Print

Eerste ondergrondse glascontainers in Rijkevorsel

Nieuwsbericht 22 oktober 2018

Op woensdag 24 oktober en donderdag 25 oktober wordt op twee locaties (Stevennekens en Wilgenstraat) gestart met voorbereidende werken voor de installatie van twee ondergrondse glascontainers. Deze ondergrondse containers voor de kleurgescheiden inzameling van glas passen beter in het straatbeeld en veroorzaken minder geluidsoverlast.

De Wilgenstraat zal op woensdag 24 en donderdag 25 oktober tijdens de installatiewerken tijdelijk afgesloten worden voor het verkeer.

OPGELET: ongeveer twee weken na de installatie worden de glasbollen in gebruik gesteld. Pas vanaf dan kunnen inwoners hun lege flessen en bokalen kwijt in de ondergrondse glascontainers:

  • aan Stevennekens naast de muur van de Site Sas (de ondergrondse glascontainer vervangt de huidige bovengrondse glasbol).
  • in de Wilgenstraat op de hoek met de Hoogstraatsesteenweg (op de locatie waar enkele jaren terug reeds een glascontainer stond).

Hoe werkt zo'n ondergrondse glascontainer?

Boven de grond is een inwerpzuil zichtbaar van ongeveer 90 cm hoogte. Deze zuil bevat twee inwerpopeningen: één voor gekleurd glas en één voor wit glas (zie foto onder). De inwerpopening wordt afgesloten door een metalen klep die je met je fles of bokaal openduwt, zodat je het glas in de zuil kunt laten vallen.

Onder de grond zit een betonnen kuip met daarin een metalen container van 3 m³ die in twee delen is opgedeeld waardoor wit en gekleurd glas van elkaar gescheiden worden. Bij het ledigen van de ondergrondse container wordt de volledige metalen container uit de grond getrokken en worden wit en gekleurd glas in twee aparte compartimenten van de vrachtwagen gelost. Zo blijft wit glas bij wit glas en gekleurd glas bij gekleurd glas. Bij het optillen van de metalen kuip komt er automatisch ook een veiligheidsbodem naar boven waardoor het niet mogelijk is om in de betonput terecht te komen.

De ondergrondse glascontainers zullen op regelmatige tijdstippen worden geledigd door de diensten aangesteld door de gemeente Rijkevorsel.

Indien een ondergrondse glascontainer vol is, kan dit telefonisch gemeld worden op het nummer van IOK Afvalbeheer 014 56 27 75. Je kunt uiteraard ook nog steeds terecht bij de andere glascontainers in de gemeente.