Print

Reizen: maatregelen Covid-19

Laatst bijgewerkt op 27 april 2021 om 15.00 uur

Het reisverbod voor niet-essentiële reizen binnen de Europese Unie is sinds 19 april opgeheven. Voor reizen buiten de Europese Unie blijven de Europese regels van toepassing. Er blijft evenwel een negatief reisadvies gelden voor alle niet-essentiële reizen. 

Bij terugkeer geldt een strikt regime van verplichte testing en quarantaine. Op basis van het Passenger Location Form zal de politie nagaan wie zich bij terugkeer niet laat testen. Wie zich niet houdt aan de testregels, riskeert een coronaboete van € 250.

Wie terugkeert uit een rode zone dient in quarantaine te gaan voor 7 dagen en moet ook 2 PCR-testen ondergaan. Dit op dag 1 en dag 7 na terugkeer. 

Klik op de afbeelding om de afbeelding in .pdf te downloaden

 

Wat moet ik doen?

Om te reizen, moet je deze maatregelen respecteren:

Verbleef je langer dan 48 uur in het buitenland of keer je terug met het vliegtuig of de boot of keer terug je met de trein of bus vanuit een land buiten de EU of Schengenzone naar België? Vul het Passagier Lokalisatie Formulier ten vroegste 48 uur voor je aankomst in België in.

  • Op basis van je antwoorden, berekent het formulier of je beschouwd wordt als een hoog risicocontact.
    • Krijg je een sms? Je bent een hoog risicocontact. Je moet in quarantaine. Laat je testen op dag 1 en op dag 7 van je quarantaine. Je ontvangt hiervoor een code per sms. Deze quarantaine en test zijn verplicht. Je riskeert een boete van minimum € 250 als je dit niet respecteert.
    • Krijg je geen sms? Je hoeft niet in quarantaine en je moet je niet laten testen.

Reis je vanuit het Verenigd Koninkrijk, Zuid-Afrika of Zuid-Amerika? Ga in quarantaine. Laat je testen op dag 1 en op dag 7 van je quarantaine. Je ontvangt hiervoor een sms. Deze quarantaine en testen zijn verplicht. Je riskeert een boete van minimum € 250 als je dit niet respecteert.

In uitzonderlijke gevallen moet je je niet laten testen en/of niet in quarantaine. Een overzicht van de uitzonderingen vind je hier.

 

Je verplaatsen in België

  • Je mag vrij rondreizen.
  • Gebruik je het openbaar vervoer (bus, tram of trein)? Ben je ouder dan 12 jaar? Je moet een mondneusmasker of een sjaal over je mond en neus dragen. Het is verplicht.
  • Je mag tot 8 mei niet op straat komen tussen 24.00 uur ‘s nachts en 5.00 uur ’s morgens.

 

Moet je toch naar het buitenland?

Kijk dan zeker het volgende na:

Aan alle reizigers die voor een periode van meer dan 48 uur van of naar België reizen wordt gevraagd om over hun reis een formulier (pdf) in te vullen:

  • Vanaf 16 jaar dient een afzonderlijk formulier ingevuld te worden.
  • De gegevens van een -16-jarige worden ingevuld op het formulier van de begeleidende volwassene. Indien ze alleen reizen wordt een afzonderlijk formulier ingevuld.

Op de dag van aankomst in België dient het formulier verstuurd te worden naar PLFBelgium@health.fgov.be.

 

Heb je een vraag over verplaatsingen ?

Surf naar volgende websites:

Raadpleeg de veelgestelde vragen op de website info-coronavirus.be --> rubrieken 'Openbaar leven' en 'Internationaal'.