Print

Gemeente zet verplaatsbare camera’s in

Nieuwsbericht 24 augustus 2016

De gemeente Rijkevorsel heeft deze zomer drie verplaatsbare vaste camera’s aangekocht om overlast te bestrijden en hardleerse sluikstorters te identificeren. Doordat de camera’s verplaatsbaar zijn, is er voortaan ook cameratoezicht mogelijk tijdens evenementen en festiviteiten. De gemeente zet de camera’s dit weekend een eerste keer in tijdens Rijkevorsel Kermis.  

Vaste camera's bewijzen hun nut

De voorbije jaren werden op diverse plaatsen in Rijkevorsel vaste camera’s geïnstalleerd. Zo staan er bewakingscamera’s opgesteld in de omgeving van het gemeentehuis, Parking Noord, de Sint-Willibrorduskerk en het Gemeenschapscentrum van Sint-Jozef. De camera’s hebben hun nut reeds bewezen: meerdere sluikstorters en foutrijders werden betrapt door de aanwezigheid van de camera’s. Ook registreerden de bewakingscamera’s diverse vormen van vandalisme en diefstal.

Drie extra verplaatsbare camera's

De positieve resultaten van de vaste camera’s hebben het gemeentebestuur van Rijkevorsel ertoe gebracht om in de zomer drie extra camera’s aan te kopen. De aangeschafte toestellen zijn bovendien verplaatsbaar, wat vele voordelen met zich meebrengt. De apparaten kunnen flexibel ingezet worden, bijvoorbeeld bij evenementen of in het kader van de openbare orde. Hoe lang en waar de camera staat, bekijkt de gemeente samen met de lokale politie. Locaties waar regelmatig afval wordt aangetroffen, wil de gemeente doelgericht aanpakken. De politie kan de camera ook inzetten om verstoorders van de openbare orde, getuigen of slachtoffers op te sporen en te identificeren of om daders van misdrijven op te sporen.