Bijencentrum De Raam - GESLOTEN owv corona

In Bijencentrum De Raam tracht Imkersgilde Sint-Ambrosius bijenrassen te veredelen, met de bedoeling een uiterst zachtaardig bijenras te bekomen. In een prachtige natuurlijke omgeving kun je er elke zondag gratis terecht in de bijenhal en bijentuin voor een vrij of geleid bezoek. Ook groepen zijn steeds welkom, op afspraak. Het belang van bijen voor de bevruchting van groenten en fruit, de ...

Waar
Bijencentrum De Raam
Keirschothoeveweg , 2310 Rijkevorsel
Wanneer
Dit evenement is voorbij
Organisatie
Imkersgilde Sint-Ambrosius De Raam vzw
Prijs
gratis

In Bijencentrum De Raam tracht Imkersgilde Sint-Ambrosius bijenrassen te veredelen, met de bedoeling een uiterst zachtaardig bijenras te bekomen. In een prachtige natuurlijke omgeving kun je er elke zondag gratis terecht in de bijenhal en bijentuin voor een vrij of geleid bezoek. Ook groepen zijn steeds welkom, op afspraak.

Het belang van bijen voor de bevruchting van groenten en fruit, de waarde van bijenwas en de hoge voedingswaarde en specifieke natuurlijke geneeskracht van honing, propolis, koninginnebrij kunnen niet genoeg gewaardeerd worden.

In Bijencentrum 'De Raam' probeert Imkersgilde Sint-Ambrosius bijenrassen te veredelen, met de bedoeling een uiterst zachtaardig bijenras te bekomen. Dit doen ze al sinds 1993. De imkersgilde blikt dan ook al terug op een rijke geschiedenis maar kijkt ook uit naar een mooie toekomst. In 2013 onderging 'De Raam' immers een ware metamorfose. Er werd een volledig nieuw bijencentrum gerealiseerd. Dit bijencentrum omvat een bijenstand voor het bevruchtingsstation, een hygiënisch lokaal dat gebruikt kan worden om te slingeren en een bezoekersruimte. Het pronkstuk is echter de grote bijentuin die uit een verscheidenheid aan bijenvriendelijke planten bestaat. Op deze manier willen ze iedereen stimuleren om ook voor bijenvriendelijke planten in hun eigen tuin te kiezen.

DE BIJENTUIN

Passend bij de naam van het bijencentrum, ‘De Raam’, werd ook de tuin ingedeeld volgens de 6-hoekige structuur van een bijenraampje of raat.

De plantenkeuze is voornamelijk gericht op bijen. Er werden planten gekozen die belangrijk zijn als ‘drachtplant’ omdat ze relatief veel nectar en/of stuifmeel produceren. Ze leveren voedsel voor bijen en andere insecten. De doelstelling van deze tuin is om bezoekers kennis te laten maken met deze planten. Verschraling van de flora, vermindering van diversiteit van de beplanting wordt immers gezien als één van de redenen waarom onze honingbij het de laatste jaren zo moeilijk heeft.

Binnen de grote tuin werden een aantal kleinere thematuinen ingericht. Ook de didactische uitwerking werd in deze zelfde, of aanverwante thema’s uitgewerkt. De didactische paneeltjes worden aangeboden als kleine bijenkastjes. De nieuwsgierige bezoeker kan zo ‘inkijk’ nemen in het leven van de bijen.

OPENINGSUREN

iedere zondag open van 9.00 uur tot 11.30 uur
van april tot en met september ook elke eerste zondagmiddag van de maand open van 13.00 uur tot 17.00 uur. Bezoeken op zondag zijn gratis en voor iedereen vrij toegankelijk.

Ook groepen zijn welkom, op afspraak.