Print

Reizen: maatregelen Covid-19

Laatst bijgewerkt op 7 augustus 2021 om 8.00 uur

Update: Nederland verscherpt grenscontroles vanaf zondag 8 augustus. Lees er meer over in het nieuwsbericht op de website.
 

Het Overlegcomité heeft de regels vastgelegd om deze zomer vrij en veilig te reizen binnen de Europese Unie. Dat kan op basis van het Europees digitaal coronacertificaat. Het certificaat is sinds 1 juli in alle EU-landen in gebruik en is het bewijs dat iemand tegen corona is gevaccineerd, negatief op corona is getest of van corona is hersteld. Reizen naar landen buiten de Europese Unie blijft intussen sterk afgeraden. Volg steeds de maatregelen die van toepassing zijn in het land van bestemming en de maatregelen bij je terugkeer naar België.

Ben je van plan om deze zomer naar het buitenland op reis te gaan? Dan heb je recht op twee gratis coronatests. We geven hieronder meer informatie. 

Belangrijk: bekijk voor je naar het buitenland vertrekt steeds de website van de FOD Buitenlandse Zaken. Daar vind je meer informatie over de epidemiologische situatie in andere landen en de geldende maatregelen voor vertrek naar en terugkomst uit het buitenland. Zo dien je je bij vertrek steeds te houden aan de maatregelen die door het land van bestemming worden opgelegd. 

PCR-test voor je op reis vertrekt

Je kunt zelf online een code genereren, waarmee je naar een testcentrum in je buurt kan gaan en een coronatest kan laten uitvoeren. De code kan je aanvragen via de website www.mijngezondheid.be. Hou rekening met de volgende richtlijnen:

 • Iedere inwoner heeft recht op 2 gratis PCR-testen als je voldoet aan de voorwaarden.
 • De testcode blijft 10 dagen geldig. Vraag je code dus zeker niet te vroeg aan, want als je niet binnen de 10 dagen je coronatest laat afnemen, verspil je een van de twee gratis tests. 
 • Een negatief testresultaat is in veel gevallen slechts 72 uur geldig. 
 • Houd rekening met ongeveer 24 tot 48 uur alvorens je het testresultaat ontvangt. 

Bij het genereren van de testcode dien je aan te geven in welk testcentrum je je zal laten testen. Sommige werken op afspraak. Je hebt de keuze tussen:

 • Teststraat Campus Blairon: je kan een afspraak maken via www.mijngezondheid.be.
 • AZ Turnhout: je kan een afspraak maken via www.azturnhout.be.
 • Centrum Medische Analyse: je kan een afspraak maken via www.cma.be.
 • Lokaal testcentrum Hoogstraten/Arendonk/Weelde:
  • Het testcentrum van Weelde Depot (hal naast het vaccinatiecentrum) is op weekdagen geopend van 16.00 tot 18.00 uur en tijdens het weekend van 11.00 tot 13.00 uur. Je kunt hier zonder afspraak terecht.
  • Het testcentrum van Arendonk (Madritten 3) is op afspraak geopend. Je maakt een afspraak via testarendonk@mc-a.be.
  • Het testcentrum van Hoogstraten is vrij toegankelijk en is geopend op werkdagen van 14.00 tot 15.00 uur en in het weekend van 10.00 tot 12.00 uur. Voor mensen die niet digitaal onderlegd zijn is het ook mogelijk om via de huisarts een afspraak te krijgen in het testcentrum.

Dit document legt je stap voor stap uit wat je juist moet doen om een gratis coronatest aan te vragen.

PCR-test in geval van ziekte/contact tracing

Als je denkt dat je een PCR-test moet laten afnemen, omdat je mogelijks besmet bent met corona, dan neem je eerst contact op met je huisarts. Die bezorgt je een testcode, zodat je je kan laten testen in een testcentrum naar keuze. Let wel: sommige testcentra werken op afspraak. Je maakt een afspraak in een van deze testcentra via de knop 'Afspraak maken voor een test met activatiecode' op de website van www.mijngezondheid.be. Lukt het je niet om online een afspraak in te plannen? Vraag dan het secretariaat van je huisarts om dat voor jou te doen.

Vergeet je coronacertificaat niet!

Sinds 1 juli werkt de EU eveneens met een coronacertificaat. Het 'EU digitaal COVID-certificaat' geeft aan of je (volledig) gevaccineerd bent tegen corona, een negatieve coronatest hebt afgelegd of recent besmet bent geweest met het virus. Op deze manier is reizen binnen de EU een pak gemakkelijker. Surf voor meer informatie naar deze pagina

Wat moet ik doen ?

Om te reizen, moet je deze maatregelen respecteren:

 • Verbleef je langer dan 48 uur in het buitenland of keer je terug met het vliegtuig of de boot of keer terug je met de trein of bus vanuit een land buiten de EU of Schengenzone naar België? Vul het Passagier Lokalisatie Formulier ten vroegste 48 uur voor je aankomst in België in. Op basis van je antwoorden, berekent het formulier of je beschouwd wordt als een hoog risicocontact.
 • Krijg je een sms? Je bent een hoog risicocontact. Je moet in quarantaine. Laat je testen op dag 1 en op dag 7 van je quarantaine. Je ontvangt hiervoor een code per sms. Deze quarantaine en test zijn verplicht. Je riskeert een boete van minimum € 250 als je dit niet respecteert.
 • Krijg je geen sms? Je hoeft niet in quarantaine en je moet je niet laten testen.
 • Woon je in België en reis je vanuit het Verenigd Koninkrijk, Zuid-Afrika, Zuid-Amerika of India? Ga in quarantaine. Laat je testen op dag 1 en op dag 7 van je quarantaine. Je ontvangt hiervoor een sms. Deze quarantaine en testen zijn verplicht. Je riskeert een boete van minimum € 250 als je dit niet respecteert.
 • Was je langer dan 48 uur in een rode zone? Dan wordt je sowieso beschouwd als een hoogrisicocontact. Je dient een PCR-test te ondergaan op dag 1 en dag 7 na terugkomst en in quarantaine te gaan.

In uitzonderlijke gevallen moet je je niet laten testen en/of niet in quarantaine.

 

Terugkeer als inwoner na verblijf in het buitenland

 • Terugkeer uit groene of oranje zone: geen verplichting tot quarantaine of test. Let wel: de status van een zone kan tijdens je verblijf steeds wijzigen.
 • Terugkeer uit rode zone: wie beschikt over een digitaal coronacertificaat met volledig vaccinatie (+ 2 weken), recente negatieve PCR-test (< 72 uur) of herstelcertificaat hoeft niet in quarantaine. Wie zich bij aankomst onmiddellijk laat testen (dag 1 of dag 2), hoeft niet in quarantaine. Voor personen vanaf 12 jaar wordt een negatieve PCR-test gevraagd. Kinderen onder de 12 jaar zijn vrijgesteld van testverplichting.
 • Terugkeer uit zone met heel hoog risico: verplichte quarantaine van 10 dagen met PCR-test op dag 1 en dag 7. Deze verplichting geldt ook voor personen die volledig gevaccineerd zijn of in het land zelf al een negatieve test hebben afgelegd. Het gaat immers om gevaarlijke virusvarianten die we buiten Europa willen houden.

Aankomst in België als niet-inwoner

 • Aankomst vanuit groene of oranje zone: Geen verplichting tot test of quarantaine.
 • Aankomst vanuit rode zone: wie beschikt over een digitaal coronacertificaat met volledig vaccinatie (+ 2 weken), een recente negatieve PCR-test of herstelcertificaat, hoeft niet in quarantaine. De recente test mag niet ouder zijn dan 72 uur voor aankomst in België.
 • Aankomst van buiten de Europese Unie: wie van buiten de Europese Unie komt, moet volledig gevaccineerd zijn (+ 2 weken) met een door Europa erkend vaccin én een PCR-test afleggen op de dag van aankomst. Indien de test negatief is, hoeft deze persoon niet in quarantaine.
 • Aankomst na verblijf in zone met heel hoog risico: er geldt een inreisverbod voor niet-Belgen die niet in België resideren en zich de afgelopen 14 dagen op enig moment in zone met heel hoog risico bevonden. Er is een uitzondering voor essentiële reizen door vervoerspersoneel en diplomaten. Zij moeten 10 dagen verplicht in quarantaine met PCR-test op dag 1 en dag 7. De quarantaine mag enkel worden onderbroken voor de uitvoering van de essentiële reden.

Vertrek naar het buitenland

Wie over een geldig digitaal coronacertificaat beschikt, kan binnen de lidstaten van de Europese Unie vrij reizen. Dat is het basisprincipe. Bestemmingslanden kunnen evenwel steeds bijkomende voorwaarden stellen. Controleer daarom voldoende vooraf de precieze reisvoorwaarden van het land van bestemming of van de landen waar je in transit bent. Het voorkomt onaangename verrassingen.

 

Passenger Location Form blijft behouden

Aan het gebruik van het Passenger Location Form, verandert er niets. Het onderscheid tussen professioneel en niet-professioneel reizen vervalt. Ook voor professionele reizen moet een PLF worden ingevuld (in plaats van de Business Travel Abroad-tool).

 

Inhaalvaccinatie

Heb je er alles aan gedaan om je tweede afspraak voor vaccinatie na te komen, maar geraak je er écht niet? Dan kun je binnenkort een inhaalvaccinatie krijgen, nadat iedereen van de volwassen bevolking is uitgenodigd geweest. Hoe en wanneer dit zal plaatsvinden, wordt momenteel volop uitgewerkt door het Agentschap Zorg en Gezondheid. Uiteraard hopen we natuurlijk dat je je vaccinatie laat voorgaan op je vakantie.

 

Heb je een vraag over verplaatsingen ?

Surf naar volgende websites:

Raadpleeg de veelgestelde vragen op de website info-coronavirus.be --> rubrieken 'Openbaar leven' en 'Internationaal'.