de hygiënemaatregelen naleven. Het dragen van een mondneusmasker is verplicht!
 • Ambulante handelaars (braadkippenkraam, ijskar, ...) mogen wel nog aan huis leveren bij de klant, voor zover dit niet verwordt tot een deur-aan-deur verkoop. Verkoop vanuit een mobiele kraam die op privéterrein is geplaatst, is voorlopig evenmin toegelaten. Individuele kramen die voorheen vanuit (een) vaste standplaats(en) verkochten, mogen vanaf 11 mei terug verkopen, maar enkel indien ze daar toestemming voor hebben van het lokaal bestuur, en enkel vanuit die vaste standplaats(en). Het dragen van een mondneusmasker is verplicht!
 • De Buurderij in Sint-Jozef wordt in aangepaste vorm verdergezet. Er wordt gewerkt met tijdssloten. Als je een bestelling plaatst, ontvang je alle info via buurderijverantwoordelijke Sally (0492 51 86 09 of buurderij.rijkevorsel@hotmail.com).

Horeca

Het gezelschap aan een tafel in een horecazaak moet strikt beperkt worden tot 4 personen uit dezelfde sociale bubbel, behalve als 1 huishouden bestaat uit meer dan 4 personen.

In alle horecazaken wordt de fysieke afstand van 1,5 meter tussen de gezelschappen te allen tijde gegarandeerd, tenzij de gezelschappen van elkaar gescheiden zijn door een plexiglazen wand of een gelijkwaardig alternatief, met een minimale hoogte van 1,8 meter.

Individuele registratie is verplicht. Om contactonderzoek mogelijk te maken moeten volgende gegevens gedurende vier weken worden bijgehouden: naam, contactgegevens, tafelnummer en het uur van aankomst en vertrek. De horecaondernemers mogen deze gegevens enkel gebruiken voor het contactonderzoek en moeten ze op een veilige, beschermde manier bewaren. De verkregen gegevens moeten na vier weken vernietigd worden.

Cafés en restaurants sluiten de deuren ten laatste om 23.00 uur.

De restaurants van hotels moeten ook voldoen aan de gestelde voorwaarden.

Overige

Vanaf 1 juli mogen volgende zaken openen onder bepaalde voorwaarden:

 • zwembaden en wellnesscentra
 • pretparken en binnenspeeltuinen
 • theaters en bioscopen
 • casino's en speelzalen
 • congreszalen
 • receptie- en feestzalen met een limiet van 50 personen.

Eén van de voorwaarden is de toepassing van protocollen. Daarnaast gelden de algemene regels die al van kracht zijn voor andere activiteiten, zoals het verplicht in acht nemen van de veiligheidsafstand, het invoeren van tijdslots en crowd management, het schoonmaken van de infrastructuur en het dragen van mondmaskers, wat nog steeds sterk wordt aanbevolen.

Hulplijn voor ondernemers en bedrijven of telefoonnummer 0800-20 555.

Steunmaatregelen 

Om de zelfstandigen en ondernemers te ondersteunen voorzien zowel de Federale als de Vlaamse overheid een aantal steunmaatregelen alsook een versoepeling van verschillende bestaande subsidies.

Wij hebben ze opgelijst: zie nieuwsbericht 'Steunmaatregelen corona voor ondernemers'.

terug naar boven

 

Woonzorgcentra, assistentiewoningen en thuisdiensten

Laatst bijgewerkt op 31 juli 2020 om 11.30 uur

Bezoekersregeling WZC en assistentiewoningen Prinsenhof

Wat betreft bezoekersregeling wordt gevraagd om de regels ter plekke strikt na te leven en je te houden aan de afspraken die gemaakt zijn met de families van de bewoners.

Gezien de verontrustende evolutie van de verspreiding van het coronavirus, is er een aangepaste bezoekersregeling in het woonzorgcentrum vanaf 28 juli:

 • Bezoek op de kamer is niet meer toegestaan.
 • Bij een bezoek zonder afspraak geldt dat je aan de voordeur achter een plexiglaswand contact kan maken. Ook via het raam kan gecommuniceerd worden met de bewoner.
 • Een bezoek op afspraak kan op het terras aan de polyvalente ruimte of binnen in de bezoekruimte. Een bezoek kan iedere dag tussen 9.00 en 11.00 uur en tussen 13.30 en 16.00 uur, evenals op woensdagavond tussen 17.30 en 18.30 uur. Je kunt een afspraak maken via het nummer 03 340 39 00. Gelieve tijdig te reserveren (voor het weekend graag vóór vrijdag om 10.00 uur), zodat een veilig bezoek gegarandeerd kan worden.
 • Bij het bezoek houd je voldoende afstand van anderen, draag je een mondneusmasker en volg je strikt de instructies ter plaatse (bv. invullen van bezoekregister, je temperatuur noteren ...).

Het bestuur en de directie danken de familie en vrienden van de bewoners alvast om rekening te houden met deze moeilijke, maar noodzakelijke maatregelen.

Voor de assistentiewoningen gelden geen specifieke regels. De bewoners dienen de algemene regels na te leven.

Post voor de bewoners van onze woonzorgcentra

Stuur jouw mooie tekening per post naar jouw oma of opa of naar de andere bewoners in onze woonzorgcentra! (WZC Prinsenhof, Helhoekweg 18 - 2310 Rijkevorsel + WZC Den Brem, Bremstraat 26 - 2310 Rijkevorsel)

Thuisdiensten

De aanvullende zorg aan huis blijft doorgaan. Uiteraard is voorzichtigheid hier ten zeerste aangewezen. Dit geldt ook voor de bedeling van de warme maaltijden. De poetshulp wordt tijdelijk niet meer aangeboden.

Minder Mobielen Centrale (MMC)

De minder mobielen centrale blijft haar taken uitvoeren, met name de ritten voor noodzakelijk transport (bv. naar het ziekenhuis). Vanuit het woonzorgcentrum gaan de ritten niet door, tenzij ze dringend zijn.

terug naar boven

 

Scholen

Laatst bijgewerkt op 29 juli 2020 om 17.15 uur

Momenteel genieten de kinderen van de zomervakantie.

Wat de vooruitzichten op langere termijn betreft, wordt de start van het nieuwe schooljaar al volop voorbereid. De ministers van Onderwijs hebben in samenwerking met de experts van de GEES een systeem met kleurcodes opgesteld dat aangeeft hoe de scholen zich moet organiseren op basis van de gezondheidssituatie. Belangrijk om te weten is dat de kleuter- en lagere scholen in elke kleurencode 100 procent zullen blijven draaien. Daar zal dus geen thuisonderwijs meer zijn vanaf september. 

Heb je voor of na de schooluren nog opvang nodig, dan wordt dit voorzien via de buitenschoolse kinderopvang.

Extra informatie voor ouders is terug te vinden op https://onderwijs.vlaanderen.be/nl/coronavirus-voor-ouders.

terug naar boven

 

Kinderopvang en crèches

Laatst bijgewerkt op 29 juli 2020 om 17.15 uur

Buitenschoolse Kinderopvang

Het departement onderwijs en Kind en Gezin hebben de richtlijnen tijdens de corona-epidemie op elkaar afgestemd. Kind en Gezin heeft ons aangepaste richtlijnen doorgegeven hoe we de opvang kwaliteitsvol en verantwoord kunnen organiseren in deze coronatijd.

Een belangrijke aanpassing is dat we ook in onze buitenschoolse kinderopvang dienen te werken met contactbubbels, aparte contactbubbels voor kleuters en kinderen van de lagere school. Momenteel worden de kleuters opgevangen op het gelijkvloers van de kinderclub en de kinderen van de lagere school op de eerste verdieping. De tuin werd eveneens in twee speelzones worden ingedeeld.

Kinderbegeleid(st)ers die de groep lagere schoolkinderen begeleiden dragen een mondneusmasker. Bij het begeleiden van de kleuters wordt er door de kinderbegelei(st)ers geen mondneusmasker gedragen.

Voor de breng- en haalmomenten gelden strikte regels. De kinderen worden gebracht en opgehaald aan de deur. De social distancing van 1,5 meter moet te allen tijde gerespecteerd worden. Het dragen van een mondneusmasker is verplicht, hoe kort het contact ook is. Tijdens de breng- en haalmomenten dragen de kinderbegeleid(st)ers ook een mondneusmasker. Ook wordt gevraagd om aan de ouders om hun kinderen alleen te brengen en op te halen en indien mogelijk steeds door dezelfde persoon.

Indien je noodopvang nodig hebt voor- of naschools of op woensdagnamiddag dien je in te schrijven via het online inschrijvingsprogramma van i-school.

Het algemene principe blijft dat kinderen zoveel als mogelijk thuis worden opgevangen.

Noodopvang voor volgende kinderen:

 1. Kinderen van wie ouder(s) een job hebben in een cruciale sector of essentiële dienst
 2. Kinderen in een kwetsbare situatie
 3. Kinderen waarvoor er geen andere opvangmogelijkheid is

Voor- en naschools en op woensdagnamiddag (de hele namiddag) worden de kinderen van het Kompas  opgevangen in locatie Sint-Jozef. Kinderen van het Moleke, Sint-Luciaschool en GLS de Wegwijzer worden opgevangen in locatie centrum.

Speelpleinwerking Kiekeboe

De 25ste jaargang van Kiekeboe gaat door in gewijzigde vorm met contactbubbels op zeven verschillende plaatsen. Inschrijven is dit jaar verplicht.

Alle info vind je terug op www.rijkevorsel.be/kiekeboe

Twijfel niet om de kinderclub of de jeugddienst te contacteren indien je nog vragen en/of opmerkingen zou hebben!

Overige maatregelen m.b.t. kinderopvang

De opvangsystemen die reeds bestonden, kunnen blijven doorgaan. Er kunnen evenwel geen nieuwe initiatieven van opvang worden opgezet. Het is noodzakelijk te voorkomen dat de kinderen die vooraf niet in contact kwamen met elkaar, worden samen gezet. 

Contact tussen kinderen en oudere personen van 65+ wordt afgeraden. Oudere personen behoren immers tot de risicogroepen voor het coronavirus. Andere familieleden, vrienden, de school van jouw kind of een onthaalmoeder kunnen ook in opvang voorzien. Mensen die behoren tot de risicogroepen wordt afgeraden om in contact te komen met kinderen. 

Het algemene principe blijft dat kinderen zo veel als mogelijk thuis worden opgevangen.

terug naar boven

 

Diensten Lokale Politie Noorderkempen

Laatst bijgewerkt op 5 juni 2020 om 12.40 uur

Politiezone Noorderkempen blijft voorlopig werken op afspraak.

Alle wijkkantoren openen opnieuw (beperkt) de deuren. Maar ook de wijkinspecteurs moeten werken volgens de ‘corona-voorschriften’. Dat wil zeggen dat er in de meeste wijken maar één persoon binnen mag wachten (behalve in Merksplas: drie personen). Om die reden vragen de wijkinspecteurs om, zowel voor een gesprek als een aangifte, zoveel als mogelijk een afspraak te maken. Zo hoeven de bezoekers niet nodeloos buiten te wachten tot de wijkinspecteur vrij is om te bekijken of je onmiddellijk kunt geholpen worden.

Een afspraak maken kan via het algemene nummer 03 340 88 00 of via het nummer van het wijkkantoor (03 340 88 50) tijdens de nieuwe openingsuren:

 • maandagvoormiddag -en avond: 9.00 tot 12.00 uur + 17.00 tot 20.00 uur
 • woensdagnamiddag: 13.00 tot 17.00 uur
 • vrijdagvoormiddag: 9.00 tot 12.00 uur

Het hoofdkantoor van Hoogstraten is iedere weekdag geopend van 8.00 tot 17.00 uur en op donderdag van 8.00 tot 20.00 uur. Ook hier is het belangrijk om vooraf een afspraak te maken.

Voor een dringende hulpvraag blijft je natuurlijk bellen naar het nummer 101.

Verder vragen we aan alle bezoekers om de volgende veiligheidsvoorschriften na te leven bij een bezoek aan de politie:

 • Neem een mondmasker mee en draag dit zeker tijdens verplaatsingen in het politiegebouw én daar waar de afstand van 1,5 meter niet verzekerd kan worden.
 • Breng jouw eigen pen mee
 • Blijf thuis als je je ziek voelt en annuleer jouw afspraak telefonisch
 • Volg de andere hygiënische voorschriften nauwgezet: was de handen voor je naar het kantoor komt én ontsmet ze nog eens bij aankomst.

Bel voor vragen over corona niet naar de politie, maar naar het nationale noodnummer 0800 14 689. Bel enkel naar de politie als je politiehulp nodig hebt.

terug naar boven

 

Informatie over het coronavirus Covid-19

Samen tegen het coronavirus

Om de verspreiding van het virus af te remmen, vraagt de FOD Volksgezondheid aan iedereen om de hygiënemaatregelen strikt toe te passen. Naast aandacht voor je eigen gezondheid en persoonlijke hygiëne, kun je ook verschillende tips toepassen die je contact met anderen beperken. Zo verlicht je het werk van dokters en ziekenhuizen en help je mee om kwetsbare personen te beschermen.

Iedereen heeft dus een rol om ervoor te zorgen dat het coronavirus zo weinig mogelijk verspreidt.

Wat kun je doen ?

Je kunt volgende maatregelen toepassen, om je persoonlijke hygiëne te verbeteren:

 1. Blijf thuis als je ziek bent.   
 2. Was regelmatig je handen met water en zeep.
 3. Gebruik elke keer een nieuw papieren zakdoekje en gooi het weg in een afsluitbare vuilnisbak.
 4. Geen zakdoek? Hoest of nies in je elleboogholte.

Vermijd sociale contacten en activiteiten, zeker als je tot een risicogroep behoort: personen ouder dan 65 jaar, diabetici, personen met hart-, long- of nieraandoeningen, kinderen jongeren dan 6 maanden, zwangere vrouwen, personen met een verzwakt immuunsysteem, ...

Vertraag de verspreiding van het virus met volgende tips:

 1. Vermijd om handen te geven, te kussen of te knuffelen als je iemand begroet.
 2. Wees aandachtig voor risicogroepen: personen ouder dan 65 jaar, diabetici, personen met hart-, long- of nieraandoeningen, kinderen jonger dan 6 maanden, zwangere vrouwen, personen met een verzwakt immuunsysteem, …
 3. Vermijd contact met mensen die zichtbaar ziek zijn of hou voldoende afstand.

Wat moet je doen bij ziektesymptomen (koorts, hoest, ademhalingsmoeilijkheden)? 

 1. Neem telefonisch contact op met jouw huisarts. Ga niet naar de wachtzaal of het ziekenhuis! Ga enkel naar spoed wanneer je dringend medische hulp nodig hebt.
 2. Jouw huisarts geeft je de nodige richtlijnen.
 3. Heb je symptomen van het coronavirus neem dan opnieuw contact op met de huisarts als de toestand erger wordt en ook op het einde van het ziekteverlof voor een evaluatie.

Meer informatie over het coronavirus is beschikbaar via:

terug naar boven

 

Huisartsen en Huisartsenwachtpost

Laatst bijgewerkt op 5 juni 2020 om 12.50 uur

Zowel in de huisartspraktijken als in de huisartsenwachtpost op Campus Blairon gelden daarom volgende maatregelen.

Bij je huisarts:

 • Neem altijd eerst telefonisch contact op, ongeacht welke klachten je hebt. De dokter zal samen met jou bekijken wat er moet gebeuren.
 • Patiënten met luchtweginfecties mogen in geen geval naar de praktijk komen. De huisarts zal in het telefonische contact uitleggen hoe hij werkt.
 • Tijdens het weekend dien je je aan te melden bij de huisartsenwachtpost op Campus Blairon (zie onder).

In de huisartsenwachtpost (Campus Blairon) - ☎️ 014 410 410

 • Tijdens het weekend dien je je aan te melden bij de huisartsenwachtpost op Campus Blairon (Campus Blairon 410, 2300 Turnhout).
 • De huisartsenwachtpost is actief vanaf vrijdag om 19.00 uur tot maandag 8.00 uur.
 • Patiënten moeten allemaal telefonisch contact opnemen met de wachtpost.
 • Afhankelijk van de klachten zal ook hier de dokter van wacht beslissen wat er dan moet gebeuren.

Bel het federale infonummer voor vragen over het coronavirus: 0800 14 689. 

terug naar boven

 

Triagepunt De Valk

Laatst bijgewerkt op 29 mei 2020 om 15.45 uur

De huisartsen van Rijkevorsel hebben besloten het corona-triagepunt in De Valk vanaf zaterdag 30 mei stop te zetten wegens het dalende aantal patiënten. Vanaf nu kan iedereen dus gewoon weer bij zijn huisarts terecht. Een afspraak maken kan telefonisch en/of online.

Het triagepunt werd op korte tijd opgericht en heeft bijna 2,5 maand dienst gedaan. Heel wat Rijkevorselse patiënten met symptomen van het coronavirus konden er terecht.

Hulde aan de huisartsen voor de vakkundige aanpak en voor de goede samenwerking!

terug naar boven

 

Rijkevorsel Helpt!

Laatst bijgewerkt op 27 maart 2020 om 11.15 uur

We merken dat er steeds meer acties opgestart worden in Rijkevorsel om andere inwoners te helpen en dit juichen we alleen maar toe. Zoveel solidariteit appreciëren we enorm. Om alles mee in goede banen te leiden, vragen wij aan alle vrijwilligers om zichzelf en hun eventuele acties bekend te maken.

Registreer je als vrijwilliger op:

Extra vragen? Contacteer dan de de sociale dienst:

Ook de oudere bevolking of burgers met een hulpvraag kunnen op dit nummer terecht. Zo kan er op een snelle en efficiënte wijze een vrijwilliger aan een hulpbehoevende gekoppeld worden.

Het gaat bijvoorbeeld over boodschappen doen voor een oudere buur, telefoneren, skypen of mailen met iemand die alleen is, ...

De 75 plussers hebben reeds een infobundel ontvangen en worden ook actief opgebeld. We polsen hoe het met hen gaat, vragen of ze bepaalde noden hebben en informeren hen over de maatregelen n.a.v. het coronavirus. Waar nodig bieden we hen de juiste hulp aan.

Veiligheid voor alles

Vrijwilligers die zich aanmelden, moeten in goede gezondheid zijn. Het spreekt voor zich dat van zodra de vrijwilliger ziektesymptomen vertoont, het vrijwilligerswerk wordt stopgezet. Ook mensen vanaf 65 jaar of mensen die een verhoogd gezondheidsrisico hebben, komen niet in aanmerking om te helpen. Deze voorschriften zijn natuurlijk niet van toepassing voor mensen die telefonisch vrijwilligerswerk van thuis uit doen.

Voor iedereen die vrijwilligt, volg deze instructies van het Rode Kruis Vlaanderen op. Handen wassen, opnieuw en opnieuw. Hou rekening met de hygiënische veiligheidsvoorschriften en hou voldoende afstand met andere bewoners.

Volg de instructies van de overheid op!

Vrijwilligersverzekering

De vrijwilligersverzekering werd onlangs uitgebreid naar iedereen die zich wil inzetten voor de medeburger. Dat wil zeggen dat niet enkel verenigingen, maar ook individuele initiatieven (zoals de hond van de buurvrouw uitlaten) daaronder vallen. Al deze initiatieven worden gratis verzekerd door de Vlaamse regering. Registreer je op vlaanderenvrijwilligt.be en verzeker jezelf op burgerlijke aansprakelijkheid, rechtsbijstand en lichamelijke schade.

Samen staan we sterker dan alleen!

Meer info

Sociale dienst
03 340 39 65
socialedienst@ocmwrijkevorsel.be

 

terug naar boven