Print

Gemeente Rijkevorsel steunt Amnesty International

Nieuwsbericht 30 november 2018

Het lokaal bestuur van Rijkevorsel draagt opnieuw haar steentje bij en plaatst ook dit jaar terraskaarsen aan het gemeentehuis om aandacht te vragen voor de strijd voor de mensenrechten van Amnesty International.
Het hele jaar door voert Amnesty International actie voor mannen, vrouwen, kinderen van wie de mensenrechten worden geschonden. De organisatie en haar sympathisanten schrijven brieven naar de verantwoordelijke overheden, lanceren petities, organiseren twitteracties en sturen solidariteitskaartjes naar de slachtoffers.

Tijdens de Schrijfmarathon in december schakelt de actiemachine van Amnesty een paar versnellingen hoger: dan worden in de hele wereld brieven geschreven en andere acties ondernomen voor een selectie van een tiental slachtoffers van ernstige mensenrechtenschendingen. In december vorig jaar werden tijdens de Schrijfmarathon meer dan 5,5 miljoen brieven en solidariteitskaartjes geschreven en online boodschappen verstuurd.

Al deze acties hebben wel degelijk impact. Amnesty International gaat er prat op dat gemiddeld één op de vier acties resultaat oplevert. De Schrijfmarathon van 2017 deed nog beter: in zeven van de tien dossiers waar vorig jaar actie voor gevoerd werd, is er vooruitgang geboekt.

Zo werd Mahadine, een online activist en vader van zeven, in Tsjaad vrijgelaten. Hij riskeerde een levenslange gevangenisstraf omdat hij video’s op Facebook had gepost waarin hij kritiek uitte op de manier waarop de Tsjadische regering omspringt met publiek geld. Na 18 maanden in de cel werd hij in april 2018 vrijgelaten, vier maanden na de 690.434 acties en brieven van de Schrijfmarathon waarin om zijn vrijlating werd gevraagd.

Laat je stem horen tegen deze gevallen van onrecht en schrijf een brief, of schrijf er tien. Deelnemen kan tijdens de hele maand december. Je kan thuis schrijven of via je computer of smartphone actie voeren. Of je kan zelf een schrijfactie organiseren onder vrienden, met familieleden, collega’s of buren. 

Meer info en alle schrijfacties vind je op www.amnesty-international.be/schrijfmarathon