Print

Gemeente bouwt Lokaal Opvanginitiatief voor vluchtelingen af

Nieuwsbericht 16 mei 2019

Doordat er een globale evolutie is naar een opvang van asielzoekers in bestaande collectieve opvangcentra heeft het lokaal bestuur van Rijkevorsel besloten om het Lokaal Opvanginitiatief (LOI) in de gemeente af te bouwen.

Momenteel voorziet het bestuur opvang voor tien vluchtelingen op drie verschillende locaties in Rijkevorsel. We stellen echter vast dat de meeste vluchtelingen na hun erkenning naar de grootsteden verhuizen, waardoor het voor de gemeente onmogelijk is om de opgestarte ondersteuning verder te zetten. Daarenboven zijn de collectieve opvangstructuren van bijvoorbeeld Fedasil, het Belgische Rode Kruis of andere instanties, ook beter uitgerust om een kwaliteitsvolle begeleiding en onderkomen te garanderen. Vanuit deze optiek heeft het lokaal bestuur de beslissing genomen om het Lokaal Opvanginitiatief in Rijkevorsel af te bouwen.

Voor de vluchtelingen die momenteel in het LOI verblijven zal de gemeente een gepaste oplossing zoeken. Het bestuur zal op termijn ook bekijken welke mogelijkheden er zich aanbieden om de vrijgekomen infrastructuur in te vullen.