Print

Campagne Behaag onze Kempen 2019

Nieuwsbericht 26 augustus 2019

Ook dit najaar loopt in onze gemeente de actie ‘Behaag onze Kempen!’. Deze grootschalige actie is intussen aan haar 25ste editie toe. De organisatoren - IOK, Natuurpunt, Velt, JNM en 26 Kempense lokale besturen - willen inheemse en streekeigen soorten promoten. Bestellen is mogelijk tot en met 20 oktober 2019. 

Begin met je goed te informeren

Zoek je soorten die geschikt zijn voor jouw tuin? Informeer je vooraf goed! Je vindt heel wat nuttige informatie op www.iok.be/bok en in de gratis infobrochure. Op de website kun je ook eenvoudig te weten komen welke haag ideaal is voor jouw tuin (Kijk bij ‘Een haag kiezen’).

Tuinadvies en 'live' ontmoeting met het aanbod van Behaag Onze Kempen - door Joeri Cortens

Maak kennis met diverse fruitrassen in het Begijnhof, ontdek op welke manier en welke soorten groot- en kleinfruit je in je tuin kunt kweken en ontdek hoe rijk, boeiend en bloeiend het assortiment bomen en struiken van Behaag Onze Kempen is. Tijdens deze inspiratiewandeling ontmoet je quasi elke aangeboden soort 'live', omkadert met smakelijke info van Joeri over het gebruik, historiek en meerwaarde van het aangeboden plantgoed in elke tuin.

Wie na afloop nog specifieke vragen heeft over het ontwerp/de inrichting van zijn of haar tuin kan na de rondleiding terecht bij Joeri en de andere vrijwilligers van Natuurpunt, JNM en Velt.

Afspraak op 19 oktober om 14.00 uur (tot 16.00 uur), Begijnhof Herentals, afspraak aan de Wereldwinkel (adres: Begijnhof 29, 2200 Herentals)

Aanbod

De organisatoren van de actie ‘Behaag onze Kempen’ bieden inheems en streekeigen haagplantsoen, (hoogstam)fruitbomen, kleinfruit, vruchtbomen, enkele klimplanten, enkele heesters, steunpalen voor fruitbomen en compost aan. Inheemse en streekeigen haagplanten gedijen van nature goed op onze arme Kempense zandgronden. Ze trekken meer diersoorten aan en vergroten de natuurwaarde van je tuin. Heel wat van het aangeboden plantgoed is ook zeer nuttig om meer bijen aan te trekken naar je tuin. (op bestelformulier aangeduid met een J) Speciaal voor de bijen wordt ook bloemenzaad voor bloemenweiden en bloembollen aangeboden. Een bijenbosje biedt dan weer een ideale combinatie van planten om bijen naar je tuin te lokken en de biodiversiteit in je buurt te versterken.

De organisatoren kiezen waar mogelijk voor autochtoon plantmateriaal. Dit zijn nakomelingen van planten die zich hier na de laatste ijstijd spontaan hebben gevestigd. Autochtone planten zijn beter aangepast aan ziektes, uitzonderlijke vorstperiodes, interacties met andere organismen… Onze fauna en flora is beter aangepast aan de groei- en bloeicyclus van autochtone bomen en struiken.

Hoe bestellen?

Bestellen doe je bij voorkeur via www.iok.be/bok. Maar je kunt ook bestellen door bijgevoegd bestelformulier af te leveren bij de milieudienst (dienst omgeving). Bestellen kan tot en met 20 oktober.

Afhalen plantgoed

Het bestelde plantgoed dien je zelf af te halen op zaterdag 23 november tussen 9.30 en 11.30 uur op de afhaalplaats van je keuze.

Meer info?

Bezoek de website (www.iok.be/bok), haal een gratis infobrochure af op het gemeentehuis of neem contact op via behaag.onze.kempen@iok.be.