Print

Ondernemers en bedrijven: maatregelen Covid-19

Laatst bijgewerkt op 7 juli 2021 om 10.15 uur

Contactberoepen

Niet-medische contactberoepen kunnen werken mits ze de voorwaarden en protocollen volgen. Deze bevatten onder meer:

  1. Verplichting om te werken op afspraak
  2. Voorzien van voldoende ventilatie, bijvoorbeeld ramen en deuren open
  3. Ontsmetten na elke klant

 

Winkels

Volgende maatregelen zijn van kracht:

  • Strikte opvolging van de basisregels zoals handen wassen, afstand houden en het dragen van een mondneusmasker vanaf de leeftijd van 13 jaar.
  • Preventiemaatregelen moeten zichtbaar aangekondigd zijn voor alle bezoekers, inclusief personeelsleden en leveranciers.
  • Aan de ingang moet ontsmettende handgel ter beschikking zijn; iedereen die de winkel betreedt moet zijn/haar handen ontsmetten.
  • Winkels zijn verantwoordelijk voor het beheer van de wachtrijen buiten de winkel. Er moet toezicht zijn op buitenstaande wachtende winkelaars, zodat de afstandsregels gerespecteerd worden. De organisatie buiten de winkel gebeurt volgens de richtlijnen van de lokale overheden.
  • De toegang tot de winkelcentra, winkelstraten en parkings wordt door de bevoegde gemeentelijke overheid, in overeenstemming met de instructies van de minister van Binnenlandse Zaken, zo georganiseerd, dat de afstandsregels kunnen worden gerespecteerd, in het bijzonder het behoud van een afstand van 1,5 meter tussen elke persoon.

Een overzicht van alle maatregelen vind je op de website van de FOD Economie.

 

Telewerken

Telewerk is niet langer verplicht, wel nog aanbevolen.

 

 Horeca

  • Restaurants, cafés, bars en andere eet- en drinkgelegenheden kunnen zowel binnen als buiten klanten ontvangen vanaf 9 juni. Volgende voorwaarden dienen nageleefd te worden:
    • Maximaal 8 personen aan één tafel (of mensen van hetzelfde huishouden)
    • Minstens 1,5 meter tussen de tafelgezelschappen, of gebruik van plexiglas als alternatief
    • Enkel zitplaatsen aan tafel
    • Cafésporten en kansspelen zijn toegelaten, mits het dragen van een mondneusmasker
    • Met uitzondering van open terrassen is het gebruik van een luchtkwaliteitsmeter (CO2) verplicht in binnenruimten. Dat apparaat moet voor bezoekers goed zichtbaar worden aangebracht in elke afzonderlijke ruimte die bestemd is voor de consumptie van dranken of maaltijden
    • Mondneusmasker verplicht voor personeel en klanten in zoverre aan tafel zitten
    • Het geluidsniveau mag binnen 80 decibel niet overschrijden
    • Bediening aan de bar is niet toegestaan, voor éénmanszaken wel
    • De openingsuren zijn beperkt van 5.00 tot 01.00 uur
    • De verkoop van alcoholische dranken tot 01.00 uur is toegestaan
  • Meer info over de huidige maatregelen met betrekking tot de horeca vind je hier.

 

Markten en ambulante handel

De wekelijkse markt is elke maandag open van 8.00 tot 12.30 uur. Het éénrichtingsplan en de toeganscontrole zijn weggevallen. Het dragen van een mondneusmasker is verplicht, en dit nog minstens tot eind augustus.

Foodtrucks, en individuele ambulante voedingskramen (mobiele verkoper van gebraden kip, een ijsjesverkoper, ...) mogen hun activiteiten uitoefenen tot ten laatste 01.00 uur. Ter plaatse mag er terug geconsumeerd worden, dit conform de horecaregels.

Deur-aan-deur verkoop is ook terug toegestaan. Het leveren van vooraf bestelde goederen aan en in huis is toegelaten.

Rommel-, kerst- en andere markten;

  • Vanaf 8 mei: heropstart professionele rommel- en brocantemarkten 
  • Vanaf 9 juni: heropstart niet-professionele brocante- en rommelmarkten

 

 

Land- en tuinbouw

Land -en tuinbouwbedrijven blijven open, mits naleving van de huidige maatregelen.

Voor land- en tuinbouwers verwijzen we voor meer info naar volgende website:

 

Receptie- en feestzalen 

Voor banketten en recepties gelden er geen maxima meer wat het aantal aanwezigen betreft. Voor het overige gelden de regels van de horeca.

 

Steunmaatregelen 

Om de zelfstandigen en ondernemers te ondersteunen voorzien zowel de Federale als de Vlaamse overheid een aantal steunmaatregelen alsook een versoepeling van verschillende bestaande subsidies.

Een actueel overzicht van de steunmaatregelen vind je op de website van VLAIO (Vlaams Agentschap voor Innoveren en Ondernemen). Deze maatregelen kan je ook opgesplits terugvinden (Vlaams versus federaal):

Heb je vragen? Dan kun je terecht via de hulplijn voor ondernemers en bedrijven of bel naar het telefoonnummer 0800-20 555.