Print

Brandfase rood: vuur- en rookverbod in bossen en natuurgebieden

Nieuwsbericht 29 mei 2020

Het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) kondigt brandfase rood af voor de provincie Antwerpen. Doordat het erg droog is in onze natuur –en heidegebieden en bossen, is er extreem hoog brandgevaar, zowel in de open (heide)gebieden als in de bossen. De aanhoudende droogte en voorspelde oostenwind voor de komende dagen zorgen voor een gevaarlijke cocktail wat betreft brandgevaar en liggen dus aan de basis van deze beslissing.

Maatregelen brandfase rood

Code rood wil zeggen dat de toegang tot bossen en natuurgebieden in de provincie Antwerpen wordt afgeraden. We kunnen de gebieden niet afsluiten omwille van praktische redenen. Zo is het belangrijk dat hulpdiensten snel het gebied in kunnen indien nodig. Bossen en natuurgebieden hebben logischerwijze ook niet zelden heel wat mogelijke ingangen. Als je toch wil gaan wandelen, blijf dan zeker aan de rand van het bos of natuurgebied. 

Een brand kan snel van een kleinschalig naar een groter probleem escaleren. Een smeulende sigaret of bijvoorbeeld glas, vonken of hete voorwerpen (bv onderdelen van machines) kunnen snel zorgen voor een grotere brand.

Algemeen rook- en vuurverbod

Ter herinnering: er geldt nog steeds een rook-en vuurverbod in de provincie Antwerpen. Hierbij geldt een absoluut rookverbod in de bossen, natuur- en heidegebieden, en een verbod op het maken van open vuur of kampvuren op het volledige grondgebied van de provincie. Gelieve dit verbod dan ook strikt na te leven. 

Wees voorzichtig!

Aan al wie tijdens het lange en zonnige weekend buiten komt en wil genieten en ontspannen in de natuur: doe dat verstandig en op veilige afstand, met maximale aandacht voor de maatregen die van kracht zijn tegen de verspreiding van het coronavirus. Wees waakzaam en alert voor vuur in de natuur.