Print

Heb je (ver)bouwplannen? Schrijf je dan in voor de bouwfit-sessies!

Nieuwsbericht 29 augustus 2022

Heb je bouw- of verbouwplannen? Laat je dan goed informeren. Zo vermijd je verrassingen, doorprik je verkooppraatjes en maak je betere keuzes. Tegelijk zorg je voor een lagere energiefactuur en meer wooncomfort.

Samen met stad Hoogstraten organiseren we daarom in oktober en november een tweedaagse Bouwfit-sessie voor verbouwers en nieuwbouwers. Inschrijven kan via de website www.dialoog.be/agenda.

Advies in mensentaal

Fluvius en Dialoog ontwikkelden samen een tweedaagse cursus, waarin je alles te weten komt over duurzaam en energiezuinig bouwen of verbouwen. Voorkennis is niet nodig. We overstelpen je niet met moeilijke technische termen, maar spreken jouw taal. Ontdek aan de hand van praktijkvoorbeelden de voor-en nadelen van materialen en technieken.

In een Bouwfit-sessie ontdek je alles over duurzaam en energiezuinig (ver)bouwen. Met deze kennis schroef je de energierekening in je nieuwe thuis snel terug. En je creëert er meteen een gezondere en comfortabelere leefomgeving mee. Na de tweedaagse ben je voldoende gewapend om de beste keuzes te maken voor je bouw-of verbouwplannen. Alle aspecten van bouwen en verbouwen komen aan bod. Op het programma:

Dag 1:

 • Gebouwenschil algemeen
 • Wetgeving energieprestaties
 • Aanpak
 • Correct thermisch isoleren
 • Materialen
 • Bouwdelen

Dag 2:

 • Energiebronnen
 • Elektriciteit
 • Verwarmen
 • Ventileren
 • water

Vier goede redenen om je in te schrijven

 1. Maak de juiste keuzes: Wie (ver)bouwt moet kiezen uit veel verschillende bouwmaterialen en systemen. De Bouwfit-sessies helpen je makkelijker een keuze maken.
 2. Voldoe aan de bouwwet: Wie (ver)bouwt, moet voldoen aan de EPB-wetgeving (Energieprestatie en Binnenklimaat). Die wet gaat over alle energie in je woning. Via de Bouwfit-sessies kom je volledig geïnformeerd aan de start van je bouwproject.
 3. We spreken jouw taal: Aannemers en vertegenwoordigers van bouwmaterialen overstelpen je vaak met bouwtechnische termen. Omdat die mensen cruciale partners in je bouwverhaal zijn, is het belangrijk dat jullie elkaar goed begrijpen. De communicatie zal een stuk vlotter verlopen, dankzij de Bouwfit-sessies.
 4. Simply the best: Elke fabrikant beweert de beste te zijn. En gewiekste verkopers hebben het liever niet over de nadelen van hun producten. Met onafhankelijk en neutraal advies kom je verder. Dankzij Bouwfit weeg je makkelijker de voor-en nadelen van materialen en technieken tegen elkaar af.

Renovatie of nieuwbouw

Afhankelijk van of je gaat bouwen of renoveren, kun je kiezen tussen twee Bouwfit-sessies:

 • Een Bouwfit voor verbouwers: Van een bouwdeskundige krijg je alle technische en praktische kennis mee over duurzaam en energiezuinig verbouwen. Handig, ook als je de werken niet zelf uitvoert, maar volledig overlaat aan vakmannen. De informatie komt uitstekend van pas bij gesprekken met architecten, bouwfirma’s en vertegenwoordigers van bouwmaterialen.
 • Een Bouwfit voor nieuwbouwers: Vanaf 2021 is het BEN-principe de nieuwe standaard voor nieuwbouwwoningen. BEN staat voor Bijna Energie Neutraal. Dat wil zeggen dat alle nieuwe woningen moeten voldoen aan de energieprestatie-eis E30. De rest van de energie die je nog nodig hebt, moet plaatselijk of uit nabijgelegen groene bronnen worden opgewekt. In deze cursus voor nieuwbouwers leer je welke stappen je moet zetten als je bijna-energieneutraal (BEN) wilt bouwen.

Inschrijven

Deelnemen aan de Bouwfit-dagen is volledig gratis. Je krijgt cursusmateriaal en er is een broodjeslunch. Schrijf je vlug in, want de plaatsen zijn beperkt. De Bouwfit-sessies vinden plaats in het stadhuis van Hoogstraten op:

 • 8 en 15 oktober 2022, van 9.00 tot 17.00 uur (renovatie)
 • 12 en 19 november, van 9.00 tot 17.00 (nieuwbouw)

Inschrijven kan via de website www.dialoog.be/agenda.