Print

Vaccinatie tegen Covid-19

Laatst bijgewerkt op 5 januari 2022

Vaccinatie is onze belangrijkste troef om de COVID-19-pandemie achter ons te laten. Je coronaspuitje zorgt ervoor dat je niet ernstig ziek wordt van COVID-19. Het redt zelfs levens. Het is dus belangrijk om je te laten inenten. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor elkaar. Zo kunnen we binnenkort allemaal ons oude leven weer oppikken.

Op zoek naar info over de vaccinatiecampagne? Of heb je vragen over jouw vaccinatie?
Alle info vind je op de website elzkempenland.be

 

Uitnodigingen voor de extra vaccinatie

De Vlaamse regering heeft enkele maanden geleden beslist dat de vaccinatiecentra langer zullen openblijven. Voor iedereen die volledig gevaccineerd is, komt er zo snel mogelijk een extra vaccinatie of boosterprik.

We weten ondertussen dat de bescherming door de basisvaccinatie na verloop van tijd afneemt. Daarom is het sterk aanbevolen om een boostervaccin te krijgen. Deze boosterprik zorgt ervoor dat de bescherming die de vaccins bieden, opnieuw naar het hoogste niveau wordt opgetild. Het is een ‘boost’ voor je immuniteit.

Ben je uitgenodigd voor een extra vaccinatie?

Ben je nog niet uitgenodigd voor een extra vaccinatie?

De uitnodigingen vertrekken op basis van wanneer je het vorige vaccin hebt ontvangen, niet op basis van leeftijd.

 • Kreeg je het Johnson & Johnson-vaccin? Dan ontvang je ten vroegste 2 maanden na je laatste vaccinatie een uitnodiging.
 • Kreeg je het AstraZeneca- of Pifzer-vaccin? Dan word je ten vroegste 4 maanden na je laatste vaccinatie uitgenodigd.

Ben je nog niet eerder gevaccineerd?

Het gros van de volwassen bevolking zal voor het einde van januari een uitnodiging voor een boosterprik hebben gekregen. In februari en maart zullen wellicht nog 1,1 miljoen uitnodigingen volgen. Dat gaat dan om personen die hun basisvaccinatie pas recent hebben gekregen. 

Meer info verneem je op de website van ELZ Kempenland.

 

Benieuwd hoe je vaccinatie in Weelde exact zal verlopen?

Bekijk dan het onderstaand filmpje en ontdek welke stappen je in het vaccinatiecentrum moet doorlopen. Zo weet je wat er komt en kun je met een gerust hart vertrekken!

 

Hoe geraak je in het vaccinatiecentrum?

Inwoners van Rijkevorsel moeten voor hun vaccinatie naar Weelde. Je zal hiervoor een uitnodiging per brief ontvangen. Het vaccinatiecentrum in Weelde is bereikbaar met verschillende vervoersmiddelen. Er werden extra fietsenstallingen geplaatst en ook voor de wagen is er voldoende parking voorzien.

Met de wagen

 • Kom je met de auto naar het vaccinatiecentrum? Dan rij je best via Merksplas richting Weelde. Via de Steenweg op Zondereigen kom je op Geeneinde terecht. Bij de vroegere NAVO-hallen draai je linksaf (Geeneinde 54 – 2381 Ravels).

Met het openbaar vervoer

 • Vanaf Rijkevorsel stap je op lijn 431 of 432 richting Turnhout Station. Daar neem je lijn 450 richting Tilburg. Lijn 450. De dichtstbijzijnde halte voor het vaccinatiecentrum bevindt zich in de Gemeentelaan (halte gemeentehuis) op 2,5 km. Plan je route via www.delijn.be.
 • Let op: het pendelbusje tussen de bushalte en het vaccinatiecentrum rijdt niet meer! 

Met de fiets

 • Volg de Merksplassesteenweg en draai net voor het centrum van Merksplas de Vaartstraat in. Vervolgens kom je via Hoekeinde en de Oude Baan terecht op het Bels Lijntje. Tenslotte kom je via de Nieuwe Stationsstraat en Geeneinde op jouw eindbestemming terecht.

Minder Mobielen Centrale

 • Ben je minder mobiel en heb je een beperkt inkomen, dan kun je - minstens twee werkdagen op voorhand - een rit aanvragen bij de Minder Mobielen Centrale van Rijkevorsel.
 • Het tarief voor rit heen en terug van het vaccinatiecentrum bedraagt € 10 voor 75-plussers (per enkele rit € 5).
 • Voor meer informatie kun je terecht op het nummer 03 340 04 57 of stuur een e-mail naar onthaalsd@rijkevorsel.be.

 

Jouw afspraak online bevestigen of verplaatsen

Hoe bevestig je jouw afspraak voor een vaccinatie?

Je hebt je uitnodiging voor coronavaccinatie ontvangen. En je wil het voorgestelde tijdstip bevestigen. Hoe doe je dat? Deze video legt het je uit en loopt door de schermen van het boekingssysteem.

Hoe verplaats je jouw afspraak voor een vaccinatie?

Je hebt je uitnodiging voor coronavaccinatie ontvangen. Maar je kan je niet vrijmaken op het voorgestelde tijdstip. Hoe verplaats je je afspraak? Deze video legt het je uit en loopt door de schermen van het boekingssysteem.

 

Hoe verloopt een vaccinatie?

Je ontvangt een uitnodiging om naar het vaccinatiecentrum te komen. Wie geen vaccinatie wil, kan weigeren.

Een vaccinatie heeft een doorlooptijd van ongeveer 30 minuten en ziet er als volgt uit:

1. Temperatuur

Als je arriveert bij het vaccinatiecentrum begeleiden stewards je naar een plek waar je kunt parkeren. Vervolgens volg je de signalisatie naar de inkom van het vaccinatiecentrum. Bij binnenkomst wordt je temperatuur genomen en zie je verschillende wachtrijen. Ga in de wachtrij gaan staan waar een banner hangt met het nummer dat overeenkomt met het nummer in jouw uitnodiging. Vergeet je handen niet te ontsmetten.

2. Registratie

Je checkt in. De onthaalmedewerker controleert jouw identiteitsgegevens. Vervolgens word je begeleid naar één van de administratieve ruimtes. Als je je te vroeg meldt, mag je even plaatsnemen in een bufferruimte.

3. Gesprek

In een administratieve ruimte geeft een medewerker je info over het vaccin en over eventuele nevenwerkingen. Je medische voorgeschiedenis en huidige gezondheidstoestand worden overlopen. Tenslotte volgt ook de registratie en wordt een afspraak voor een (eventuele) tweede inenting vastgelegd.

4. Vaccinatie

Een steward begeleidt je naar de vaccinatieruimte. Er is voor jou een stoel en een kapstok voorzien. Draag gemakkelijke en losse kledij zodat je bovenarm snel ontbloot kan worden voor de inenting. De verpleegkundige vaccineert je. Er is één type vaccin per vaccinatieruimte.

5. Kwartiertje rusten en vertrek

Hier mag je een kwartiertje rusten onder toezicht van een arts die opvolgt of er eventuele bijwerkingen zijn. Er is een medewerker in de buurt om eventuele nevenwerkingen te signaleren. Er staat een klok zodat je zelf kan opvolgen hoe lang je er zit. Na een kwartiertje kan je vertrekken. Volg tenslotte de signalisatie om het vaccinatiecentrum en het terrein te verlaten.

Meer info

 

Heb je vragen of twijfels?

 • Neem een kijkje op www.elzkempenland.be. Daar vind je antwoorden op veelgestelde vragen.
 • Vind je jouw antwoord niet op de website of heb je nog specifieke niet-medische vragen, dan kun je terecht bij het callcenter van ELZ Kempenland. Het callcenter is elke werkdag geopend van 9.00 tot 17.00 uur en bereikbaar via 014 39 56 56 of helpdesk@vaccinatiekempenland.be.
 • Ben je ziek of heb je andere medische vragen? Contacteer dan je huisarts. Die kent je medische toestand het best en bekijkt samen met jou of je al dan niet een vaccin kan krijgen.
 • Voor meer info kun je ook terecht:

 

Meertalige informatie over vaccinatie

Het Agentschap Integratie en Inburgering lanceert de mobiele app Crisis Information Translated (CIT). Hiermee bieden ze anderstaligen actuele en correcte informatie over vaccinatie en de huidige coronamaatregelen. Ze stellen de informatie in achttien talen ter beschikking. Daarnaast krijgen gebruikers info over Nederlands leren.

De app is gratis beschikbaar via de App Store en Google Play

Op de website van het Agentschap integratie en inburgering vind je ook basisinformatie over corona in verschillende talen. Je vindt er posters, infofiches en audio over de meest recente maatregelen van de overheid, de preventie van corona en de vaccinatiecampagne in het Roemeens, in het Portugees en in nog vele andere talen.