Print

Campagne Behaag onze Kempen 2018

Ook dit najaar loopt in onze gemeente de actie ‘Behaag onze Kempen!’. Deze grootschalige actie is intussen aan haar 24ste editie toe. Organisatoren zijn IOK, Natuurpunt, Velt, JNM en 27 Kempense gemeentebesturen. De organisatoren willen inheemse en streekeigen soorten promoten. Je kunt in de periode september-oktober ook plantgoed aankopen via de actie.

Begin met je goed te informeren

Zoek je soorten die geschikt zijn voor jouw tuin? Informeer je vooraf goed! Je vindt heel wat nuttige informatie op www.iok.be/bok en in de gratis infobrochure. Op de website kun je ook eenvoudig te weten komen welke haag ideaal is voor jouw tuin.

Advies op maat?

Wil je graag advies op maat van jouw tuin? Welke planten zijn geschikt? Waar zet ik welke planten? Hoe kan ik mijn tuin bijenvriendelijk aanplanten? Je kunt terecht voor advies op maat bij de vrijwilligers van bijencentrum De Raam. Dit kan elke zondag van 9.00 tot 11.30 uur en op 2 september ook van 13.00 u tot 17.00 uur in het bijencentrum aan de Keirschothoeveweg.

Aanbod

De organisatoren van de actie ‘Behaag onze Kempen’ bieden inheems en streekeigen haagplantsoen, (hoogstam)fruitbomen, kleinfruit, vruchtbomen, enkele klimplanten, enkele heesters, steunpalen voor fruitbomen en compost aan. Inheemse en streekeigen haagplanten gedijen van nature goed op onze arme Kempense zandgronden. Ze trekken meer diersoorten aan en vergroten de natuurwaarde van je tuin. Heel wat van het aangeboden plantgoed is ook zeer nuttig om meer bijen aan te trekken naar je tuin. (op bestelformulier aangeduid met een J) Speciaal voor de bijen wordt ook bio-bloemenzaad voor bloemenweiden en bio-bloembollen aangeboden. Een bijenbosje biedt dan weer een ideale combinatie van planten om bijen naar je tuin te lokken en de biodiversiteit in je buurt te versterken.

De organisatoren kiezen waar mogelijk voor autochtoon plantmateriaal. Dit zijn nakomelingen van planten die zich hier na de laatste ijstijd spontaan hebben gevestigd. Autochtone planten zijn beter aangepast aan ziektes, uitzonderlijke vorstperiodes, interacties met andere organismen… Onze fauna en flora is beter aangepast aan de groei- en bloeicyclus van autochtone bomen en struiken.

Hoe bestellen?

Bestellen doe je bij voorkeur via www.iok.be/bok. Maar je kunt ook bestellen door bijgevoegd bestelformulier af te leveren bij de milieudienst. Bestellen kan tot 31 oktober!

Gratis pakketje bloembollen voor Rijkevorsel inwoners!

Elke besteller uit Rijkevorsel krijgt bovendien gratis een pakketje bloembollen (5 bostulpen en 5 boerenkrokussen) om je tuin nog bijenvriendelijker te maken!

Afhalen plantgoed

Het bestelde plantgoed dien je zelf af te halen op zaterdag 17 november tussen 9.30 en 11.30 uur op de afhaalplaats van je keuze.

Infomomenten 

Heeft jouw tuin ook geleden onder de droogte deze zomer? Of begaf jouw buxus(haag) het na een bezoekje van de buxusmot? Kom naar een van de infomomenten van Behaag onze Kempen en ontdek welke planten jouw tuin opnieuw kunnen doen fleuren.

Ontdek hoe je inheemse bomen, struiken, bessen en ander fruit kan integreren in je eigen tuin. Joeri Cortens overloopt de diverse inheemse bomen en struiken die je kan bestellen voor je eigen tuin en je ontdekt op welke manieren je ze kan integreren in jouw tuin, groot of klein.

  • Zondag 16 september om 15.00 uur aan de Schapenstal – Dijkbaan, Vorselaar.
    • Tip: die dag geniet je meteen ook van de happening ‘Lokaal en Gezond’ – voor en na dus ook voldoende vertier!  De rondleiding start om 15.00 uur, ter hoogte van de infostand van Behaag Onze Kempen.
  • Zaterdag 29 september om 13.30 uur aan de Ecodemotuin in Mol.
    • Adres: Mariëndal z/n, Mol – opgelet: stel je GPS in op Hofstede en volg dan de pijlen naar ‘ecodemotuin’.

Meer info?

Bezoek de website (www.iok.be/bok), haal een gratis infobrochure af op het gemeentehuis of neem contact op via behaag.onze.kempen@iok.be.