Print

Sociale contacten: maatregelen Covid-19

Laatst bijgewerkt op 24 september om 8.45 uur

De sociale bubbel van vijf vaste contacten voor een heel huishouden vervalt. Iedereen afzonderlijk (niet meer per gezin) mag met maximaal vijf mensen per maand nauw contact hebben. Onder nauw contact verstaan we: fysiek dicht bij iemand zijn die geen huisgenoot is voor langer dan 15 minuten, zonder afstand van 1,5 meter en zonder masker. 

De Nationale Veiligheidsraad roept wel op om het aantal nauwe contacten zo beperkt mogelijk te houden. Het aantal nauwe contacten kan doorheen de tijd gewijzigd worden naargelang de epidemische toestand in ons land verbetert of verslechtert.

Andere contacten

Buiten je nauwe contacten, mag je in principe iedereen zien, op voorwaarde dat je altijd afstand houdt en, als dat niet mogelijk is, een mondneusmasker draagt. In elk geval mogen mensen niet meer dan tien personen ontmoeten op dezelfde plaats op hetzelfde moment (kinderen niet inbegrepen). 

Koppels met verschillende nationaliteiten of woonplaats in verschillende landen

Voor koppels met een verschillende nationaliteit en/of die in verschillende landen wonen, worden de voorwaarden om elkaar te ontmoeten vanaf 1 oktober versoepeld. Voortaan wordt hen gevraagd om aan te tonen dat ze minstens zes maanden (in plaats van één jaar) samenwonen, of één (in plaats van twee) jaar een relatie hebben, met twee ontmoetingen in plaats van drie op een totaal van 20 dagen in plaats van 45, rekening houdend met de geplande maar geannuleerde bezoeken omwille van Covid, of zoals voorheen, het bestaan van een gemeenschappelijk kind te bewijzen.

 

Zij zullen aan dezelfde test- en quarantaineregels worden onderworpen als de anderen.