Print

Jouw hond, jouw verantwoordelijkheid

Als eigenaar ben je altijd verantwoordelijk voor je hond. Voor een hondenliefhebber is het verplicht om je hond aan te lijnen waar het moet en te voorkomen dat je hond niet zomaar de straat oploopt. Heb je een hond die veel blaft of heeft jouw buur een hond die zorgt voor geluidshinder, overleg dan eerst met elkaar in plaats van zomaar naar de politie te stappen.

Honden aan de leiband

  • Op de openbare weg of op het openbaar domein moeten honden aan de leiband gehouden worden. Op deze plaatsen mag de leiband niet langer dan 1,5 meter zijn of uitgerold worden. Als je een hond laat loslopen waar het niet mag, dan kan dit een GAS-boete opleveren.
  • We raden ook aan om een goede afsluiting te voorzien aan je huis, zodat je hond niet kan uitbreken en zomaar de straat op kan rennen. Dit zowel in het belang van de hond, als voor voorbijgangers die misschien niet meteen weten hoe te reageren op een loslopende hond.
  • Wil je jouw hond naar hartenlust laten rennen en spelen, dan kun je hiervoor sinds kort terecht in de hondenlosloopzone in het gemeentebos in Sint-Jozef.

Blaffende honden

Blaffende honden bijten niet, maar het kan soms flink vervelend zijn. Vooral 's nachts kan de luidruchtige hond van de buren voor overlast zorgen. Wie er meteen de politie wil bijhalen, bedenkt best dat burenrelaties daardoor flink kunnen verzuren. Daarom is het beter de eigenaar van het dier er eerst over aan te spreken en samen naar oplossingen te zoeken. Hou daarbij in het achterhoofd dat de hondeneigenaar misschien niet eens beseft dat zijn hond voor problemen zorgt. Als de hond de hele dag alleen thuis is, terwijl het baasje uit werken is bijvoorbeeld.

Heb je zelf een hond die veel blaft, vraag dan ook steeds aan de buren of ze er last van hebben. Op die manier kunnen mogelijke irritaties in de kiem gesmoord worden. Ook hier kan er dan samen naar een oplossing gezocht worden.