Print

Halfvastenstoet 26 maart 2017

Op zondag 26 maart 2017 trekt de Halfvastenstoet, een organisatie van de Rijkevorselse Rederijkers, weer door de straten van Rijkevorsel. De 43ste editie van de stoet start dit jaar om 13.30 uur (één uur vroeger dan vorige edities!) en loopt via volgende route:

Dorp, Bochtenstraat, Merelstraat, Lijsterstraat, Looiweg, Boshoevenweg, Oostmalsesteenweg, Hoek, Dorp en Bavelstraat.

In de omloop van de stoet zijn confettivrije zones voorzien. Dit zijn alle straten behalve Dorp, Bochtenstraat tot aan Kasteelweg en Hoek.

Mogelijke verkeershinder

Om dit evenement zo vlot mogelijk te laten verlopen wordt de omloop en het centrum van Rijkevorsel verkeersvrij gemaakt tussen 12.00 uur en 18.00 uur. Het betreft volgende straten:

 • Bavelstraat tot aan Bolksedijk
 • Dorp
 • Bochtenstraat tot aan de Merelstraat
 • Merelstraat tussen Bochtenstraat en Lijsterstraat
 • Lijsterstraat vanaf Merelstraat tot aan de Looiweg
 • Looiweg tussen Hoek en Boshoevenweg
 • Boshoevenweg
 • Oostmalsesteenweg tussen Hoek en Lozenhofstraat.
 • Hoek

Na 18.00 uur kan het verkeer terug over de omloop rijden, behalve het gedeelte Dorp, Bochtenstraat tot aan het kruispunt met de Kasteelweg en Hoek-Oostmalsesteenweg tot kruispunt Lozenhofstraat-Boshoevenweg.

Het Doelenpad zal vanaf 23 maart tot en met 27 maart volledig worden afgesloten. Er wordt een permanent parkeerverbod ingesteld gedurende het evenement.

Op de Hoogstraatsesteenweg, tussen het gedeelte rotonde en de Leopoldstraat, en in de Bavelstraat wordt een tijdelijk parkeerverbod ingesteld op zondag 26 maart, uitgezonderd voor bussen.

Er worden diverse omleidingswegen voorzien voor het verkeer komende vanuit Hoogstraten, Sint-Lenaarts, Merksplas, Sint-Jozef Rijkevorsel en Malle. Na het einde van de stoet zal de omleiding gedeeltelijk worden aangepast.

De dienstregeling van De Lijn wordt tijdelijk aangepast. Hiervoor kun je terecht op www.delijn.be.

Samen werken aan een veilige Halfvastenstoet

Het gemeentebestuur gaat samen met De Rijkevorselse Rederijkers, politie, brandweer en andere hulpdiensten voluit voor een veilig verloop van de Halfvastenstoet. Alleen wanneer de veiligheid gegarandeerd is, kan de Halfvastenstoet voor iedereen een feest worden.

Enkele van de veiligheidsmaatregelen die worden genomen:

 • bij de bestuurders van de carnavalswagens worden voor en na de stoet ademtests afgenomen en is er de afspraak dat slechts één persoon in de cabine mag plaatsnemen.
 • Voor, tijdens en na de optocht is er een algemeen verbod (voor alle drankgelegenheden) om drank te serveren uit glas. Hetzelfde geldt ook voor de deelnemers.
 • Sterke drank is niet toegestaan.
 • De boxen op de wagens moeten naar binnen gericht worden en mogen niet luider staan dan 95 db.
 • Tijdens de stoet mag uitsluitend confetti en snoepgoed uitgeworpen worden in de daarvoor voorziene zones.

Aan de inwoners die naar de stoet afzakken, vragen we om geen rugzakken, glas of scherpe voorwerpen mee te nemen. In het kader van de veiligheid kan de lokale politie fouilleren of identiteitscontroles uitvoeren. Ook de security kan aan de inkom van de tent fouilleren en rugzakken controleren. Indien de security aan de inkom drank, glas, scherpe voorwerpen, varkensstiften of allerhande verven aantreft, kan zij deze afnemen.

Aan ouders met kinderen vragen we om hun kroost niet de straat op te laten gaan tijdens de rondgang van de stoet.

De glasbollen aan de kerk worden tijdelijk verplaatst naar de Pastorij in het Doelenpad. Na de festiviteiten worden deze teruggeplaatst.

Tenslotte zal de lokale politie op deze zondag opnieuw alcoholcontroles uitvoeren in en rond Rijkevorsel. Drinken én rijden gaan nu éénmaal niet samen. Reken daarom op een BOB of maak gebruik van het openbaar vervoer.

Het gemeentebestuur wenst tenslotte alle deelnemers en toeschouwers een fijne Halfvastenstoet. Dat het één groot volksfeest mag worden!