Print

Vaccinatie tegen Covid-19

Laatst bijgewerkt op 14 januari 2021 om 11.20 uur

Het Agentschap Zorg en Gezondheid is volop bezig een vaccinatieprogramma uit te werken. Ze onderzoeken hoe zoveel mogelijk mensen zo snel mogelijk een vaccinatie kunnen krijgen. Op een veilige manier. Ook praten ze met verschillende partijen over waar je een vaccinatie zal kunnen krijgen. De vaccinatie is gratis en vrijwillig.

Tijdens de week van 11 januari zullen ruim 400 woonzorgcentra in Vlaanderen hun bewoners vaccineren. Op zaterdag 16 januari 2021 zijn de vaccinaties ingepland in WZC Prinsenhof en WZC Den Brem. Voorlopig zijn enkel de bewoners aan de beurt, het zorgpersoneel volgt op een later tijdstip.

 

Vaccinatiecentra Eerstelijnszone Kempenland

De NAVO-hallen in Weelde-Statie en de parking van Philips in Turnhout zullen dienstdoen als vaccinatiecentra van de Eerstelijnszone Kempenland. Inwoners van Rijkevorsel moeten voor hun vaccinatie naar Weelde. Je zal hiervoor een uitnodiging per brief ontvangen.

We begrijpen dat het voor minder mobiele inwoners niet vanzelfsprekend is om ter plaatse te geraken. Daarom wordt er voor deze personen speciaal vervoer voorzien vanuit Rijkevorsel.

Meer gedetailleerde info over de praktische organisatie van de vaccinaties en het vervoer zullen we binnenkort via onze kanalen communiceren. De afspraken hierover moeten immers nog vastgelegd worden.

VRIJWILLIGERS GEZOCHT

De komende maanden zullen 160 000 Kempenaars ingeënt worden in de vaccinatiecentra in Weelde en Turnhout. Om die operatie vlot te laten verlopen, wordt gezocht naar helpende handen.

Wil je graag helpen, op medisch vlak, bij de administratie of als steward? Je kunt je aanmelden als vrijwilliger via de website van ELZ Kempenland: https://bit.ly/2LSL2gL.

 

Meer info over de vaccinaties

Voor meer info kun je steeds terecht:

Volgorde van vaccineren

Zodra er een goedgekeurd vaccin is tegen het coronavirus, zijn er niet meteen voldoende vaccins voor iedereen. Daarom werden een aantal prioritaire groepen bepaald. Bewoners en medewerkers van woonzorgcentra worden als eerste gevaccineerd. Pas in een latere fase, als er meer vaccins op de markt komen, kunnen er meer mensen worden gevaccineerd. 

1. Woonzorgcentra en zorgpersoneel
  • In de eerste fase, in januari en februari, zullen de bewoners en het personeel van woonzorgcentra aan de beurt komen.
  • Na de woonzorgcentra komen de andere collectieve zorginstellingen en hun vrijwilligers aan bod. 
  • Vervolgens is het aan de zorgmedewerkers van de ziekenhuizen en de eerstelijnsgezondheidszorg.
  • Daarna komt het niet-medische personeel van de ziekenhuizen en de zorginstellingen aan de beurt. 
2. 65-plussers, risicopatiënten en essentiële beroepen
  • Daarna komen alle 65-plussers aan de beurt.
  • Daarop volgen de mensen met onderliggende gezondheidsproblemen.
  • Ook mensen met essentiële beroepen komen aan de beurt (bv. brandweer en politie). Wie dat precies zijn, moet nog worden bepaald.
3. Rest van de bevolking

In een derde fase, wanneer er veel vaccins geleverd zijn, komt de rest van de volwassen bevolking aan de beurt.