Print

Reizen: maatregelen Covid-19

Laatst bijgewerkt op 7 maart 2022

Sinds 7 maart is er geen algemene verplichting om een Passenger Locator Form (PLF) in te vullen.

Het PLF is enkel nog verplicht voor wie met een vervoerder naar België reist vanuit een derde land dat niet op de witte lijst van de Europese Unie staat. Voor wie naar België reist en beschikt over één van de drie COVID-certificaten (vaccinatie, test of herstel) is er geen test- of quarantaineverplichting.

Wie in België woont, niet over één van de drie COVID-certificaten beschikt (vaccinatie, test of herstel) en reist vanuit een land met een ongunstige situatie, moet zich op dag 1 na aankomst laten testen (snelle antigeentest of PCR-test). Landen met een ongunstige situatie zijn o.m. donkerrode landen op de ECDC-kaart en derde landen die niet op de witte lijst van de Europese Unie staan.

Wie niet in België woont, moet bij inreis beschikken over een geldig COVID-certificaat (vaccinatie, test of herstel). Korte verblijven van minder dan 48 uur waarbij men geen gebruik maakt van een vervoerder zijn uitgezonderd.

Er blijft een inreisverbod gelden vanuit landen of regio’s met een nieuwe zorgwekkende variant (zone met heel hoog risico-VOC). Voor personen die komen uit landen of regio’s met een nieuwe zorgwekkende variant blijven de huidige de test- en quarantaineregels ongewijzigd. Er blijft een inreisverbod gelden voor niet-essentiële reizen van niet-EU-burgers die hun verblijfplaats hebben in een derde land dat niet op de witte lijst van de Europese Unie staat, tenzij ze over een vaccinatie- of herstelcertificaat beschikken.

Als je op reis gaat kun je een COVID-certificaat aanvragen. Dit is verplicht in vele landen. Het Europees digitaal coronacertificaat is in alle EU-landen in gebruik en is het bewijs dat iemand tegen corona is gevaccineerd (vaccinatiecertificaat), negatief op corona is getest (testcertificaat) of van corona is hersteld (herstelcertificaat).

Elk land kan andere maatregelen opleggen voor reizigers. Informeer je goed over de maatregelen die gelden in het land van je bestemming, maar ook van de landen waar je doorreist. Raadpleeg voor je vertrek de website reopen.europa.eu of de website van de FOD Buitenlandse Zaken. Je vindt er de reisadviezen per land.

Meer info

Meer informatie over reizen vind je op de website van info-coronavirus.be:

Heb je een vraag over verplaatsingen ?

Surf naar volgende websites:

Raadpleeg de veelgestelde vragen op de website info-coronavirus.be --> rubrieken 'Openbaar leven' en 'Internationaal'.