Premie van de netbeheerder voor een warmtepompboiler

Wat

Wie investeert in de plaatsing van een nieuwe warmtepompboiler voor sanitair warm water, kan hiervoor een premie krijgen van de netbeheerder Fluvius

Een warmtepompboiler is een toestel dat warmte uit de lucht haalt en afgeeft aan jouw sanitair water. Het is een pak energiezuiniger dan een gewone elektrische boiler en een goed alternatief voor de klassieke waterverwarmingssystemen, voor wie geen zonneboiler kan plaatsen of voor wie niet aangesloten is op het gasnet.

Voorwaarden

 • Deze premie is geldig voor woningen, wooneenheden of woongebouwen in het Vlaamse gewest
  • die uiterlijk op 31 december 2013 werden aangesloten op het elektriciteitsnet
  • of waarvoor de bouwaanvraag werd ingediend uiterlijk op 31 december 2013, maar die pas vanaf 1 januari 2014 werden aangesloten.
 • De datum op jouw eindfactuur (en dus niet de betalingsdatum) bepaalt voor welk jaar je een premie kunt aanvragen. Heb je meerdere facturen? Dan geldt de datum van de eindfactuur. Groepeer alle facturen in één aanvraag.
  Met een eindfactuur in 2019, vraag je dus de premie 2019 aan.
  Met een eindfactuur in 2020, vraag je dus de premie 2020 aan.
 • Deze premie kan per woning 1 keer om de 10 jaar worden aangevraagd.
 • De warmtepompboiler  moet geplaatst en gefactureerd worden door een aannemer.
 • Het aanvraagformulier moet bij de netbeheerder toekomen uiterlijk twaalf maanden na de factuurdatum. Facturen (ook voorschotfacturen) mogen dus maximaal één jaar oud zijn om in aanmerking te komen.
 • De premie geldt enkel voor een nieuwe warmtepompboiler.
 • Raadpleeg het 'informatieblad' van netbeheerder Fluvius voor een overzicht van alle voorwaarden.

Procedure

De premie online aanvragen

Zorg ervoor dat je scans hebt van alle documenten die je moet bijvoegen en vraag de premie online aan op de website van uw elektriciteitsnetbeheerder Fluvius.

De premie aanvragen met aanvraagformulier

Download het aanvraagformulier van jouw elektriciteitsnetbeheerder Fluvius. Kies het formulier van het jaar dat overeenkomt met het jaar van de factuurdatum.

Stuur het ingevulde formulier met alle gevraagde documenten naar jouw netbeheerder.

Afhandeling van jouw aanvraag

Als de netbeheerder jouw aanvraag goedkeurt, krijg je een bericht met vermelding van het bedrag en op welke rekening de premie wordt gestort.
Als de netbeheerder jouw aanvraag niet goedkeurt, krijg je een bericht met daarin de reden van de afkeuring of welke gegevens ontbreken.
De tijd tussen de aanvraag en de goedkeuring of afkeuring hangt af van de netbeheerder en of je de aanvraag online of per post hebt gedaan. Een online aanvraag wordt sneller verwerkt dan een aanvraag via formulier. De premies kunnen tot zes maanden na de aanvraag worden uitbetaald.

Bedrag

De premie bedraagt 

 • voor 2019 (aanvraag met factuurdatum tussen 1 januari en 31 december 2019): € 400 per woning of wooneenheid, en maximaal 40 % van de factuur.
 • voor 2020 (aanvraag met factuurdatum tussen 1 januari en 31 december 2020): € 300 per woning of wooneenheid, en maximaal 40 % van de factuur.

Beschermde afnemers zijn personen die recht hebben op de sociale maximumprijzen voor elektriciteit en aardgas. Voor beschermde afnemers is het premiebedrag per wooneenheid

 • voor 2019 (aanvraag met factuurdatum tussen 1 januari en 31 december 2019): € 480 per woning of wooneenheid, en maximaal 40 % van de factuur.
 • voor 2020 (aanvraag met factuurdatum tussen 1 januari en 31 december 2020): € 360 per woning of wooneenheid, en maximaal 48 % van de factuur.

Uitzonderingen

De premie is niet cumuleerbaar met de premie voor een zonneboiler.
De premie is enkel cumuleerbaar met de premie voor een warmtepomp als de warmtepompboiler eerst geplaatst is.