Print

Een covid-test zonder dokter? Zo doe je dat …

Nieuwsbericht laatst bijgewerkt op 23 november 2021 

Om te voorkomen dat de dringende medische zorg in gevaar komt, meld je bij coronasymptomen NIET aan bij de huisarts of bij de huisartsenwachtpost maar vraag zelf een testcode aan voor een coronatest.

Contacteer enkel de huisartsenwachtpost of je huisarts bij ernstige klachten (kortademigheid, pijn op de borst, jonge kindjes met hoge koorts, ….) of als de symptomen langer dan vijf dagen duren.

 

Hoe kun je een coronatest zonder huisarts uitvoeren? 

Heb je klachten die op een mogelijke covid-19-infectie wijzen (koorts, hoesten, vermoeidheid, aangetast smaak- of reukvermogen)? Surf naar sat.info-coronavirus.be. Vul hier de anonieme bevraging in. Op het einde van de bevraging krijg je al dan niet het advies om je te laten testen.

Krijg je het advies om je te laten testen op covid-19?

Je kan na dit advies een testcode aanvragen. Met deze code kan je via testcovid.doclr.be een afspraak maken in een testcentrum of labo. Je kan ook een afspraak maken bij de apotheek via www.apotheek.be. Dit laatste kan enkel wanneer de klachten minder dan vijf dagen bezig zijn of wanneer je terugkeert van een reis.

Bij ernstige klachten (kortademigheid, pijn op de borst, jonge kindjes met hoge koorts) contacteer je best altijd je huisarts.

 

Waar kun je testen?

In het testcentrum Campus Blairon te Turnhout

In het testcentrum Weelde Depot (hal links)

 • voor een PCR-test
 • ALTIJD met testcode: aanvragen via testcovid.doclr.be
 • NIET op afspraak - elke werkdag (maandag tot vrijdag) van 16.00 tot 18.00 uur. Op zaterdag en zondag is het testcentrum gesloten!

Bij de apotheker (onder voorbehoud --> zie info onder)

 • voor een antigeentest of sneltest, niet voor een PCR-test
 • wanneer je langer dan vijf dagen symptomen hebt, is een sneltest niet betrouwbaar en dien je je te laten testen met een PCR test.
 • Op www.apotheek.be vind je meer info over de antigeentest of sneltest en bij welke apotheek je hiervoor een afspraak kunt maken.
 • meestal met een testcode 
 • vaak op afspraak
 • voor terugkerende reizigers uit een rode zone of een Covid Safe Ticket

Opgelet: omwille van het hoge aantal besmettingen zijn de apotheken momenteel overbevraagd. Daarom is het mogelijk dat je voor een test tijdelijk niet terechtkunt bij de apotheken. Gelieve hiermee rekening te houden. 

   

  Iemand gaf jou op als hoogrisicocontact?

  Als iemand anders positief testte en contact had met jou, dan heb jij een hoogrisicocontact gehad. Als dit werd meegegeven bij contactopvolging - of bij het CLB in het geval van besmettingen op school - word je gecontacteerd via 02 214 19 19 (telefoon) of 8811 (sms). Je krijgt een code toegewezen voor een gratis test. Met deze code kan je een afspraak maken via testcovid.doclr.be.

  Opgelet: Als hoogrisicocontact ga je naar een testcentrum of labo voor een PCR-test. Een snelle antigeentest bij de apotheek is in dit geval niet aanbevolen.

   

  Wanneer is een zelftest zinvol? 

  Zelftesten kunnen niet gebruikt worden als alternatief voor een PCR-test of snelle antigeentest bij de apotheek als je het advies krijgt om je te laten testen! Je kuntze wel gebruiken als je geen symptomen hebt om een vroegtijdige besmetting op te sporen of als gebaar van hoffelijkheid.

  Wat bij een positieve zelftest?

  Dit betekent dat je waarschijnlijk corona hebt. Ga dus alvast in thuisisolatie. Je huisgenoten (en eventueel heel nauwe contacten) kunnen in afwachting ook in quarantaine gaan.

   

  Het positieve resultaat moet altijd bevestigd worden door een PCR-test. Vraag hiervoor een testcode aan bij het contactcenter op het telefoonnummer 02 214 19 19. Met deze code maak je een afspraak via testcovid.doclr.be.

  Geraak je niet binnen bij contactopvolging en heb je dringend een code nodig? Je kunt ook zelf een testcode aanvragen via www.mijngezondheid.belgie.be.

  Als je positieve zelftest bevestigd wordt door een PCR-test, kan het contactonderzoek opstarten. Je blijft dan minstens 10 dagen in isolatie.

  Wat bij een negatieve zelftest?

  Een zelftest is nooit helemaal betrouwbaar: het is altijd een momentopname. Een negatieve zelftest betekent enkel dat je op dat moment (waarschijnlijk) niet besmettelijk bent. Blijf ook dan waakzaam en hou je aan de voorzorgsmaatregelen.

   
  Testen voor reizigers

  Je krijgt automatisch een testcode door het invullen van je Passenger Location Form. Met deze code kun je een afspraak maken via testcovid.doclr.be of bij jouw apotheek via www.apotheek.be.

  Vertrek je naar het buitenland of heb je een Covid Safe Ticket nodig?

  Je kan een betalende testcode aanvragen via www.mijngezondheid.belgie.be. Hier kun je ook een afspraak boeken in een testcentrum via testcovid.doclr.be of bij jouw apotheek.