Print

Halfvastenstoet 19 maart 2023

Nieuwsbericht 13 maart 2023

Op zondag 19 maart 2023 trekt de Halfvastenstoet, een organisatie van de Rijkevorselse Rederijkers, opnieuw door de straten van Rijkevorsel. De 49ste editie start om 13.30 uur.

De omloop van de stoet loopt langs de straten Dorp, Bochtenstraat, Merelstraat, Lijsterstraat, Looiweg, Boshoevenweg, Oostmalsesteenweg, Hoek, Dorp en Bavelstraat.

Op de omloop zijn confettivrije zones voorzien. Dit zijn alle straten behalve Dorp, Bochtenstraat tot aan Kasteelweg en Hoek.

Mogelijke verkeershinder

Om dit evenement zo vlot mogelijk te laten verlopen, wordt de omloop en het centrum van Rijkevorsel verkeersvrij gemaakt tussen 11.00 en 17.00 uur. Het betreft volgende straten:

 • Bavelstraat tot aan Bolksedijk
 • Dorp
 • Bochtenstraat tot aan Merelstraat
 • Merelstraat tussen Bochtenstraat en Lijsterstraat
 • Lijsterstraat vanaf Merelstraat tot aan Looiweg
 • Looiweg tussen Hoek en Boshoevenweg
 • Boshoevenweg
 • Oostmalsesteenweg tussen Hoek en Lozenhofstraat
 • Hoek

Vanaf 20.00 uur wordt een gedeelte van de omloop terug opengesteld voor het verkeer. Alleen het gedeelte tussen de rotonde, de Bochtenstraat en de Oostmalsesteenweg (kruispunt met Lozenhofstraat) blijft verkeersvrij tot 2.00 uur.

Doelenpad, parking Pastorij en Parking Doelenpad worden vanaf 16 tot en met 20 maart volledig afgesloten. Tijdens deze periode is een permanent parkeerverbod actief. Parking Zuid is volledig verkeersvrij vanaf zondag 11.00 uur tot maandag 18.00 uur. Ook hier geldt dan een parkeerverbod.

De enkelrichting in Helhoekweg, Borgerhoutstraat en een gedeelte van de Emiel van Roeystraat wordt tijdelijk opgeheven. In het gedeelte Kasteelweg aan de Bochtenstraat wordt de enkelrichting tijdelijk omgedraaid op zondag van 11.00 uur tot maandag 2.00 uur.

Af- en opstapplaats voor bezoekers

Bussen met bezoekers kunnen stoppen aan de haltes van de Lijn op de rotonde. Daarna worden de bussen afgeleid naar de parkings aan Zwarte Leeuw. In de Bavelstraat is er een tijdelijke ‘kiss and ride’-zone voor personenwagens.

Omleidingen

Er worden diverse omleidingswegen voorzien voor het verkeer komende vanuit Hoogstraten, Sint-Lenaarts, Merksplas, Sint-Jozef Rijkevorsel, Malle en Wortel. Na het einde van de stoet zal de omleiding gedeeltelijk worden aangepast.

De dienstregeling van De Lijn wordt tijdelijk aangepast. Hiervoor kun je terecht op www.delijn.be.

Samen werken aan een veilige Halfvastenstoet

Het lokaal bestuur gaat samen met De Rijkevorselse Rederijkers, politie, brandweer en andere hulpdiensten voluit voor een veilig verloop van de Halfvastenstoet. Alleen wanneer de veiligheid gegarandeerd is, kan de Halfvastenstoet voor iedereen een feest worden.

Enkele van de veiligheidsmaatregelen die worden genomen:

 • In de volledige eventzone is een verbod op glas ingesteld.
 • Bij de bestuurders van de carnavalswagens worden voor en na de stoet ademtests afgenomen en is er de afspraak dat slechts één persoon in de cabine mag plaatsnemen.
 • Voor, tijdens en na de optocht is er een algemeen verbod (voor alle drankgelegenheden) om drank te serveren uit glas. Hetzelfde geldt ook voor de deelnemers.
 • Sterke drank is niet toegestaan.
 • De boxen op de wagens moeten naar binnen worden gericht en er geldt een limiet tot 95 db.
 • Tijdens de stoet mag uitsluitend confetti en snoepgoed uitgeworpen worden in de daarvoor voorziene zones.

Aan de inwoners die naar de stoet afzakken, vragen we om geen rugzakken, glas of scherpe voorwerpen mee te nemen. In het kader van de veiligheid kan de lokale politie fouilleren of identiteitscontroles uitvoeren. Ook de security kan aan de inkom van de tent fouilleren en rugzakken controleren. Treft de security drank, glas, scherpe voorwerpen, varkensstiften of allerhande verven aan, dan kan zij deze afnemen.

Aan ouders met kinderen vragen we om hun kroost niet de straat op te laten gaan tijdens de rondgang van de stoet. We raden tevens aan om het gsm-nummer van ouders of begeleiders op de pols van de kinderen te noteren of een bandje rond de pols doen.

De glasbollen aan de kerk worden vanaf maandag 13 maart tot en met dinsdag 21 maart tijdelijk verplaatst naar de laatste parkeervakken van parking Doelenpad. Na de festiviteiten worden deze teruggezet.

Op naar de mooiste stoet van de Kempen

Al enkele jaren proberen de Rijkevorselse Rederijkers het niveau van de Halfvastenstoet op te krikken. Dit doen ze op verschillende manieren. Zo filteren ze de inschrijvingen op basis van foto’s van de wagens en het gedrag van de deelnemers tijdens de voorbije edities. Daarnaast gaan ze bij andere carnavalstoeten in de regio actief op zoek om mooie praalwagens naar Rijkevorsel te halen. Zo willen ze van de Halfvastenstoet de mooiste stoet van de Kempen maken.

Het lokaal bestuur wenst alle deelnemers en toeschouwers een fijne Halfvastenstoet!