Print

Lezing Stefan Blommaert

Donderdag 26 januari 2023  Deze lezing is volzet!

China is niet meer weg te denken uit het wereldnieuws. En dat heeft lang niet alleen met de coronacrisis te maken. China ontpopt zich meer en meer tot wereldmacht.

Al jaren komen er vrijwel dagelijks nieuwe berichten over de groeiende Chinese aanwezigheid, op alle continenten. Overnames van noodlijdende bedrijven, investeringen in infrastructuurwerken, inplanting van Chinese vestigingen.

China is niet meer louter de fabriek van de wereld. Eigen research en ontwikkeling floreren. Merken als Huawei (smartphone) of DJI (drones) worden ook bij ons stilaan gemeengoed. Terwijl de Verenigde Staten hun engagementen in de strijd tegen klimaatverandering onder Trump loslieten, namen de Chinezen – met hun vervuilde steden – steeds meer het voortouw als het gaat om de productie van schone energie.

China drukt zijn stempel op de wereldeconomie. En met die economische invloed wil het ook op cultureel en politiek vlak sporen nalaten. In Azië worden de geopolitieke ambities van China duidelijk. Het land wil af van de grote Amerikaanse invloed op het continent, en zijn eigen – ook militaire – positie versterken.

Een organisatie van Davidsfonds Rijkevorsel in samenwerking met lokaal bestuur Rijkevorsel en Avansa Kempen.

Praktisch

  • Donderdag 26 januari om 19.30 uur
  • Zaal Forsela, Leo Pleysierbibliotheek, Hoogstraatsesteenweg 19 - 2310 Rijkevorsel
  • Deelnameprijs: € 5 (ter plaatse te betalen)

Meer info en inschrijvingen

foto VRT