Print

Ondernemers en bedrijven: maatregelen Covid-19

Laatst bijgewerkt op 16 april 2021 om 11.00 uur

Contactberoepen

Het Overlegcomité heeft op 14 april 2021 beslist dat niet-medische contactberoepen terug kunnen hervatten vanaf 26 april 2021. De heropening van de niet-medische contactberoepen is gekoppeld aan zeer strikte voorwaarden en aangescherpte protocollen. Deze bevatten onder meer:

 1. Wachttijd van 10 minuten tussen twee behandelingen, voldoende voor de reiniging en desinfectie van de behandelingsruimte
 2. Verplichting om te werken op afspraak
 3. Klanten moeten buiten wachten
 4. Voorzien van voldoende ventilatie, bijvoorbeeld ramen en deuren open
 5. Dienstverlening aan huis blijft verboden

 

Winkels open onder strikte voorwaarden

Niet-essentiële winkels zijn geopend maar zijn enkel te bezoeken op afspraak. Vanaf 26 april 2021 zal het in principe terug mogelijk zijn om terug te shoppen zonder afspraak en mat maximum twee personen uit hetzelfde huishouden. 

Volgende maatregelen zijn van kracht:

 • Strikte opvolging van de basisregels zoals handen wassen, afstand houden en het dragen van een mondneusmasker vanaf de leeftijd van 13 jaar.
 • Preventiemaatregelen moeten zichtbaar aangekondigd zijn voor alle bezoekers, inclusief personeelsleden en leveranciers.
 • Aan de ingang moet ontsmettende handgel ter beschikking zijn; iedereen die de winkel betreedt moet zijn/haar handen ontsmetten.
 • Personeel krijgt een passende opleiding.
 • Individueel winkelen met één volwassene per winkelbeurt. Het gezelschap van kinderen tot en met 18 jaar wordt zoveel mogelijk beperkt. Eén volwassene kan een persoon die nood heeft aan begeleiding vergezellen.
 • Een winkelbezoek wordt tot een minimum beperkt en duurt maximaal 30 minuten.
 • Winkels zijn verantwoordelijk voor het beheer van de wachtrijen buiten de winkel. Er moet toezicht zijn op buitenstaande wachtende winkelaars, zodat de afstandsregels gerespecteerd worden. De organisatie buiten de winkel gebeurt volgens de richtlijnen van de lokale overheden.
 • Er moet voorrang worden gegeven aan mensen ouder dan 65 jaar, mensen met beperkte mobiliteit en aan het zorgpersoneel.

De voorwaarden hebben ook betrekking op het maximaal aantal klanten per vierkante meter toegankelijke vloeroppervlakte:

 • Voor winkels geldt de norm van één klant per 10 m².
 • Winkels met een oppervlakte van minder dan 20 m² laten maximaal 2 klanten tegelijk toe, mits respecteren van de afstandsregels.
 • Grote winkels van meer dan 400 m² dienen verplicht een toegangscontrole te voorzien.
 • De toegang tot de winkelcentra, winkelstraten en parkings wordt door de bevoegde gemeentelijke overheid, in overeenstemming met de instructies van de minister van Binnenlandse Zaken, zo georganiseerd, dat de afstandsregels kunnen worden gerespecteerd, in het bijzonder het behoud van een afstand van 1,5 meter tussen elke persoon.

​De politie zal nauw toezien op de naleving van deze regels, en zal GAS-boetes opleggen van € 750 wanneer je als ondernemer de regels overtreedt. Bij een volgende overtreding zal je, naast andere sancties en hogere boetes, je zaak verplicht moeten sluiten. Ook de FOD economie stuurt controleur op pad.

 

Telewerken

Telewerk is verplicht voor alle werkgevers en werknemers die dat kunnen. 

 • Er komt een versterkte controle op telewerk, zowel in de privé- als in de publieke sector. De vakbonden en werkgevers wordt gevraagd om versterkende maatregelen voor te stellen, in het bijzonder om hoogrisicosituaties te vermijden.
 • De Comités voor Bescherming en Preventie op het Werk zullen mee toezien op het naleven van de sanitaire maatregelen en regels inzake veilige afstand.

Op plaatsen waar telewerk niet mogelijk is, is het verplicht om een afstand van 1,5 meter tussen elke persoon te bewaren, een mondmasker te dragen en de werkvloer goed te ventileren. Je werkgever moet aan iedereen die niet kan thuiswerken een attest of bewijsstuk bezorgen dat hun aanwezigheid op de werkplaats bevestigt.

 

 Horeca

 • Restaurants, cafés, bars en andere eet- en drinkgelegenheden blijven nog gesloten tot 8 mei, vanaf dan mogen cafés en restaurants hun terrassen terug openen. 
 • Restaurants mogen wel nog afhaalmaaltijden voorzien tot 22.00 uur. 
 • De verkoop van alcoholische dranken na 20.00 uur is verboden.
 • Hotels en B&Bs blijven open, maar de restaurants en bars gaan dicht. Maaltijden worden genuttigd op kamer.
 • Rijscholen mogen vanaf 13 januari 2021 terug praktijklessen geven.

 

Markten en ambulante handel

De wekelijkse markt is elke maandag open van 8.00 tot 12.30 uur. Om alles zo veilig mogelijk te laten verlopen, heeft het lokaal bestuur een circulatieplan opgesteld. Net zoals bij andere winkels, moet je ook op de markt de nodige afstand houden en de hygiënemaatregelen naleven. Het dragen van een mond-neusmasker is verplicht! Het nuttigen van drank en voeding is niet toegelaten.

Foodtrucks, en individuele ambulante voedingskramen (mobiele verkoper van gebraden kip, een ijsjesverkoper, ...): mobiele ambulante handel of deur-aan-deur verkoop is verboden. 

Rommel-, kerst- en andere markten zijn verboden.

 

Land- en tuinbouw

Land -en tuinbouwbedrijven blijven open, mits naleving van de verplichtingen inzake telewerk, mondmasker en social distancing.

Voor land- en tuinbouwers verwijzen we voor meer info naar volgende website:

 

Receptie- en feestzalen 

Recepties en banketten verzorgd door een professionele catering/traiteur onderneming zijn verboden.

 

Steunmaatregelen 

Om de zelfstandigen en ondernemers te ondersteunen voorzien zowel de Federale als de Vlaamse overheid een aantal steunmaatregelen alsook een versoepeling van verschillende bestaande subsidies.

Zie nieuwsbericht 'Steunmaatregelen corona voor ondernemers'.

Hulplijn voor ondernemers en bedrijven of telefoonnummer 0800-20 555.