Print

Een covid-test zonder dokter? Zo doe je dat …

Nieuwsbericht laatst bijgewerkt op 2 mei 2022

Wil je je testen? Op de website mijncoronatest.be van Domus Medica zijn diverse tools beschikbaar waarmee je zonder tussenkomst van je huisarts een testcode kunt aanvragen en het testresultaat kunt raadplegen. 

 

Hoe kun je een coronatest zonder huisarts uitvoeren? 

Heb je klachten die op een mogelijke covid-19-infectie wijzen (koorts, hoesten, vermoeidheid, aangetast smaak- of reukvermogen)? Vul de vragenlijst in op sat.info-coronavirus.be om een testcode te krijgen.

Krijg je het advies om je te laten testen op covid-19?

Je kan na dit advies een testcode aanvragen. Met deze code kan je via testcovid.doclr.be een afspraak maken in een testcentrum of labo. Je kan in bepaalde gevallen ook een afspraak maken bij de apotheek via www.apotheek.be. Dit laatste kan enkel wanneer de klachten minder dan vijf dagen bezig zijn of wanneer je terugkeert van een reis.

Bij ernstige klachten (kortademigheid, pijn op de borst, jonge kindjes met hoge koorts) contacteer je best altijd je huisarts.

 

Waar en hoe kun je je laten testen?

De testcentra in onze eerstelijnszone zijn sinds mei gesloten.

Je kunt je niet meer laten testen in…

 • de teststraat in Turnhout (Campus Blairon).
 • de teststraat in Ravels (Weelde Depot).
 • de teststraat in Hoogstraten (Katelijnestraat).
 • de teststraat in Arendonk (Medisch Centrum Arendonk).

Waar kun je wel nog terecht voor een test? Je kunt …

 • bij de apotheek een sneltest laten afnemen. Kijk op www.apotheek.be welke apotheek in jouw regio sneltesten afneemt en maak (indien nodig) een afspraak.
 • bij het AZ Turnhout een PCR-test laten afnemen. Kijk voor meer info op www.azturnhout.be/nieuws/az-turnhout-start-met-covid-testing-na-sluiting...
 • bij het testcentrum in Geel (parking ziekenhuis) een PCR-test laten afnemen. Kijk voor meer info op www.ziekenhuisgeel.be/boek-hier-een-afspraak-voor-je-covid-19-test.
 • bij enkele zelfstandige verpleegkundigen in Rijkevorsel
  • Tina Weyns en Koen Yseboot: Papenvoort 4 - 0496 49 08 83
  • Els Decroix en Dominik Van Gestel: Kleine-Markweg 73 - 0473 26 05 27
  • voor een PCR-test
  • op afspraak via een SMS-bericht
  • ALTIJD met testcode: aanvragen via testcovid.doclr.be --> lukt het niet meteen om een testcode aan te vragen, dan kun je telefonisch hulp vragen bij de verpleegkundigen.
  • meenemen: twee klevers van de mutualiteit + een papier waarop je jouw naam, jouw testcode, jouw gsm-nummer en de naam van jouw huisarts noteert.

In de huisartsenpost in Turnhout worden geen testen afgenomen.

Ook het callcenter voor testing is afgesloten. Het nummer 014 39 74 50 is dus niet meer actief.
 

Iemand gaf jou op als hoogrisicocontact?

Als iemand anders positief testte en contact had met jou, dan heb jij een hoogrisicocontact gehad. Als dit werd meegegeven bij contactopvolging - of bij het CLB in het geval van besmettingen op school - word je gecontacteerd via 02 214 19 19 (telefoon) of 8811 (sms). Je krijgt een code toegewezen voor een gratis test. Met deze code kun je een afspraak maken via testcovid.doclr.be.

Opgelet: Als hoogrisicocontact ga je naar een testcentrum of labo voor een PCR-test. Een snelle antigeentest bij de apotheek is in dit geval niet aanbevolen.

 

Wanneer is een zelftest zinvol? 

Zelftesten kunnen niet gebruikt worden als alternatief voor een PCR-test of snelle antigeentest bij de apotheek als je het advies krijgt om je te laten testen! Je kunt ze wel gebruiken als je geen symptomen hebt om een vroegtijdige besmetting op te sporen of als gebaar van hoffelijkheid.

Bewaar zelftesten bij kamertemperatuur (niet in de koelkast) en voer zelftesten uit bij kamertemperatuur (niet buiten in de koude). Onder invloed van lage temperaturen kan het resultaat van de zelftest immers onbetrouwbaar zijn.

Wat bij een positieve zelftest?

Dit betekent dat je waarschijnlijk corona hebt. Ga dus alvast in thuisisolatie. Je huisgenoten (en eventueel heel nauwe contacten) kunnen in afwachting ook in quarantaine gaan.

Het positieve resultaat moet altijd bevestigd worden door een PCR-test. Vraag hiervoor een testcode aan bij het contactcenter op het telefoonnummer 02 214 19 19. Met deze code maak je een afspraak via testcovid.doclr.be.

Geraak je niet binnen bij contactopvolging en heb je dringend een code nodig? Je kunt ook zelf een testcode aanvragen via www.mijngezondheid.belgie.be.

Als je positieve zelftest bevestigd wordt door een PCR-test, kan het contactonderzoek opstarten. Je blijft dan minstens 7 dagen in isolatie.

Wat bij een negatieve zelftest?

Een zelftest is nooit helemaal betrouwbaar: het is altijd een momentopname. Een negatieve zelftest betekent enkel dat je op dat moment (waarschijnlijk) niet besmettelijk bent. Blijf ook dan waakzaam en hou je aan de voorzorgsmaatregelen.

 

Geef zelf je hoogrisicocontacten door

Als je positief test op het coronavirus, kun je vanaf nu zelf je hoogrisicocontacten doorgeven via www.mijngezondheid.be. Je hoeft dus niet meer te wachten tot je gecontacteerd wordt door het Vlaams contactonderzoek.

Door zelf de naam en contactgegevens van je hoogrisicocontacten online door te geven, krijgen die personen sneller een testcode én kunnen ze zich meteen houden aan de quarantaineregels. Snelheid is belangrijk om een verdere verspreiding van het virus te stoppen.

 
Testen voor reizigers 

Voor reizen naar bepaalde landen krijg je automatisch een testcode door het invullen van je Passenger Location Form. Met deze code kun je een afspraak maken via testcovid.doclr.be of bij jouw apotheek via www.apotheek.be.

Vertrek je naar het buitenland of heb je een Covid Safe Ticket nodig?

Je kan een betalende testcode aanvragen via www.mijngezondheid.belgie.be. Hier kun je ook een afspraak boeken in een testcentrum via testcovid.doclr.be of bij jouw apotheek.

Klik op de afbeelding om de affiche in .pdf-formaat te downloaden.

 

Quarantaine en Isolatie

Quarantaine betekent dat je je preventief afzondert, om een mogelijke verspreiding van het coronavirus te beperken. Isolatie betekent dat je thuis blijft als je ziek bent of positief testte op het coronavirus.

Meer info vind je op de website info-coronavirus.be.

 

Handige tools voor testing en contactopsporing

Om de huisartsen te onlasten werden verschillende tools ontwikkeld om bijvoorbeeld een testcode aan te vragen of om je contacten te informeren van een positieve Covid-test. Welke tool dient voor wat en waar vind je alle tools. Deze visual vat het samen.


Klik op de afbeelding om de visual te downloaden (pdf)