Print

Jongvolwassen en hulp nodig? Trajectgezellen staan voor je klaar!

Nieuwsbericht 17 juni 2021

Jongvolwassenen onder 30 jaar die ondersteuning willen in hun zoektocht naar werk of hulp zoeken rond thema's zoals wonen, hun sociaal netwerk, hun mentaal welbevinden, … kunnen sinds kort een trajectgezel krijgen in de Noorderkempen. 

Een traject voor een betere start in het leven

De gezel zet in op talenten en neemt de jongere mee in een versterkend traject. Hierbij geeft de jongere zelf aan wat de wensen en mogelijkheden zijn om de start van zijn of haar volwassen leven te verbeteren. Een goede start is immers goud waard, want het kan bepalend zijn voor hun verdere levensloop.

In tegenstelling tot het bekende TV-programma ‘de Kemping’, dat een schokeffect beoogt, zetten we met dit project in op een aanklampende manier om de jongvolwassene zijn of haar leven duurzaam op de rails te krijgen, en dit gedurende een periode die nodig is voor de jongere.

Alle jongeren die een ruggensteuntje kunnen gebruiken zijn welkom!

Noorderkempen Werkt en de sociale diensten van de  lokale besturen van Rijkevorsel, Arendonk, Baarle-Hertog, Hoogstraten, Merksplas en Ravels werken hiervoor samen met Emino en Arktos omwille van hun expertise als trajectgezellen.

TOP in je KOP

We maken de koppeling met TOP in je KOP, het onlangs opgestarte Leader-project rond jongerenwelzijn van Noorderkempen Werkt.

Het project wil de dienstverlening naar de jongeren brengen, naar de gemeenten waar zij wonen of waar hun leven zich grotendeels afspeelt. De dienstverlening kan, als dat nodig is, aangepast worden aan de noden van de jongvolwassene. Als de expertise van andere organisaties nodig is, zullen zij mee betrokken worden. Ook de trajectgezel zal mee de stappen zetten richting deze hulp, zodat er geen breuklijn in de hulpverlening ontstaat.

“We willen er zijn voor jongeren en met hen op pad gaan om stappen te zetten in de richting van ofwel werk, ofwel opleiding. Ook welzijnsvragen worden opgepikt. We willen de jongere centraal zetten in zijn of haar eigen traject. We versterken de jongere in zijn of haar traject en we bouwen hierbij op de aanwezige krachten.

Er worden jaarlijks 100 trajecten voor jongeren vooropgesteld, maar ook dat is aanpasbaar aan de noden van de jongeren in de Noorderkempen.

Het is de eerste keer dat de lokale besturen van Noorderkempen Werkt en het Europees Sociaal Fonds (ESF) zich vinden in een dergelijk flexibel en omvangrijk project rond jongvolwassenen. We wensen de jongvolwassenen en trajectgezellen alle succes toe!

Meer info

Ben je een jonger dan 30 jaar en heb je hulp nodig bij het vinden van werk of voor andere thema's? Twijfel niet en neem contact op met de sociale dienst van het lokaal bestuur. Zij zijn er om jou te helpen!